Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Öltöztessük karácsonyi díszbe a fenyőt és otthonunkat

A karácsonyfa díszítés szokása a XVI. századra vezethető vissza. A kezdetben almával, dióval, gyertyával ékesített fenyőket később felváltották a csillogó díszekkel dekorált fák, manapság pedig a lakberendezés évről-évre megújuló, karácsonyi trendjei is meghatározóak. A feldíszített, természetes fenyők jellegzetes illata, a pazar dekorációk a karácsony tradicionális elemei, amelyek az együttlét örömével, a fa alatt rejlő ajándékcsomagok meglepetésével fokozzák az ünnep különlegességét. Alábbi bejegyzésünkben lakberendezési ajándékötletekkel, az aktuális dekorációs trendek ismertetésével, és nem utolsó sorban a karácsonyfa választáshoz szeretnénk segítséget nyújtani.

A megfelelő ajándék kiválasztásához nem árt ismerni az ajándékozott stílusát, otthonának hangulatát, berendezését, hiszen számtalan kisebb bútor, kiegészítő, dekorációs tárgy közül választhatunk, amely alkalmas lehet arra, hogy meglepetést szerezzünk.

Ajándékként egy csinos ülőalkalmatosság, így például egy relax fotel, forgószék vagy trendi karosszék, üdítő kiegészítője lehet minden lakásnak. Idősebb szeretteinknek örömet szerezhetünk kényelmi funkciókkal ellátott relax, pihenő fotellel vagy hagyományos hintaszékkel is, de figyeljünk arra, hogy az erőnlétüknek megfelelően, motorost, vagy mechanikusan állíthatót válasszunk.

Ahogy a kertben sem mindegy, hogy mit mivel ültetünk össze, úgy az adott lakás színvilágának, stílusának ismeretében ideális ajándék lehet a karosszék vagy fotel is, a mintás vagy egyszínű, klasszikus vagy füles fotelektől kezdve a retro, a modern, vagy az egészen friss, trendi modellekig. A napjainkban reneszánszukat élő fotelek most nagyon divatosak, akár a nappali fókuszpontjaként, akár egy kényelmes olvasó- vagy dolgozósarok elemeként, míg a küllemében és méreteiben is megfelelő forgószék bármely generációnak remek ajándék lehet.

Amennyiben kisebb kiegészítőben gondolkodunk, egy jellegzetes állólámpával, zsúrkocsival, ülőkével, puffal, vagy egy esztétikus lerakóasztallal is kedveskedhetünk.

A karácsonyi fenyő

És persze eldöntendő az is, milyen karácsonyfa alá helyezzük el az ajándékokat, azaz milyen fajta fát válaszunk? Ha otthonunkban a műfenyő helyett természetes fát szeretnénk felállítani, vágott, vagy földlabdás fenyőt vásárolhatunk. A hazánkban kapható vágott fenyők közül népszerű a nordmann fenyő, amely fényes, sötétzöld tűlevelekkel, szimmetrikus, kúp alakú formával rendelkezik. A levelei dúsak, nem szúrósak, ámbár nem illatosak, de tartósak, így aránylag hosszú ideig bírják a meleg lakásban. A lucfenyő, talán a legkedveltebb a hazai karácsonyfa piacokon, köszönhetően annak, hogy kellemes fenyőillatot áraszt, amely rögtön az ünnepet juttatja eszünkbe. Rövid szúrós tűlevelei vízszintes vagy felfelé ívelő ágakon helyezkednek el. Ahogy a nevéből is kitűnik, az ezüstfenyő ezüstös színnel és sűrű ágakkal bíró örökzöld. A levelei szúrósak, de a lucfenyőhöz képest lassabban hullanak le, tovább bírják a száraz, meleg környezetben.

E három fajta az, amelyet minden bizonnyal megtalálunk a hazai faárusok kínálatában, (akárcsak webshopom polcain), ezeken kívül esetleg még a fekete fenyővel vagy a duglász fenyővel találkozhatunk. Előbbi nem igazán alkalmas a díszítésre hosszú tűlevelei és az ágrendszerük elhelyezkedése miatt. Ezzel szemben a duglász fenyő két centiméteres, lazán elhelyezkedő és dörzsölésre enyhe narancsillatot árasztó leveleivel az egyik legjobb karácsonyfa lehet.

Az utóbbi években közkedveltté vált a földlabdás fenyő, amely a vágott fákkal ellentétben, nem kerül a szemétre az ünnepek után. Az élő fenyő a meleg lakásban nem bír ki túl hosszú időt, ezért ajánlott a vásárlás előtt a szakembertől tájékozódni a gondozásáról és a kiültetéséről. Karácsonyi színpompa Karácsonykor nem csak a fát, hanem általában az otthonunkat is feldíszítjük. Stílusos összhatást érünk el, ha a karácsonyfa, a dekorációk és az ünnepi asztal színei passzolnak, egymással harmonizálnak. Az évente megújuló karácsonyi dekorációs trendek mellett a hagyományos színösszeállítások sem mennek ki a divatból.

A modern, minimál stílusú berendezéshez jó választás lehet a matt vagy csillogó arany, akár fekete kiegészítőkkel is. Az éjkék vagy a jeges aquamarinkékkel különleges, karakteres ünnepi hangulatot teremthetünk, amelyet arannyal vagy ezüsttel is kiegészíthetünk. Az ünnepi asztal eleganciáját a fehér ezüstösen csillogó, vagy matt változatának hangsúlyozásával is elérhetjük, emellett pedig jól mutatnak a szintén fehér, de eltérő textúrák és anyagok is. Karácsonykor szintén népszerű a jeges ezüst, amely ragyogó kontrasztja a meleg fényű gyertyáknak, egyedi textileknek, karácsonyi dekorációknak. Örökérvényű a tradicionális vörös és a zöld színpárosa a kedves karácsonyi figurákkal, motívumokkal, míg a lila és a bíbor színei rendhagyó és sajátos ünnepi hangulatot kölcsönöznek.

Bútorok, lakberendezési tárgyak, kiegészítők beszerzéséhez tekintse meg kedves ismerősöm az A-Z Bútor Webáruház kínálatát!