Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Hazai földben termesztett növények
Képet küldünk, mielőtt kiszállítjuk
Segítünk a nyugdíjasoknak is!

A tökéletes karácsonyfa

Kamaszlányok milliói mérték össze magukat a magas, hibátlan alakú, tágra nyílt szemű, telt keblű platina szőke Barbie babával a youtube-os beauty guruk megjelenése előtti őskorszakban. Egy átlagos, okos kislány azonban hamar belátta: soha nem lesz és nem is lehet olyan tökéletes teste, mint Barbienak, de legalább végigszenvedheti az életet az erre való görcsös igyekezettel, ahelyett, hogy elfogadná magát és egyszerűen csak élné az életét boldogan.

Mára már tengernyi irodalma van annak, hogy mennyire szabja át egy egy dologról a képzeletünket a mesterségesen megteremtett fogyasztást előtérbe helyező média (a lila tehéntől az sms-ben való szakításig...) most azonban egy egyelőre csak a fenyőárusoknál és a kertészetekben lecsapódó torzulásról, a tökéletes fenyőfákról szeretnék pár szót ejteni.

Hasonlítanak valakire egyáltalán?

Bizonyára mindenki ismeri a "Nahát azt hittem ez igazi!" - élményt egy-egy szebb műfenyő előtt állva. Az Egyesült Államokban minden évben közel tízmillió műfenyő érkezik, honnan máshonnan, mint Kínából. Ezek gyártását persze azonnal vissza/át lehet helyezni az USA-ba, ehhez pusztán az kell, hogy az árukat alaposan felemeljék, vagy hogy az amerikai munkások hajlandóak legyenek olyan mennyiségben és körülmények között dolgozni, mint kínai embertársaik teszik.

Hogyan díszítették a fenyőfákat karácsonykor régen? Olvassa el a cikkemben!

Hiszen a fogyasztói árversenyt maguk a fogyasztók kényszerítik ki, aminek táncába a kereskedők belemennek, így valamin spórolni kell: igen, ez a munkaerő, a fizetés. Mivel erre a civilizált világban nem lehet sort keríteni, így került Kínába a gyártás. De ez annyira egyszerű, hogy Donald Trump kampányígérete szerint vissza fogja hozni a gyártósorokat Kínából. Ígérem figyelni fogom, mert ha megcsinálja akkor nagyon tud valamit!

Ismeri a karácsonyfa eredetét? Ha nem, olvassa el a cikkemben!

Na, de vissza a műfenyőhöz amelynek minősége ma már nem, vállalhatatlan, ócska műanyag, tartás nélküli plasztik, hanem megszólalásig hasonlít az igazihoz... A műfenyő hasonlít az igazihoz? Igen, épp annyira mint, én Kenhez, Barbie barátjához.

A műfenyők formájukban ugyanis azt hazudják, hogy ilyen tökéletes alakjuk van az igazi fenyőknek, hogy tudniillik azt utánozza le. Persze nekem kertész szemmel indifferens, hogy a fröccsöntő üzemben milyen formájúra öntik (vagy hamarosan nyomtatják) a fenyőfákat.

A karácsonykor használt fenyőfajok alakja bár nem teljesen szabályos, mégis tökéletes. Nézze meg a kertészetemben kapható nordmannfenyő kínálatomat!

Már gyerekkorunkban elkezdődik a fenyőfák alakjának megváltozatása az agyunkban. Íme, az egymásba illeszthető játék ikonikus fenyőalakja. Tudna nekem valaki egy 100-200 cm közötti (átlagos fenyőfa méret) fenyőfáról fényképet küldeni, amely hasonlít ehhez legalább egy kicsit?

Ez a cikk nem arról szól, hogy jó vagy rossz dolog-e a műfenyő. Az ökológiai lábnyoma nem sokban tér el a zalai dombokon nevelt fenyőfákétól. Vagyis nem érdemes áltatni magunkat: egy kicsit sem vagyunk attól környezetvédők, ha műfenyőt veszünk, vagy gyökeres fenyőfát. Hiszen a vágott fenyőket ezért termesztik. Éppen úgy, mint a kukoricát vagy a káposztát.

Lássuk a nagy karácsonyfa kalauzt!

Az igazi fenyőfákról azt érdemes tudni, hogy a karácsonyfaként használt fajok (lucfenyő, ezüstfenyő, nordmann fenyő, kolorádó fenyő, fekete fenyő, erdei fenyő) végleges mérete 10 és 40 méter közé esik. Tehát a kifejlettkori magasságuk több tíz méter is lehet.

Az idős, kifejlett fák tényleg tökéletes alakúak, de a fiatalok nem

Mi következik ebből? A legtöbb fenyőfa kifejlett, felnőtt korában - ha a terület ahol él ideális neki - arányos alakú, és tényleg képeslapra illik. Azaz mondhatjuk: tökéletes. A lényeg tehát a karácsonykor szemünk elé kerülő műfenyőkkel kapcsolatban, hogy megjelenésüket tekintve közük nincsen a természetben található, még növekedésben lévő pár éves (5-9), és 1 - 2 méter közötti fenyőkhöz.

Tekintse meg a kertészetemben kapható karácsonyi fenyőket!

 

A karácsonyfának használt örökzöldek közül talán a cukorsüvegfenyő az (nagyon kevesen választják karácsonyfának) aminek fiatal korában is cuki, arányos habitusa van. Az összes többi, - lévén, hogy 10 - 30 méter a végleges magasságuk - olyan, mint amilyenek a kamaszok: nyúlánk, vagy formátlan, hosszú végtagok és nem arányos test.

Tekintse meg a kertészetemben kapható karácsonyfák árjegyzékét!

 

Ezért tűnik sokszor köpcösnek az ezüstfenyő, alul sűrű, de felül ritka (hiszen így nő) lombozatúnak a luc és így tovább. A karácsonyfának szánt fenyőket tehát életük egy korai szakaszában - amikor még bőven nőnének - vágjuk ki, és állítjuk be a szobába.

Szívesen megtudna többet is a konténeres fenyőkről? Olvassa el az alábbi cikkemet!

A fentiekből következik, hogy ami alatt ma sokan "a tökéletes karácsonyfát" értik, az nem más, mint a valóságos fenyőfa formákat figyelmen kívül hagyó eltorzult kép. Így aztán sok - egyébként gyönyörű - gyökeres vagy vágott fenyőfára képesek azt mondani, hogy "hibás alakú", "nem gondozták megfelelően", "nincs szép formája".

Az ezüstfenyő is álomszép tud lenni Karácsonykor. Tekintse meg itt a kínálatomat!

A sort még sokáig lehetne folytatni arról, hogy a fogyasztói szokásainkat mennyire eltorzították a kirakatok és a képernyőkön látott mű fenyőfa ábrázolások, melyek egy teljesen felesleges frusztrációba hajszolják a "tökéletes karácsonyt" kergetőket.

A kirakatokban és médiában látható "tökéletes alakú" karácsonyi fenyőfa éppen annyira létezik a valóságban, mint a Barbie baba adottságú hölgyek és Ken típusú férfiak.

Kedvet kapott egy csodás karácsonyfához? Ha leszámolt az illúziókkal, és egyszerűen egy tetszetős vágott vagy konténeres fenyőt szeretne az ünnepre, éppen jó helyen jár! Kertészeti webáruházamból egyszerűen, kényelmesen rendelhet karácsonyi fenyőfát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!