Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tanácsok a gyermekbarát kert kialakításához

A kert egy izgalmas és magával ragadó, legyen szó gyermekről vagy felnőttről, a kertben mindenki megtalálja a maga számítását, kedvenc helyét és növényét, azonban, ahhoz, hogy a gyermekek felhőtlenül élvezhessék ezt, néhány óvintézkedésre szükség van, hiszen így lesz nyugodt a szülő, a gyermek pedig gondtalanul élvezheti a kert adta lehetőségeket, ismerheti meg környezetét és elégítheti kíváncsiságát.

A kerti „meseút” kaland lehet mindenkinek!

Egy rejtett tündérlak vagy miniatűr dinópark, megmutatom, hogy helyezze el ezeket a kertben a legkisebbek örömére!

Növényvédelmi szerek használata a kertben

A növényvédőszerek, tápoldatok nem csak alkalmazásuk idején igényelnek körültekintést, hanem tárolásuk során is, ezeket mindig tartsuk zárt tárolóban vagy olyan helyen, hogy ne keltse fel a kisebbek érdeklődését, hiszen látványban a csomagolások igazán figyelemfelkeltők lehetnek. A kijuttatás idejét is érdemes úgy megválasztani, hogy abban az időszakban a gyerek(ek), ne legyenek kinn, így permetszerek esetében ne nyúljanak a növényekhez.

A növényvédelmi munkákat végezzük fokozott figyelemmel!

A növényvédőszerekről és azok csoportosításáról itt olvashat többet!

Kerti tó

A kerti tó nagyon divatos, a medencetavak is egyre több helyen megjelennek, azonban ha kisgyermek van a családban már más szemmel nézünk egy ilyen kerti megoldásra, hiszen baj könnyen meg van és beleesni vagy belecsúszni a vízbe pillanatok kérdése.

Ha nagy méretű, mély tavunk van, akkor mindenképp felügyelettel tartózkodjon közelében a gyermek, hiszen amilyen varázslatos lehet a számára, olyan veszélyes is.

A kerti tó környezetét mindig tartsuk szemmel!

Kertészetem színes, gyermekbarátkertbe is beilleszthető kínálatát itt találja!

Tekintse meg az alábbi videót, amelyben a vízinövényekről beszélek:

Szezonalitás a kertben

A fentebb említett kerti tóval rendelkező kert minden évszakban odafigyelést igényel, ha kisgyermek is van a családban, azonban minden évszaknak meg van a maga sajátsága, ami a kisebbekre nézve óvatosságra int bennünket.

A kerti bútorokat, építményeket mindig ellenőrizzük, a szerszámokat ne hagyjuk elől, zárjuk el őket. Érdemes lefedni az esővíz gyűjtőt is, hiszen a kíváncsiságnak nem sok minden szab határt, jobb megelőzni a bajt. A növényápolási munkák során is érdemes körültekintőnek lenni a metszett ágakat, gallyakat gyűjtsük össze, főleg ha szúrós cserjénk is van a kertben.

A szabadtéri játék mindig izgalmas!

A kert stílusához igazítva elhelyezhetjük a homokozót a kertben, ebben a cikkemben megmutatom, hogyan!

Növényválasztás a gyermekbarát kertbe

A növényeket sok szempont alapján csoportosíthatjuk, akár megjelenésben, akár rendszertanilag, de a gyermekek szempontjából ennél egyszerűbb, mégis jól behatárolható csoportosítás alapján mutatom meg Önnek a növényeket.

A megfelelő növényeket sok szempont alapján kiválaszthatjuk!

A növényválasztás és társítás nem egyszerű feladat. Házikertben így csinálja!

Szúrós növények

Számos olyan mutatós növény létezik, melynek tüskéi és tövisei problémát jelentenek. Az egyik ilyen gyakori növény a rózsa, amely a mondás szerint sem létezik tövis nélkül, de ide sorolandó például a szeder vagy a tűztövis is.

Ezek a növények veszélyesnek tűnnek, de a megismerésükben a gyerekek partnerek, hiszen amilyen izgalmasnak tartják a repítőkészülékes juhar terméseket, ugyanolyan érdekes egy tüskés növény, habár meg kell nekik tanítani, hogy ezt csak a szemünkkel nézzük.

A virágzó cserjék izgalmas látványt nyújtanak, még akkor is ha némelyik szúrós! Kertészetem illatos cserjéi közül itt válogathat!

A szúrós növények előterébe, ha nem akarunk kockáztatni, akkor telepíthetünk évelőket, kisebb cserjéket is, így egy fajta természetes határvonalat létrehozva, mely a kert látványához is hozzájárul ráadásul esztétikai értéke ellenére védelmi funkciót is ellát.

