Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A tavaszi hagymások titkai

Sokan gondolják úgy, hogy az ősszel esedékes kerti munkák kimerülnek a talaj fellazításban és a téli időszakra való felkészülésben, azonban több dolgot tartogatnak ezek a hónapok a kertbarát számára. Azt mindenki tudja, hogy az ősz beköszöntével a kertek szép lassan nyugovóra térnek, a meleg szeptemberi napok még tartogatnak teendőket, de októberben már alig akad valami, ami miatt lehet tenni-venni a kertben.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a lelkes hobbikertész ne találna dolgot a birtokon. Aki kicsit előrelátó, ősszel alapozhatja meg a tavaszi virágtengert.

Egy sok Kertbarát által nagyon kedvelt tavasszal virágzó hagymás: a krókusz

A tavasszal virágzó hagymások csapdája az, hogy a tél végeztével sokan szeretnének hirtelen virágos kiskertet, mikor visszatér a napfény, a meleg és az életkedv, ám aki elmulasztotta az őszi ültetést, olyankor már csak sárgulva bámulhatja a szomszéd tulipánjait, ő maga már elkésett. Ezért érdemes rászánni egy októberi hétvégi délutánt az ültetésre, annál is inkább, hogy a napokban még kifejezetten jó idő várható.

A tavaszi hagymások varázsa

Ezek a virágok a hagyomány szerint szorosan kapcsolódnak az iskolaidőszakhoz, hiszen ültetésük szeptember elejétől aktuális, felszedési időszakuk vége pedig a nyár eleji tanévzárással esik egybe. Természetesen a hagymás virágok akár októberben is ültethetők, de ezzel a munkával mindenképp előzze be a tartós reggeli fagyokat!

Mivel alapvetően egyszerű műveletről van szó, kezdő kertbarát számára is bátran ajánlom, ugyanis bár egy egész évszaknyi időt várni kell rá, minden esetben igen komoly sikerélménnyel járul a tavaszi hagymások elültetése. Az ültetés ideje kardinális kérdés, és jellemző vitatéma a hobbikertészek között.

A nárciszok is a tavaszi kedvenceink közé tartoznak

A néphagyomány az ideális ültetési időt szeptemberre, az iskolakezdés idejére teszi, talán ebben van annyi praktikum, hogy ilyenkor már nincsenek láb alatt a gyerekek, ami megkönnyíti a kerti munkát. Ugyanakkor szeptemberben még gyakori a kifejezetten meleg idő, idén is volt (kis túlzással) kánikulai kora őszi nap. Ez a hagymáknak ugyan nem okoz különösebb gondot, de ilyen körülmények között a talajban még aktív a jövés-menés, a vakondok, pockok, egyéb kártevők megtizedelhetik a hagyma-állományt.

A virághagyma ültetéshez jó szolgálatot tehetnek a képen látható eszközök

Általánosan az mondható el, hogy az ültetés egészen november elejéig aktuális lehet, amennyiben a hajnali fagyok még nem válnak keménnyé és rendszeressé. Profi és matekos vénával rendelkező kertészek a rendszeresen vezetett hőmérsékleti adatok alapján szokták meghatározni a kiültetés ideális idejét. Ennek a módszernek a lényege, hogy éveken keresztül naplózni kell a leghidegebb téli napok hőmérsékleti adatait, a csúcsértékekből egy átlagot kell vonni, és ehhez az adathoz igazítani a kiültetés idejét.

Minél alacsonyabb ez a szám, annál inkább kell szeptember elejéhez közelíteni, magasabb értékeknél pedig november elejéhez kell igazítani a munkát. Én az egyszerűség jegyében azt ajánlom, hogy október folyamán, a fagyok elérkezte előtt, egy langyosabb délután ejtsük meg a dolgot.

Persze odafigyelést ez a művelet is igényel, biztos lehet abban, hogy az őszi minimális gondoskodást a hosszú tél után többszörösen meghálálják majd ezek az ágyások. Megmutatom, mit kell tennie ahhoz, ha szeretné, hogy végre megvalósuljon a gyakorlatban is álmai virágoskertje. Nem is olyan elérhetetlen ez, mint ahogy azt eddig gondolta.

Bár a fotó egy rendezvényen készült, de az biztos, hogy egy kertből sem hiányozhatnak a tulipánok

Mint minden ültetés, ez is igényel némi előkészületet. Az első teendő az ágyás helyének kijelölése legyen, ez fontos, mert tavasszal virágaink a napos, meleg körülményeket fogják díjazni, így ilyen területet válasszunk. Ha ez megvan, jöhet egy alapos gyommentesítés, és egy mély, átforgató, talajlazító ásás.

