Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Fűszerkert variációk

Fűszer nélkül nincs finom étel, nem létezik olyan háztartás, ahol ne lenne nap mint nap haszna az ízletes és illatos fűszernövényeknek, amelyeknek nincs párja a szárított, boltban kapható, jó eséllyel vegyszerekkel kezelt variációkhoz képest.

A fűszernövények többsége nagyon egyszerűen, speciális gondozási fortélyok nélkül nevelhető, helyigényükhöz képest pedig nagy hozamot biztosítanak, ezáltal tényleges megtakarítást jelenthetnek a konyhai költségekben is.

A frissen szedett fűszerek ízét nem lehet utánozni, mégis még igen visszafogott a fűszerkertek kultúrája hazánkban, de szerencsére egyre többen, főleg a kezdő kertészek szívesen vágnak bele a létrehozásukba. Ennek sokszor az az oka, hogy elsőre ez egy látványos és szinte biztos sikerrel kecsegtető vállalkozás, hiszen egy méretesebb konyhakert kiépítésébe, a palánták, később a zöldségek nevelése sokszor a sokat látott kertészeken is kifog.

Viszont egy fűszerkert jó alternatíva, ha túllépnének a gyep, pár tő színes virág, egy-két dísznövény triumvirátuson, és haszonnövényt is nevelnénk. Nekik ideális a kisebb-nagyobb fűszerkert, amivel jóval kevesebb a tennivaló, mint egy klasszikus veteményessel, mégis kézzelfogható haszna van, a terményt ugyanis a konyhában fel lehet használni, sőt, akár némi spórolás is kalkulálható a fűszerek jóvoltából.

A zöldségek és a fűszernövények egymás hasznos társnövényei!

Persze a rút anyagiakon túllépve a házi fűszer azért is, vagy inkább elsősorban azért hasznos, mert így vegyszermentes, ellenőrzött forrásból származó, és friss ételízesítőhöz lehet jutni, de azt se felejtsük el, hogy egy ízlésesen kialakított fűszerkert ugyanúgy a kert éke lehet, mint egy színes virágokból kirakott díszágyás.

Szeretne Ön is a kertjébe fűszernövényeket? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Egy másik ok, ami miatt sokan fűszerkertben gondolkodnak, hogy a veteményeskertekben az időszaki zöldségek letermése után az ágyások üresen tátonganak, ami nem csak a praktikumnak nem kedvez, de esztétikai szempontból sem a legjobb. Ilyen eset előfordulhat a tavaszi vagy akár a nyári, nyár végi betakarítások után, vagyis a probléma az év nagy részében fennáll.

Ezt egy gondos tervezéssel megelőzhetjük, ha élünk a másodvetés lehetőségével, valamint egynyári- és évelő fűszernövényekből álló ágyásokat is kialakítunk, ezek nem csak a konyhában hasznosak, de csalogatják a beporzó rovarokat és sok kártevőt elriasztanak.

Nézzük tehát, hogy milyen kialakítások jöhetnek szóba és mire kell figyelni egy fűszerkert létrehozása során.

Egy fűszer- és dísznövényekből álló sétány lenyűgöző, gazdag hatást kelt!

Hogyan kezdjünk neki egy fűszerkert kialakításának?

Egy dekoratív fűszerkert kialakítása a veteményes egyik részéből, vagy adott esetben egészéből csupán néhány órára van szükségünk, azonban az eredmény rögtön látható.

Fontos szempont az ideális hely kiválasztása, ha aktívan használni akarjuk fűszereinket, akkor a házhoz közel helyezzük el, hogy gyorsan meg tudjuk szedni a fűszereket, akár főzés közben is, viszont ha dísznövényként is használnák őket, akkor a háztól távolabbi részek is megfelelnek növényeink számára.

A tervezés során megkönnyítjük a saját munkánkat, ha a kertet, a lakásbelsőhöz hasonlóan osztjuk fel élettér-részekre, tehát átgondolt módon kerüljön kijelölésre kint a pihenésre, munkára, vagy épp ez esetben az éléstárra szánt terület. Természetesen nem csak a mi szempontjaink számítanak, hanem az ültetendő növényeinkéi is.

A jól tervezett kert szerves részét képezi a fűszerágyás is!

Mire érdemes figyelni az ültetés során?

