Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Thymus vulgaris - Kakukkfű

3.690 Ft
Kiszerelés
9*9 es
Menny.:db

Kiszerelés: 9x9 -12 cm-es cserépben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti virágföldkeverék

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Thymus vulgaris - Kakukkfű főbb jellemző

 

Jellemzők: A kerti kakukkfüvet nem egyszer nevezik pecsenyefűnek is, hiszen húsok ízesítésére az egyik legjobb fűszer. Fontos tulajdonsága, hogy nagyon jó szárazságtűréssel rendelkezik, elágazó-és legyökerező szára miatt talajtakaró habitusú évelő növény.

A hazánkban honos mezei kakukkfűvel ellentétben magasabb, robusztusabb növény, valamint apró leveleinek a széle visszagöngyölt, a fonáki rész pedig molyhos. A lilás-rózsaszín apró, ajakos virágai júniustól nyílnak.

A kakukkfű fajok aromáját kámforhoz hasonlítják, ezért az erőteljesebb ízvilágú fűszerek közé sorolják őket, azonban a mezei kakukkfűhöz képest a kerti kakukkfű erőteljes ízvilágú. A legjobb minőségű fűszert- és gyógynövényt a virágzáskor szedett hajtásokból kaphatjuk, melyeket néhány napig hűtőben is tárolhatunk, de szárítva, légmentesen záródó edényben tovább tárolható.

A szárított virágos hajtásból tea készíthető. Gyógyhatásait tekintve étvágyjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, nyákoldó, de timol és karvakrol tartalma miatt erős fertőtlenítő és animikrobiális hatású növény. Habár a mediterráneumból származik hazánkban sikerrel nevelhető növény azonban a tartós, -18–20 °C-os téli hőmérsékletet nem viseli el, erős fagyok előtt takarjuk.

Talajigény: Jó szerkezetű, tápdús, semleges vagy enyhén meszes talaj ideális a számára.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell.

Vízigény: Kis vízigényű növény, a telepítés évében a száraz időszakokban meghálálja az öntözést.

Tápanyagigény: Kis tápanyagigényű növény, ültetés vagy vetés előtt nem szükséges trágyázni a helyét, esetleg az előveteményt trágyázzuk.

Gondozási, ápolási munkák: A kiültetést követően, öntözzük rendszeresen az új hajtások megjelenésével egy időben csökkentsük a víz mennyiségét és májusi ültetés esetén már július elejére elhagyhatjuk.

Kis gondozási igényű növény, a metszés mellett nem igényel egyéb gondozást egy idősebb növény. Hajtásait mindig a fás részek fölött vágjuk le; itt vágás után újra hajt, így egy évben többször is vágható.

A virágos-leveles hajtásokat szárítjuk, morzsoljuk, majd a szárrészektől megtisztítva aromaőrző csomagolásban tároljuk.

Betegségek, kártevők: A betegségekre, kártevőkre nem érzékeny.

Fontos tudni:
Fényigény: Nagy
Vízigény: Kicsi 
Kifejlett magasság: 20-50 cm
Ajánlott sortáv: 35-40 cm
Ajánlott tőtáv: 25-30 cm
Virágzási idő: Június – Augusztus
Szedhető: Folyamatosan, legjobb minőségű a virágzáskor

 

Védett tartalom

Videók