Érdemes megvizsgálni a földet, amennyiben túl agyagos, nyirkos, egy kis homok hozzákeverésével tegyük ideálisabbá, a túl nedves közeg ugyanis a hagymák berothadásához vezethet. Van aki arra esküszik, hogy kevés komposzt földbe keverése felbecsülhetetlen segítség a lélegzetelállító végeredményhez. A hagymák ugyan "gyárilag" el vannak látva tápanyaggal és nedvességtartalékkal, de egy kevés komposzt biztos jól jön nekik.Ha mindezzel végeztünk, jöhetnek a hagymák.

Na, de lássuk mindezt kicsit részletesebben!

Az előkészületek

Az első és legfontosabb lépés az ágyás kialakítása. Mindenképpen olyan helyet ajánlott választania, ahol gyakran megfordul a kertben, hogy majd minél többet gyönyörködhessen tavasszal a nyíló virágokban. Ez azért lényeges, mert ilyenkor jellemzően még nem olyan az időjárás, hogy engedje az odakinn ücsörgést vagy a kinti programokat, viszont vétek lenne lemaradni a látványról. Ideális lehet az előkert vagy akár az utcafront is.

Figyeljen arra, hogy a választott hely napos legyen, hiszen itt érzik a legjobban magukat ezek a növények. Ha megtalálta a tökéletes terepet, akkor egy ásó segítségével lazítsa fel a talajt és távolítsa el a gyomnövényeket a területről!

Mindemellett érdemes megfontoltan kihelyezni a hagymákat: csoportokba, körbe vagy vonalba rendezve azokat látványosabb hatás érhető el.

Ha kíváncsi pár gyakorlati fogásra az ültetéssel kapcsolatban, nézze meg az alábbi videómat:

Ugye felkeltettem az érdeklődését a tavaszi hagymásokkal kapcsolatban? Akkor IDE kattintva nézze meg kertészetem kínálatát!

Tipp: Továbbá kihagyhatatlan információ - különösen kisgyermekes kertbarát számára -, hogy ültetésig a hagymákat védett, magas helyen tárolja, mivel a legtöbbjük a szervezetbe kerülve mérgező hatású lehet.

Ha máris kedvet kapott az ültetéshez, itt az ideje kiválasztani, milyen fajta hagymásokat szeretne látni a kertjében. A tavaszi hagymások ültetése sokkal egyszerűbb, mint a faj szerinti kiválogatásuk, ugyanis a hagyományos tulipán, nárcisz, írisz, krókusz mellett a különlegességekre vágyók választhatják például a hölgyliliomot, szellőrózsát, mormontulipánt, hófényt, kikericset, kakasmandikót, korbácsliliomot.

Az sem mindegy, miként ülteti el a hagymákat!

Lényeges, hogy a hagymákat 10-15 centiméter mélyen kell a földbe helyezni. Legmélyebbre, bő arasznyira a nárciszok és császárkoronák kerülnek, a tulipánok és jácintok 10-15 centiméterre ültethetők, a krókusznak, valamint a kisebb méretű hagymáknak pedig egy ujjhossznyi mélység a megfelelő.

Ha általánosságban kellene fogalmaznom, azt mondanám, az ültetési mélység a hagyma magasságának két-háromszorosa, esetleg legyen a hagyma körmérete. Gyakori hiba kezdő kertbarát esetében, hogy véletlenül fejjel lefelé helyezik el a hagymákat, így fontos, hogy mindig csúccsal felfelé kerüljenek a talajba a gumók, ellenkező esetben nem fognak kikelni.

Íme egy tavasszal virágzó, többszintes beültetés

A hagymák túl nedves földben berothadhatnak, nyirkos közeg esetén egy kis homokot is ajánlott használni, mélyebb ültetésnél pedig az ásó használata is javallott. Ha elfogad egy praktikus tanácsot, érdemes megjelölni valamilyen módon a virághagymák ültetési helyét. Így biztosíthatja, hogy egyéb munkálatok során nem tesz kárt az elkészített ágyásban.

A jelölésben, de akár az egész ültetési folyamatban is részt vehetnek a gyerekek, hiszen valóban jó dolog a hagymaültetés. Arra viszont figyeljen, hogy nehogy véletlenül lenyelje, mert a legtöbb nedve sajnos mérgező. Ahogy a lenti fotón látható, akár még egy kiváló őszi program lehet az iskolákban is, hiszen sokat tanulhatnak ezzel a gyerekek, és remélhetőleg megkedvelik a kertet és a kertészkedést.

A virághagyma ültetés a gyerekekkel is jó kerti móka lehet

Ha az ültetés készen van, vékony komposztréteggel takarhatja be az ágyást, ám a fogcsikorgató hidegek beálltakor plusz földréteggel, lombhulladékkal óvni a területet, ahol a hagymák pihennek. A gyomok ellen pedig mulcsolással védekezhet. Öntözésre egyelőre nem lesz szükség.

