Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A tökéletes karácsonyfa

2016. 12. 25. 15:34:06
 
Kamaszlányok milliói mérték össze magukat a magas, hibátlan alakú, tágra nyílt szemű, telt keblű platina szőke Barbie babával a youtube-os beuty guruk megjelenése előtti őskorszakban. Egy átlagos, okos kislány azonban hamar belátta: soha nem lesz és nem is lehet olyan tökéletes teste, mint Barbienak, de legalább végigszenvedheti az életet az erre való görcsös igyekezettel, ahelyett, hogy elfogadná magát és egyszerűen csak élné az életét boldogan.
 
Mára már tengernyi irodalma van annak, hogy mennyire szabja át egy egy dologról a képzeletünket a mesterségesen megteremtett fogyasztást előtérbe helyező média (a lila tehéntől az sms-ben való szakításig...) most azonban egy egyelőre csak a fenyőárusoknál és a kertészetekben lecsapódó torzulásról, a tökéletes fenyőfákról szeretnék pár szót ejteni. 
 
 
Idealizált nő képe
 
Bizonyára mindenki ismeri a "Nahát azt hittem ez igazi!" - élményt egy-egy szebb műfenyő előtt állva. Az Egyesült Államokba minden évben közel tízmillió műfenyő érkezik, honnan máshonnan, mint Kínából. Ezek gyártását persze azonnal vissza/át lehet helyezni az USA-ba, ehhez pusztán az kell, hogy az árukat alaposan felemeljék, vagy hogy az amerikai munkások hajlandóak legyenek olyan mennyiségben és körülmények között dolgozni, mint kínai embertársaik teszik.
 
Hiszen a fogyasztói árversenyt maguk a fogyasztók kényszerítik ki, aminek táncába a kereskedők belemennek, így valamin spórolni kell: igen, ez a munkaerő, a fizetés. Mivel erre a civilizált világban nem lehet sort keríteni, így került Kínába a gyártás. De ez annyira egyszerű, hogy Donald Trump kampányígérete szerint vissza fogja hozni a gyártósorokat Kínából.
 
Ígérem figyelni fogom, mert ha megcsinálja akkor nagyon tud valamit! Na, de vissza a műfenyőhöz amelynek minősége ma már nem, vállalhatatlan, ócska műanyag, tartás nélküli plasztik, hanem megszólalásig hasonlít az igazihoz...
 
Karácsonyfa stilizált alakja
 
 
A műfenyő hasonlít az igazihoz? Igen, épp annyira mint, én Kenhez, Barbie barátjához. A műfenyők formájukban ugyanis azt hazudják, hogy ilyen tökéletes alakjuk van az igazi fenyőknek, hogy tudniillik azt utánozza le. Persze nekem kertész szemmel indifferens, hogy a fröccsöntő üzemben milyen formájúra öntik (vagy hamarosan nyomtatják) a fenyőfákat.
 
Ez a cikk nem arról szól, hogy jó vagy rossz dolog - e a műfenyő. Az ökológiai lábnyoma nem sokban tér el a zalai dombokon nevelt fenyőfákétól. Vagyis nem érdemes áltatni magunkat: egy kicsit sem vagyunk attól környezetvédők, ha műfenyőt veszünk, vagy gyökeres fenyőfát. Hiszen a vágott fenyőket ezért termesztik. Éppen úgy, mint a kukoricát vagy a káposztát. 
 
Az igazi fenyőfákról azt érdemes tudni, hogy a karácsonyfaként használt fajok (lucfenyő, ezüstfenyő, nordmann fenyő, kolorádó fenyő, fekete fenyő, erdei fenyő) végleges mérete 10 és 40 méter közé esik. Tehát a végeleges magasságuk több tíz méter is lehet.
 
 
Karácsonyfa rendelés Megyeri kertészet
 
 
Mi következik ebből? A legtöbb fenyőfa kifejlett felnőtt korában - ha a terület ahol él ideális neki - arányos alakú, és tényleg képeslapra illik. Azaz mondhatjuk: tökéletes.
 
 
Műfenyő bevásárlóközpontban
Műfenyő a kirakatban
 
 
A lényeg tehát a karácsonykor szemünk elé kerülő műfenyőkkel kapcsolatban, hogy megjelenésüket tekintve közük nincsen a természetben található, még növekedésben lévő pár éves (5-9), és 1 - 2 méter közötti fenyőkhöz. A karácsonyfának használt örökzöldek közül talán a cukorsüvegfenyő az (nagyon kevesen választják karácsonyfának) aminek fiatal korában is cuki, arányos habitusa van.
 
Az összes többi, - lévén, hogy 10 - 30 méter a végleges magasságuk - olyan, mint amilyenek a kamaszok: nyúlánk, vagy formátlan, hosszú végtagok és nem arányos test. Ezért tűnik sokszor köpcösnek az ezüstfenyő, alul sűrű, de felül ritka (hiszen így nő) lombozatúnak a luc és így tovább. A karácsonyfának szánt fenyőket tehát életük egy korai szakaszában - amikor még bőven nőnének - vágjuk ki, és állítjuk be a szobába. 
 
A fentiekből következik, hogy ami alatt ma sokan "a tökéletes karácsonyfát" értik, az nem más, mint a valóságos fenyőfa formákat figyelmen kívül hagyó eltorzult kép. Így aztán sok - egyébként gyönyörű - gyökeres vagy vágott fenyőfára képesek azt mondani, hogy "hibás alakú", "nem gondozták megfelelően", "nincs szép formája".
 
A sort még sokáig lehetne folytatni arról, hogy a fogyasztói szokásainkat mennyire eltorzították a kirakatok és a képernyőkön látott mű fenyőfa ábrázolások, melyek egy teljesen felesleges frusztrációba hajszolják a "tökéletes karácsonyt" kergetőket. 
 
Ken és Barbie - annyira igaziak, mint a műfenyő alakja
 
A kirakatokban és médiában látható "tökéletes alakú" karácsonyi fenyőfa éppen annyira létezik a valóságban, mint a Barbie baba adottságú hölgyek és Ken típusú férfiak.
 
Megyeri Szabolcs
kertész
Tartalomhoz tartozó címkék: fenyőfák karácsonyfa