Mérgező növények

A növények között számos kisebb-nagyobb mérgező fajjal és fajtával találkozhatunk, melynek különböző részei tartalmaznak hatóanyagokat, ezek felnőttek esetében ritkán okoznak problémát, azonban egy kisgyermek még szereti megkóstolni azt, ami a keze ügyébe kerül, a mérgező termésű cserjék például kifejezetten vonzóak lehetnek.

A közkedvelt leanderek, melyeknek minden része mérgező a szervezetbe kerülve például hányást, hasmenést, fejfájást és keringési zavarokat is okozhat. Ebbe a kategóriába tartozik a tiszafa is, melynek mérgező hatásúak a levelei és a termései egyaránt. Heves szívdobogást és izomgörcsöt is okozhat bizonyos esetekben.

Ezeket érdemes más növényekkel közre fogni, társítani és így „elérhetetlenné” tenni. A leander esetében a virágok leszedése és a tejnedv okozhat még bőrirritációt, de ez is (szerencsére) ritka.

Az erősen mérgező növények telepítését érdemes kerülni!

Mi a teendő, ha mérgező növényt evett a gyerek?

Mérgező növények közül a teljesség igénye nélkül figyeljünk a kertben a következő növényekre: azálea (Rhododendron), gyűszűvirág (Digitalis), kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla), gyöngyvirág (Convallaria majalis). Emésztési problémát okozhat a szegfű (Dianthus), nárcisz (Narcissus). Bőrirritációt okozhat a krizantém (Chrysanthemum), a bársonyvirág (Tagetes). Bár a gombák nem kertinövények, mégis megjelenhetnek a kertben és veszélyesek is lehetnek, ezeket is érdemes szemmel tartani.

A leander egy kedvelt dísznövény, de köztudottan mérgező!

Bőrirritációt okozó, invazív kaukázusi medvetalpról itt olvashat többet!

Növények a gyermekbarát kertbe

Sarkantyúka (Tropeolum): Nem csupán dekoratív növény, de virágai ehetőek. Konténerekbe és szegélyekbe egyaránt telepíthetjük, ez csak kertünk adottságain és stílusán múlik. Igényeit tekintve kedveli a jó vízelvezetésű talajt és a napos fekvést. Egynyári növény, de magról könnyen kinevelhetjük, mely egy izgalmas feladat lehet a kisebbeknek is.

A vidéki kertek hangulatát érdemes becsempészni saját kertünkbe is!

A falusi kertekben sok gyerekbarátkertbe illő növényt találhatunk. Nézze meg ezeket!

Körömvirág (Calendula): Egy bájos megjelenésű egynyári növény, mely a dísznövényes ágyásokban és a veteményesben is egyaránt megállja a helyét. Feltűnő, élénk színe és könnyű gondozása miatt érdemes helyet szorítani neki a kertben. Magról is könnyen nevelhető és virágzása sokszor a fagyokig tart. Napos fekvésbe és jó vízelvezetésű talajba telepítsük.

Metélőhagyma: Fűszer, gyógy és dísznövény a kertben, lila virágzatai díszítenek, csöves leveli pedig friss és szárított fűszerként is felhasználhatók. Gondozása egyszerű, azonban ahogy a hagymafélék nagy része a tápanyagban gazdag talajon fejlődik a legszebben. Nem csak szabadföldben, de cserépben is nevelhetjük, mint balkonfűszer.

Citromfű: Kellemes citromos, többek szerint citronellás illata van, melyet a leveleket enyhén megdörzsölve is érezhetünk. hasonlít a mentára. Limonádék ízesítésére, a szintén kertbe illő mentával együtt használhatjuk. Gondozása egyszerű napos, esetleg félárnyékos fekvésbe is telepíthetjük.

Az illatos gyógy- és fűszernövények jól illenek a gyermekbarátkertbe!

Kertészetem gyógynövényei közül itt válogathat!

Napraforgó: A napraforgó egyike azoknak az ikonikus növényeknek, amelyek a legtöbb gyermekkertben megtalálhatók. Egyes fajták rendkívül magasra nőnek, és lenyűgöző, nagy átmérőjű fészekvirágzatot hoznak. Mivel gyorsan és látványosan nő, így a gyerekek szeretik magasságukat összemérni vele, mely néhány naponta ismételve izgalmas, már-már várva várt feladat a kicsik számára.

Egy jól megkomponált virágágyás mindenkinek örömet okoz a kertben!

Az egynyári és évelő virágágyak kialakításáról ebben a cikkemben olvashat többet!

Mikor már tudja, hogy kisgyermek érkezik a családba, érdemes sorra venni a kertjében levő növényeket és mindegyik fajtának alaposan utána járni, így tisztában lesz azzal, melyek a gyerek szempontjából veszélyes részei a birtoknak.

Szintén igaz ez akkor is, ha új növényeket ültetne. Ha úgy gondolja, megtalálta az ideális cserjét vagy virágot, vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjon a hatásairól.

Tekintse meg a kertészetemben kapható gyümölcstermő növényeket!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Hasznos volt a cikk az Ön számára? Ha igen, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!