Ezzel pedig végzett is a munkával, ugyanis az egyetlen feladata az maradt, hogy türelmesen várja a tavaszt, amikor kibújnak a földből a virágok és mesebeli tündérkertet varázsolnak a birtokán. A gumók három-négy évig a földben maradhatnak, újra és újra ki fognak hajtani, aztán nagy részük egyszer lepusztul az állomány, előbb még lombleveleket igen, de virágokat már nem hoznak a hagymák, később már ki sem hajtanak. Ez azért van, mert olyan mélyre került a talajban, hogy onnan már nem tud előjönni. Ezért érdemes júniusban felszedni őket, majd ősszel újra elültetni.

 

Ilyenek azok a hagymák, amelyeket nem szedtek fel rendszeresen: a lomb gyönyörű, de már nem képes virágot hozni

 

Nézze meg az alábbi videót arról, hogy hogyan szedjük fel a hagymákat nyár elején:

Hagymás virágok ültetése cserépbe

Üde látvány egy cserép virágzó jácint, tulipán, nárcisz, vagy krókusz a lakásban. Ehhez azonban a kora tavasszal nyíló virágok hagymáit még ősszel cserépbe kell ültetni, pont ugyanúgy, ahogy ezt szabadföldön, a kertjében tenné.

Szüksége lesz :

- virágcserépre

- kavicsokra

- virágföldre

- virághagymákra

A kereskedelemben ősszel kapható virághagymák előhűtöttek, a virágzáshoz szükséges hideghatást már megkapják.Az ültetés mélysége a hagyma méretétől függ. Általában két-háromszor olyan mélyre kell ültetni a virághagymát, mint a hagyma átmérője.

- Ültethet a cserépbe egyféle hagymás növényt, például az egyik cserépbe tulipánokat, a másikba jácintokat.

- De ültethet ugyanabba a cserépbe különböző hagymás fajokat is.

Ekkor a különböző hagymák különböző szinteken fognak elhelyezkedni a virágföldben. Ha eltérő virágzási idejű fajok kerülnek egy cserépbe, nem egyszerre fognak kinyílni a virágok. Az azonos tenyészidejű fajták viszont egyszerre virágoznak.

Ugye, nem csak szabadföldben mutatósak?

A hagymás virágok cserépbe ültetésének menete:

1. A hagymák a pangó vizet nem viselik el. A jó vízelvezetés érdekében a cserepek alját 5 centiméter vastagon töltse meg kaviccsal.

2. A kavicsrétegre legalább 5 centiméter vastagságban virágföldet kell tenni.

3. Erre helyezze el a hagymákat, csúcsukkal felfelé.

4. Tegyen a hagymákra virágföldet addig a szintig, hogy a föld és a cserép teteje között még legyen 2-3 centiméter. Ez lehetővé teszi a könnyű öntözést.

5. A földet óvatosan tömörítse, és alaposan öntözze meg!

 

Ha felkeltettem az érdeklődését a tavaszi hagymásokkal kapcsolatban, akkor kattintson IDE és nézze meg kertészetem kínálatát!

Ültetőközegként a közönséges virágföld megelelő lesz, inkább vásároljunk erre a célra külön pár zacskóval, és a ne a kertből szerezzük be a földet. A cserepek kisebb térfogatú földje hamarabb átültethető, ezért a téli fagyok idején érdemes azokat lefedni.

Válasszon kertészetemből jó minőségű, általános virágföldet a hagymák ültetéséhez!

Vásároljon minőségi virághagymákat!

Ha már alig várja, hogy belevágjon az ültetésbe, akkor ideje beszerezni a virághagymákat. Fontos azonban kiemelni azt, hogy nem mindegy, honnan szerezni be ezeket. Nincs igazi kert tulipán nélkül Ha a csomagoláson keresztül úgy érzi, puhák a gumók, semmiképpen nem szabad megvásárolni, valamint ajánlott átszámolni azt is, biztosan annyi hagyma van-e a csomagban, amennyit a csomagolás ígér.

A kínálat bőséges a kereskedelemben

Pontosan ezek miatt a legkifizetődőbb az, ha nem a szupermarketekben kapható kiszereléseket választja, hanem megbízható kertészetből vásárol. Ennek oka, hogy ha nem megfelelően tárolják a gumókat, nagy az esély arra, hogy egyáltalán nem kelnek ki tavasszal vagy alulfejlett, betegségekre fogékony hagymás virág „díszíti” majd a kertjét.

Ha Ön is kedvet kapott ahhoz, hogy csodaszép színekben pompázzon kertje már kora tavasszal, akkor érdemes őszre beszereznie a virághagymákat, és nekilátni az ültetésnek!

IDE kattintva nézze meg kertészetem virághagyma kínálatát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!