Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Feltűnésmentesen ékesíti a kertet a babérmeggy

Elnevezése alapján sokan hiszik, hogy a babérmeggy valamilyen gyümölcsfa vagy díszfa, azonban ez nem így van. Ugyanis egy nem mindennapi cserjéről van szó. Ha valaki babérmeggyet ültet a kertjébe, egyrészt egy csodásan keretezett, ízlésesen körbekerített telket álmodhat meg magának, ráadásul a kíváncsi szemek elől is elrejtheti az udvart. Bemutatom Önnek a babérmeggyet!

Ha van olyan cserje, amely alkalmas tömött, átláthatatlan sövény létrehozására, az a babérmeggy. Mivel remekül alakítható és télen sem veszíti el a leveleit, előszeretettel alkalmazzák kerítések helyett vagy térelválasztóként legyen szó utcafrontról vagy nagyobb telkekről.

Így teszi teljessé birtokát a babérmeggy!

Mit érdemes tudni a babérmeggyről?

Ennek az igen népszerű cserjének a titka éppen a feltűnésmentességében rejlik. Míg sok dísznövény éppen az extravagáns külsejével hívja fel magára a figyelmet, addig a babérmeggy a külsőségek helyett sokkal inkább a funkcionalitásával hódít. Persze nem arról van szó, hogy ez a cserje ne lenne szép, dús vagy zöld, sőt! A legtöbben térhatárolóként vagy sövényként használják, nem véletlenül.

Szeretné megismerni a babérmeggy metszését? Akkor olvassa el az alábbi cikkemet!

Mivel örökzöld lévén egész évben ékesíti a kertet vagy az utcafrontot, még a téli hónapokban is tökéletes takarást biztosít, mert nem kopaszodik fel. A babérmeggy könnyedén a kívánt formára nyírható, így egyenletes, homogén felületű zöld fal alakítható ki belőle.

Eldöntheti, hogy alacsony térhatárolót, magas kerítést vagy díszes utcafronti dekorációt varázsol belőle. Mindemellett a babérmeggy szoliternövénynek is tökéletes választás, hiszen önállóan is képes díszíteni a kertet szétterülő, méretes bokor formájában.

Milyen gondozást igényel ez az örökzöld cserje?

A babérmeggy alacsony gondozási igényű, sőt, tulajdonképpen kevesebb törődést igényel, mint egy épített kerítés. Öntözni csak ritkán, az igazán forró nyári hónapokban szükséges, egy tavaszi permetezéssel pedig a kártevőknek is egész évre útját lehet állni. Mivel földlabdás és konténeres kiszerelés közül is választhat, fontos szót ejteni az ezek közötti különbségekről.

Decemberi örökzöld, a babérmeggy!

Sokszor beszélek arról, hogy sok esetben ideálisabb választás lehet konténeres növényeket, cserjéket vagy facsemetéket vásárolni, különösen a kezdő kertészeknek. A babérmeggy esetében azonban ez nem így van.

Konténerben nevelni ezt a cserjét ugyanis nagy kihívás. Mikor valaki ilyen növényt rendel tőlem, igyekszem rábeszélni a földlabdás változatra. Ennek az oka az, hogy a megfelelő időben kitermelt és elültetett babérmeggyek sokkal vitálisabbak, így gyorsabb a növekedésük is.

A babérmeggy növényvédelmi stratégiájáról itt olvashat.

Tehát ha ősszel vagy tavasszal szeretne babérmeggyet ültetni a kertjébe, mindenképpen a földlabdás kiszerelést javaslom.

Ha szeretne többet megtudni az ültetés menetéről, az alábbi videóból tájékozódhat!

Ha a babérmeggy metszését szeretné látni gyakorlatban, ebben a videóban megtekintheti!

Milyen típusai léteznek?

A babérmeggynek számtalan típusa létezik, melyek között mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt. A 'Caucasica' babérmeggy például egy igen erőteljesen felfele törekvő örökzöld cserje, akár 3-5 méter magasra is megnőhet, míg a Prunus laurocerasus 'Kleopátra' friss hajtásaival kápráztat el, amelyek vörös színben pompáznak.

Minden babérmeggy elegáns és praktikus. Miért gondolom ezt? Olvassa el cikkemben!

A 'Novita' szintén népszerű fajta, hiszen ha az első „fiatal” éveit megérte, gyakorlatilag 100%, hogy életben marad, bárhova is ültette a Kárpát-medencében.

Ha a 'Novita' típusról többet szeretne megtudni, az alábbi videóból tájékozódhat!

Nos, remélem, felkeltettem az érdeklődését a babérmeggyekkel kapcsolatban. Érdemes elmerülni csodás kis világukban.

Szeretne Ön is a kertjébe babérmeggyet?? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!