Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Rosa Königliche Hoheit - a porcelán szépség

A rózsakert összeállítása a kerttulajdonoson múlik, jó esetben hűen tükrözi a kertész jellemét, a szépség iránti fogékonyságát és emberi habitusára is reflektál. A rózsák közkedveltségéhez hozzájárul, hogy a hihetetlen gazdag szín-, méret-, és típusválasztékból mindenki ki tudja választani a magához, illetve a kertjéhez leginkább illő példányt. Ez a rózsafajta jól érvényesülhet a szépen gondozott, tágas kertekben, de ugyanakkor csodásan mutat a harmonikusan kialakított előkertekben, valamint első rangú dísznövénye lehet a kisebb, ékszerdobozszerű birtokoknak is.

Rosa Königliche Hoheit bokorrózsa szirmai

A választás azonban sohasem egyszerű, akkor lesz szerencsés az együttállás, ha tükrözi a bensőnket, amihez nagyfokú önismeretre van szükség. A Rosa Königliche Hoheit bokorrózsát azoknak ajánlom, akik rajongói a visszafogott, hivalkodástól mentes színeknek.

Ez a bokorrózsa nem hiába hordozza a nevében a királyi szót (valójában „királyi fenség” megszólítást jelent) ténylegesen fejedelmi megjelenéssel bír, tekintélyt parancsol és eleganciát sugároz. A Rosa Königliche Hoheit bokorrózsa igazi királyi fenség, porcelánszerű rózsaszínje egyszerre törékeny és bájos, de játékosság helyett inkább méltóságot sugároz, így ha Ön a kertjét, vagy annak egy szegletét arisztokratikus atmoszférával szeretné ellátni, ez a rózsafajta jó választás lehet.

Rosa Königliche Hoheit bokorrózsa ágyás

Azonban ennek a rózsának a pompás külalakja nem takar szigorú belsőt, legalábbis abban az értelemeben nem, hogy ültetése nem jelent bonyolult feladatot és gondozása sem mérhető egy kényeskedő hercegnő igényeinek kielégítéséhez. Ez egy jó növekedésű rózsafajta, ágrendszere közepes, erőteljes, magas szárakat növeszt. A rózsa virága csaknem tenyérnyi nagyságú, színe pasztell árnyalatú porcelán rózsaszín, levelei elegánsak, sötétzöldek és nyújtott formájúak. Szirmai lekerekítettek, hosszúkás alakúak, mesés virágait pedig a nyár elejétől egészen késő őszig hozza.

Illata erőteljes, klasszikus rózsaaroma, amely több tő ültetése esetén az egész kertet belengi majd! Magassága az 1 métertől egészen másfél méterig terjedhet, amivel a terebélyes rózsafajták köréhez tartozik. Megjelenése méltóságteljes, nyugalmat áraszt, nincs olyan, akinek ne akadna meg rajta a tekintete. Nagyszerű választás minden fejlett szépérzékkel rendelkező, főúri fényt és pompát kedvelő kertbarát számára.

Rosa Königliche Hoheit bokorrózsa közelről

A Rosa Königliche Hoheit bokorrózsa ültetése

A rózsákat rendszerint tavasszal vagy ősszel szoktuk ültetni, de a konténeres rózsák telepítésére márciustól októberig bármikor sort keríthetünk. Már a vásárlás előtt érdemes elkezdeni a munkálatokat, hogy amint megérkezik az általunk választott rózsafajta, azonnal nekiláthassunk az ültetésnek. Az első feladat egy 60x60x60 centiméteres ültetőgödör kialakítása kertünk azon részén, amely tökéletesen megfelel a rózsa igényeinek, vagyis egy napfényes, széltől, fagytól mentes területen. A kiásott ültetőgödör aljára fektessünk trágyát per centiméter vastagságban, majd azt egy vékony földréteggel takarjuk be. Fontos, hogy a rózsa gyökere ne érintkezzen közvetlenül a tápanyaggal.

Ezután a kialakított ültetőgödröt alaposan öntözzük be, majd néhány napon belül ültessük el a megrendelt dísznövényt. A Rosa Königliche Hoheit bokorrózsát földlabdájával együtt helyezzük a kiásott ültetőgödörbe, oly módon, hogy az oltás helye 3 ujjnyival a talajszint alá kerüljön. Több tő rózsa esetén a sor és tőtávolságok 60-80 centiméter között legyenek. Ha ezzel végeztünk egy alapos beöntözéssel indítsuk útjára új rózsánk fejlődését.

Rosa Königliche Hoheit bokorrózsa kibomló virága

A rózsa gondozása

Cseppet sem bonyolult feladata, nem igényel olyan és annyi törődést, mint egy valódi királylány. Mégis a látvány amivel megajándékozza tulajdonosát fenséges és egyedülálló. A gondozás területén kardinális kérdés az öntözés, amit ennek a rózsafajtának az esetében is 8-12 naponta időszerű megejteni, az időjárás függvényében. Aszályosabb hetekben gyakrabban, míg esősebb időszakokban ritkábban kell öntözni a rózsánkat. Ezt a fajta bokorrózsát, más rózsafajtákhoz hasonlóan árasztásos módszerrel öntözzük, egyszerre 10-15 liter vizet juttatva a tövekre.

A mennyiséget könnyen beállíthatjuk egy mércés kanna segítségével. Ne használjunk nagy nyomású kerti slagot, és ne spricceljük a növényt felülről. A növénybetegségekre kevésbé érzékeny ez a fajta, de ugyanakkor a szokásos rózsabetegségek (például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda esetenként levéltetvek) felüthetik a fejüket.

A rózsa teleltetése

Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor gondoskodjunk a rózsánk téli védelmének kialakításáról. Ebben az időszakban a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centiméterrel legyen. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a talajjal takart növényrész lombtalanításáról, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le. A rózsa téli védelméről minden évben gondoskodjunk!

A Rosa Königliche Hoheit bokorrózsa metszése

A kezdő rózsabarátok gyakran megrettennek a rózsa metszési feladataitól, pedig a bokorrózsák metszése nem bonyolult feladat, kevés gyakorlással hamar elsajátítható, és néhány év alatt jelentős gyakorlatot szerezhetünk belőle. A Rosa Königliche Hoheit tavaszi metszése a tél elmúltával esedékes. A metszést a márciusi rügyfakadás előtt végezzük el, de mindig vegyük figyelembe az aktuális időjárási viszonyokat. Ez azért fontos, mert a visszatérő mínuszok károsíthatják a rövid vesszőket.

Meseszép Rosa Königliche Hoheit bokorrózsák

A rózsánk metszéséhez mindig éles, tiszta metszőollót használjunk és a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel ferdén ejtsük meg. A legfelső rügy mindig abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk, így tudjuk alakítani bokorrózsánkat a kívánt formára. A gyökérnyakból kiindulva a vadhajtásokat tőből távolítsuk el, lehetőleg 3-4 vázágat hagyva meg.

A nyári és az őszi rózsametszés még egyszerűbb feladatok, ilyenkor arra kell koncentrálni, hogy az elnyílt virágokat növényi részeket eltávolítsuk.

Ha úgy érzi, hogy egyéniségét ez az arisztokratikus megjelenésű porcelán rózsaszín Rosa Königliche Hoheit fejezi ki a legjobban ide kattintva rendelheti meg!

Hasznosnak találta cikkemet? Kérem nyomjon egy Tetsziket.

További bejegyzéseimet itt érheti el.

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsa