Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Homok a kertben

Megyeri Szabolcs
2015. 03. 26. 14:46:30

A homokot a kertben többféle dologra lehet használni, virágágyásokban, veteményesben a túlságosan kötött talaj lazítására kiváló, de szintén praktikus, mikor gyermekeknek való játékhoz használjuk, magyarán homokozót építünk. Ahol kisgyermek is lakja a kertet, ott előbb-utóbb felmerül az igény, hogy aktív, játékos elfoglaltságot találjon, erre persze a rózsaágyás, vagy a veteményes nem alkalmas. Nem úgy egy homokozó. A homokozó egy roppant kreatív játékterep, nagyszerű elfoglaltság a kicsiknek, így a tavaszi kertkialakításkor sokan elgondolkoznak egy ilyen tereptárgy kialakításán.

Praktikus, kész homokozó

Megépíteni nem jelentős kihívás, inkább az előnyök, és hátrányok arányaival szükséges tisztában lenni. A homokozó kialakításával a pázsitos felületből kell kikanyarítanunk egy részt, ráadásul a homok a peremek mellett közel fél méteres sávban a gyepet kipusztíthatja, ezért kisebb kertekbe nem mindig jó ötlet. Úgy jelöljük ki a homokmedence helyét, hogy az legyen körbejárható, sose helyezzük közvetlenül virágágyás vagy veteményes mellé.

Ha mérlegeltük az előnyöket és hátrányokat, és a homokozó mellett döntöttünk, kezdődhet a munka.

Fontos, hogy valamilyen tereptárgy időközönként árnyékot vessen rá, például lombos fa, kerítés, vagy a ház fala. A peremek kialakítására a fa, vagy a műanyag elemek alkalmasak, a beton-, és téglakeret balesetveszélyesek, és a traktorgumit sem ajánlom. Építőanyag kereskedésekben beszerezhető deszkákból, gerendákból gyorsan összeállítható a keret, amit legalább egy arasznyira le kell ásni, hogy rögzítsük a helyzetét.

Egyszerű kerti homokozó

A perem magassága ideális esetben 20-25 centiméter. A homokozó pereme ne legyen vékony, mert balesetveszélyessége, és gyenge tartóereje mellett azt is kizárja, hogy a kicsik, vagy a szülők a homokmedence szélére üljenek. A homokozó aljára helyezzünk el vízhatlan záró réteget (tófólia, geotextília), ami megakadályozza a nedvesség felszivárgását, és az elgazosodást.

Kisebb homokozó deszkákból ácsolt fedéllel is lezárható, a nagyobb homokmedencéket fóliával, vagy vakond hálóval burkoljuk, hogy a háziállatok ne piszkíthassanak bele, és a szél se hordja szét a szemcséket a kertben. Homokot sose a természetből, vagy építkezésekről szerezzünk, hanem szaküzletből, tüzéptelepről. A sárga homok megfoghatja a gyerekek ruháit, ellenben jól formázható, a szürke homok nem fog, de nehezebben gyúrható, csak nedvesítés után válik játékra alkalmassá. Mosott homokot átlagosan köbméterenként 2500 Ft-os áron vásárolhatunk.

Hasznosnak találta cikkemet? Kérem nyomjon egy Tetsziket.

További bejegyzéseim itt érhetők el.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés