Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Origanum vulgare - Oregánó

2.490 Ft
Menny.:db

Közeg: Tőzeges, magas tápanyagtartalmú virágföldkeverék
Kiszerelés: 9x9 cm - 2 literes kertészeti konténerben

Védett tartalom
Termék címkék:
fűszernövény oregánó

Hasznos tudnivalók

Az Origanum vulgare - Oregánó főbb jellemző

 

Jellemzők: Az oregánó vagy ismertebb nevén a szurokfű egy aromás illatú évelő gyógy- és fűszernövény, mely hazánkban is gyakori száraz gyepeken, napos, erdei utak mentén, főként meszes alapkőzetű területeken. Megjelenését tekintve a virágzás előtt 30-35 cm magas bokrot alkot a virágzás során pedig felnyurgul és magassága elérheti a 80 cm-t.

A levelei jellegzetes megjelenésűek, aprók és tojásdadok, enyhén szőrözöttek. Apró ajakos virágai hosszú virágzati száron nyílnak és igazán jó mézelők, ezért a beporzó rovarok előszeretettel látogatják.

Fűszernövényként a mediterrán konyha használja leginkább, az ilyen jellegű ételek jó kiegészítője. Gyógyhatásait tekintve a természet antibiotikumának is szokták nevezni, mivel karvakrolt és timolt tartalmaz. A szárított leveléből forrázat készíthető, mely étvágyjavító, idegnyugtató és köhögéscsillapító hatású.

Talajigény: Meszes, laza szerkezetű és jó vízáteresztő képességű talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is jól fejlődik.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Meleg napos fekvésbe telepítsük.

Vízigény: Kis vízigényű növény, telepítést követően öntözzük.

Tápanyagigény: Közepes-kis tápanyagigényű növény, a szegényebb talajokban is kielégítően fejlődik.

Gondozási ápolási munkák: Kevés gondozást igénylő, könnyen nevelhető növény. A telepítést követőn környezetét tartsuk gyommentesen és öntözzük. Az elvirágzást követően metsszük vissza. A levelek folyamatosan szedhetőek a lombhullásig, de ősszel aromaanyagaik már kevésbé erőteljesek.

Betegségek, kártevők: Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny. A gyógy- és fűszernövények esetében bármilyen növényvédőszer alkalmazása során vegyük figyelembe az egészségügyi várakozási időt!

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 30-80 cm
Ajánlott sortáv: 40-45 cm
Ajánlott tőtáv: 35-40 cm
Virágzási idő: Június - Július
Kiültetés ideje: Edzett palántákat májustól
Betakarítás ideje: Július közepétől folyamatosan

 

Védett tartalom

Videók