Az ültetés előtt mindenképp érdemes tájékozódni a kiválasztott fűszernövény igényeiről, hiszen a különböző növényeknek eltérő szükségleteik lehetnek, így vannak fénykedvelők, árnyéktűrők, nagy- és kis vízigényű növények egyaránt.

Szeretne Ön is a kertjébe fűszernövényeket? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Például a kapor fényigényes, de öntözni nem kell, és bármilyen földben megterem, míg mondjuk a metélőhagyma pedig kevesebb fénnyel is beéri, viszont gazdag földet kíván. Vagyis bár nevelésük nagyon egyszerű, az alapvető igényekre lényeges odafigyelni és hasonló igényű fajtákat választani egymás mellé!

Milyen növény kerüljön a fűszerkertbe?

Ha megtaláltuk a fűszerkert számára ideális helyet, akkor már az igényeinknek megfelelő fűszer, nem egy esetben gyógynövényeket kell kiválasztanunk, hiszen ez a két tulajdonság szinte kéz a kézben jár. Az ide kerülő növényeket két nagy csoportra oszthatjuk fel, egynyári- és évelő növények, így az ágyáson belül is célszerű külön kezelni ezeket. Az egynyári fűszerek közé tartozik a levél petrezselyem (Petroselinum crispum), a kapor (Anethum graveolens), sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius), a bazsalikom (Ocimum basilicum) és a csombor vagy borsfű (Satureja hortensis).

Az évelő fűszerek sora is igen hosszú, telepítsünk szinte klasszikusnak tekinthető rozmaringot (Salvia rosmarinus), zsályát (Salvia officinalis), tárkonyt (Artemisia dracunculus), lestyánt (Levisticum officinale), majoránnát (Origanum majorana), melyet fagyérzékenysége miatt az egynyáriakhoz is szoktak sorolni.

A mediterrán konyha szerelmesei ültethetnek oregánót vagy szurokfüvet (Origanum vulgare), kerti kakukkfüvet (Thymus vulgaris) vagy mezei kakukkfüvet (Thymus serpyllum). Az árnyékosabb, esetleg nyirkos talajú fűszerkertekbe pedig bátran válasszunk citromfüvet (Melissa officinalis) vagy különböző menta fajtákat (Menta sp.).

A frissen szedett fűszerek illatának és ízének nincs párja!

Ez utóbbiak között sok különleges ízű- és illatú fajtát találunk, így létezik csokoládé, alma, banán, ananász menta is. Amennyiben úgy válogat a fűszerek és gyógynövények közül, hogy az illatra is figyel, máris új dimenzióval gyarapíthatja birtokát! Érdemes azonban mértéket tartani, 3-4 különböző, erős illatnál többet ne vegyítsen, mert annak kellemetlen szagorgia lehet a vége.

Milyen konyhakerti fűszernövényeket érdemes először ültetni?

A fentebb felsorolt növények közül, most négy igen nagy népszerűségnek örvendő típust külön kiemelnék, hiszen ezekkkel előbb-vagy utóbb találkozni fogunk kertész pályafutásunk alatt. Az egyik ilyen a bazsalikom, mely igazi mediterrán életérzést hoz el a konyhába, kihagyhatatlan a pizzák, tészták, mártások és salátákhoz egyaránt.

A bazsalikom fénykedvelő növény, így napos erkélyen is nevelhetjük!

Ez a növény nagyon egyszerűen termeszthető, igen alacsony gondozási igényű fűszernövény, így a kezdők is biztosan boldogulnak vele. A kakukkfű is méltán kedvelt fűszernövény, hiszen nem csak az ételeket teszi ízletesebbé, de gyógynövényként is előszeretettel használják, ráadásul sokan választják a díszkertbe is.

Ahol van egy talpalatnyi szabad hely, oda máris ültethetünk. Egy ilyen sarkos holt tér például remek lehet, ha a fényviszonyok kedvezőek.

A belőle készült tea remek praktika meghűlés esetén, jótékonyan hat az emésztésre és gyulladáscsökkentő hatása is van. Nem beszélve arról, milyen remekül passzol a halakhoz és grillezett húsokhoz.

Gondozási igénye alacsony, előkertbe vagy akár sziklakertbe is ültethető, ráadásul az illatának nincs párja. A rozmaring szintén igen kedvelt fűszernövény, amely az olasz és francia konyha világát hozza magával. Nevelése könnyű, kedveli a meleget és a sok napfényt, de a téli fagyokkal sincs gondja. Megjelenése pedig igen esztétikus, is csodás dekorációja lehet a kertnek.

