Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Konténeres (gyökeres) fenyőfa vásárlása

Évek óta egyre többen döntenek úgy, hogy karácsonyfának konténeres, élő fenyőt választanak. Vannak, akiket ökotudatosság, természetvédelmi szempontok vezérelnek, vagy, hogy az ünnepek múltával egy szépséges, évtizedeken át díszítő - a karácsony kellemes emlékével párosuló - örökzölddel gazdagítsák kertjüket.

A fenyőfélék erdei, hegyvidéki hangulatot teremtő lényükkel minden kertbe jól beilleszthetők, gondozási igényük jellemzően alacsony, díszítőértékük vitathatatlanul kiemelkedő. Ráadásul sokrétűen használhatóak: szoliterként, háttérnövényként, térhatárolóként vagy sövényként. A luc alacsony, nyírt sövénynek, de formázott, kompakt méretű szoliternövénynek is mutatós.

Kertészetem kínálatában konténeres fenyők széles választékát találja! Ajánlom többek között a hagyományos lucfenyőt, a méltán kedvelt nordmann fenyőt vagy a festői szépségű ezüstfenyőt, melyeket több méretben érhet el, így a nappalija méretéhez igazíthatja a karácsonyi növénydíszt.

Meg kell jegyeznünk, hogy az élő fenyő - lévén nem szobanövény - nem bírja sokáig a meleg lakásban, ezért egy hétig, de legfeljebb tíz napig használható karácsonyfaként. Ahol szokás hetekig megtartani a feldíszített fát, ott nem a legjobb döntés a konténeres fenyő.

Fontos azt is tudatosítani, hogy amennyiben mégis ilyet választ, vásárlás után nem lehet a lakásba bevinni, hanem a kertben, a balkonon, teraszon, tehát kültéren kell elhelyezni és nem szabad megfeledkezni az öntözéséről sem!

Mielőtt, az ünnepre feldíszítenénk, ajánlott ún. zsilipeléssel szoktatni a hőmérséklet változáshoz. Szenteste előtt egy nappal vagy néhány órával a fenyőt egy, a kintinél melegebb, de a bentinél hűvösebb helyre kell vinni (előszobába, garázsba, üvegezett verandára), s ezután lehet a szobába állítani.

Az ünnepek alatt az élő fenyőt végig gondozni kell, hiszen választásával pont az a fő cél, hogy utóbb kerti dísznövény legyen, ezért gondoskodni kell az öntözéséről, és mivel a fenyők általában páraigényes fajok, vízzel is ajánlott permetezni az ágait. Ez kizárja az elektromos izzósorokat, ezekre a fákra legfeljebb elemes ledsorokat lehet rakni.

A gyertya sem ajánlott, egyfelől a gyantát csöpögtető fa és a nyílt láng tűzveszélyesek, másrészt a gyertya lángjának melege megzavarhatja a fa hőháztartását. Ajánlatos kerülni az ágakat megterhelő díszek használatát is. A 7-10 nap leteltével a már említett zsilipes módszerrel lehet kivinni a fát a házból, lakásból, hogy aztán megkezdhesse kinti életét.

Az élő fenyő választása kifejezetten ökotudatos, zöld cselekedet, hiszen a vágott fák ökológiai lábnyoma magas, esetükben a 3-6 éves nevelés minden környezeti terhelése egy-két hétnyi karácsonyfa lét alatt realizálódik, míg az élő fenyő akár 20-30 évig is betöltheti eredeti szerepét a kertben, élő növényként.

A súlyos, nehezen mozgatható cserepes fenyő szállítása nem az Ön feladata lesz, a megrendelt dézsás növényeket az ország teljes területén házhoz szállítom!

Azt ajánlom, hogy a legjobb belátása szerint döntsön karácsonyfa választáskor. Tudni kell, hogy a vágott fenyők mezőgazdasági termesztésből származnak, így vásárlásukkal Ön nem károsítja, csökkenti az erdőket, a természetes élőhelyeket.

Fontos információ, hogy a megrendelt növényeket az ország teljes területén kiszállítom Önnek!