Szeretne Ön is a kertjébe fűszernövényeket? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Az oregánó nevelésével kizárt, hogy bárki kudarcot vall, az egyetlen igénye ennek a növénynek a sok napfény. Öntözést ritkán igényel, a nyári forróságot pedig nagyon jól tűri. Ez a növény elsősorban a mediterrán, ízvilág egyik alapköve, a számos különböző típusa pedig más-más gasztronómiai élményt ad.

Fűszerkert variációk

Felmerül a kérdés, hogy a hagyományos elrendezésű ágyáskialakítást érdemes-e megbontani és újra gondolni a fűszerkert esetében. A válasz rajtunk áll, hiszen kertünk hangulatához, megjelenéséhez igazodva számtalan formai megoldást alkalmazhatunk. A fűszerkert kialakítása során legyenek kulcsszavaink a hozzáférhetőség, a körbejárhatóság, a kezelhetőség.

Erre jó példa a spirális elrendezés, mely nagyon praktikus, nem kell mindenért a földig hajolni (ez főleg idősebb kertészkedők esetében fontos szempont, sőt, az ilyen spirál akár kerekesszékből is gondozható) ráadásul ez az egyik legszebb megoldás, és nyilván ez is számít. A csigaforma tetején lesz a legszárazabb a talaj, lejjebb pedig egyre nedvesebb, ezzel számoljunk az ültetési rend kialakításakor, megfelelő szintekre ültetve az eltérő igényekkel rendelkező növényeket.

A spirálos fűszerkert legnagyobb hátránya, hogy ezt a legnehezebb megépíteni, de egy jó barkácsérzékű férfi, vagy egy felfogadott mesterember egy délután alatt meg tudja építeni, és ne feledjük, hogy kis túlzással örök darab lesz, megéri tehát a vesződség. A spirálforma nagyon díszes, és egyben az emelt ágyások előnyeit is hordozza, vagyis kevesebb alulról támadó kártevőtől, és gyomtól kell majd tartanunk! A sakktábla elrendezés is kiváló választás, ráadásul a spirálos verziónál jóval egyszerűbben kivitelezhető.

A spirálforma nagyon díszes, és egyben az emelt ágyások előnyeit is hordozza, vagyis kevesebb alulról támadó kártevőtől, és gyomtól kell majd tartanunk!

A sakktáblás kiskert előnyei, hogy a növények könnyen megközelíthetők, még rossz, esős-saras időben sem kell összekoszolni magunkat a járólapoknak köszönhetően. Felszedés közben egyszerű lesz letérdelnünk, nem fogjuk véletlen eltaposni a növényeket, és kinti sakktáblánk külalakja miatt a kert legszebb pontja lehet. Ehhez a formához csupán pár térkőre lesz szükségünk, és akár teljesen kezdő barkácsolók is összedobhatják pár óra alatt az alapokat. A sakktábla formára kialakított fűszerkertben a látvány és a praktikum harmóniája egyesül!

A sakktábla formára kialakított fűszerkertben a látvány és a praktikum harmóniája egyesül!

A körcikkelyes fűszerkertek is nagyon szépek, ezek hasonlítanak leginkább a régi, klasszikus formához, renovált, helyreállított kolostorkertekben ma is láthatunk ilyeneket. A kört cikkelyekre oszthatjuk, melyeket megfelelő (nagyobb) méret esetén alacsony sövénnyel (például törpepuszpánggal), vagy kisebb körnél téglával, díszkövekkel választhatjuk el, így az áttekinthetőség könnyebb lesz.

Klasszikus és átlátható, valamint jól felosztható forma a körágyás

Nagyobb méretű körágyásnál egy-egy cikket parlagon hagyhatunk, ezeket kaviccsal vagy kőzúzalékkal feltöltve bejárást biztosíthatunk a belső részek felé. A körcikkelyes fűszerkert az alakja miatt jól körbejárható, az egyes szeletek könnyen megközelíthetők, a közepére esetleg érdemes valamilyen dísznövényt telepíteni, mivel a belső rész egyes esetekben csak szintén némi cirkuszi mozdulatsor árán érhető el.

A körcikkelyes kert alig kíván munkát, csupán egy megfelelő méretű és alakú területet kell felásnunk, esetleg valamilyen szegéllyel (térkő, alacsony farönk stb.) közrefoghatjuk. Előfordulhat az is, hogy kevés a rendelkezésre álló hely, ezért valamilyen trükköt kell bevetnünk a fűszertermeléshez. Ilyenkor választhatjuk a kerítés, vagy kerti út menti sávokat is, melyek a legtöbbször parlagi, vagy valamilyen dísznövénnyel hevenyészetten beültetett területek.

Kerítés mellett figyelni kell arra, hogy ne legyen erősen árnyékolt a sáv, ha ez nem megoldható, akkor keressünk más megoldást. A kerítés vagy út menti kiskert azért is jó ötlet, mert így a hozzánk betérő vendég először ezzel a látvánnyal szembesül, az első benyomás pedig - ahogy azt mondani szokták - nagyon fontos.

A napos kerítések mellett a bazsalikom jó levéldísz, míg az évelő kakukkfű lila virágszőnyeget hoz létre!

Fokozhatjuk a hatást, ha ezekre a helyekre olyan fűszereket, vagy gyógynövényeket ültetünk, melyek virágosak, illatosak, így például választhatunk zsályát, levendulát, oregánót, kakukkfüvet, ezekkel portánkat máris egyszerűen és olcsón megszépítettük.Akármelyik megoldást, kialakítást választjuk, a munka megkezdése előtt alaposan gondoljuk végig, hogy mit szeretnénk termeszteni, a kiválasztott növényeinknek milyen igényei, a kijelölt helynek pedig milyen adottságai vannak.

Ne feledkezzünk el a praktikus szempontokról (közelség, ágyásmagasság, megközelíthetőség) és leendő kiskertünk hasznossága mellett törekedjünk annak ízléses, szép kialakítására is!

Mi a helyzet a cserepes fűszerekkel?

A különböző áruházak polcairól, szinte hívogatóan kacsintanak ránk a különböző cserepes fűszernövények, ha ilyet vásárolunk akkor egy már többször ismételt történet részesei leszünk, ugyanis a legtöbb ilyen vásárlás megegyezik: a hipermarketben vásárolt kis növényeket kitesszük a konyhaablakba, aztán napok - hetek alatt, egy - két fogyasztás, felhasználás után a növény állapota leromlik, lassan pusztulásnak indul. Akárhányszor vásárol új növényt ilyen formában, szinte mindig ugyanez a forgatókönyv.

Ennek oka nem a növényben vagy a mi kertészeti tudásunkban keresendő, hanem magában a cserépben, pontosabban a virágföldben. A legtöbb ilyen kis cserepes fűszernövény Nyugat - Európai importból származik, ahol ésszerű módon tőzegben nevelik a kis növényeket, irányított tápanyag hozzáadásával.

Igen ám, de ezt nagyon kevesen veszik figyelembe a vásárlás során, így a közeget egyszerű virágföldként kezelik, viszont a tőzegben azonban nincs tápanyag, és a vizet is másképpen szívja fel, mint a termőföld, ezért a túl sok víz és a tápanyaghiány vezet a növény pusztulásához. Azért, hogy ezt elkerüljük célszerű a vásárlás után átültetni a növényt, vagy ha lehetőségünk van rá hazai termelőtől szerezzük be a fűszernövényeket.

Ha balkonkertészekdésre adjuk a fejünket, akkor ehhez használhatunk balkonládát, hagyományos virágládát, de helyszűkében egy használaton kívüli fémvödör, nagyobb kaspó is jó szolgálatot tehet. Más esetben a konyha is lehet a fűszernövény gondozás helyszíne, a menta és a petrezselyem például árnyékos helyen is szépen növekednek és a könnyen tartható növények közé tartoznak.

Az alábbi videómban is a fűszerkertekről beszélek:

Kifejezetten ajánlom, hogy amennyiben tartós eredményt szeretne, ne élelmiszer áruházban vásároljon fűszernövényt, hanem kertészetből, szakértő forrásból szerezze be azt! A kertészetemből származó példányok helyesen tartott, életerős növények, melyek az Ön otthonába kerülve, megfelelő gondozás esetén tartósak, szépen növekedőek lesznek.

Ha szeretne összeválogatni egy különleges fűszernövény válogatást a saját balkonjára vagy kertjébe, ide kattintva szétnézhet a teljes kínálatban. Bátran próbálkozzon házi fűszerveteményessel, kis körültekintéssel és a megfelelő választással a siker nem marad el!

Szeretne Ön is a kertjébe fűszernövényeket? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!