Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Feltűnésmentesen ékesíti a kertet a babérmeggy

 

Elnevezése alapján sokan hiszik, hogy a babérmeggy valamilyen gyümölcsfa vagy díszfa, azonban ez nem így van. Ugyanis egy nem mindennapi cserjéről van szó. Ha valaki babérmeggyet ültet a kertjébe, egyrészt egy csodásan keretezett, ízlésesen körbekerített telket álmodhat meg magának, ráadásul a kíváncsi szemek elől is elrejtheti az udvart. Bemutatom Önnek a babérmeggyet!

Ha van olyan cserje, amely alkalmas tömött, átláthatatlan sövény létrehozására, az a babérmeggy. Mivel remekül alakítható és télen sem veszíti el a leveleit, előszeretettel alkalmazzák kerítések helyett vagy térelválasztóként legyen szó utcafrontról vagy nagyobb telkekről.

 

A babérmeggy jól takaró levélzete

 

 

Mit érdemes tudni a babérmeggyről?

 

Ennek az igen népszerű cserjének a titka éppen a feltűnésmentességében rejlik. Míg sok dísznövény éppen az extravagáns külsejével hívja fel magára a figyelmet, addig a babérmeggy a külsőségek helyett sokkal inkább a funkcionalitásával hódít.

 

Persze nem arról van szó, hogy ez a cserje ne lenne szép, dús vagy zöld, sőt! A legtöbben térhatárolóként vagy sövényként használják, nem véletlenül. Mivel örökzöld lévén egész évben ékesíti a kertet vagy az utcafrontot, még a téli hónapokban is tökéletes takarást biztosít, mert nem kopaszodik fel.

 

A babérmeggy könnyedén a kívánt formára nyírható, így egyenletes, homogén felületű zöld fal alakítható ki belőle. Eldöntheti, hogy alacsony térhatárolót, magas kerítést vagy díszes utcafronti dekorációt varázsol belőle. Mindemellett a babérmeggy szoliternövénynek is tökéletes választás, hiszen önállóan is képes díszíteni a kertet szétterülő, méretes bokor formájában.

 

A babérmeggy igen dekoratív fekete termései

 

 

Milyen gondozást igényel ez az örökzöld cserje?

 

A babérmeggy alacsony gondozási igényű, sőt, tulajdonképpen kevesebb törődést igényel, mint egy épített kerítés. Öntözni csak ritkán, az igazán forró nyári hónapokban szükséges, egy tavaszi permetezéssel pedig a kártevőknek is egész évre útját lehet állni.

A babérmeggy betegségeinek száma alacsony, de ha biztosra szeretne menni az egészség megőrzésében, és a betegségek kezelésében, ajánlom figyelmébe a következő cikkemet. Kattintson ide!

 

Decemberi örökzöld, avagy elő a babérmeggyel!

 

Mivel földlabdás és konténeres kiszerelés közül is választhat, fontos szót ejteni az ezek közötti különbségekről. Sokszor beszélek arról, hogy sok esetben ideálisabb választás lehet konténeres növényeket, cserjéket vagy facsemetéket vásárolni, különösen a kezdő kertészeknek. A babérmeggy esetében azonban ez nem így van. Konténerben nevelni ezt a cserjét ugyanis nagy kihívás.

 

Mikor valaki ilyen növényt rendel tőlem, igyekszem rábeszélni a földlabdás változatra. Ennek az oka az, hogy a megfelelő időben kitermelt és elültetett babérmeggyek sokkal vitálisabbak, így gyorsabb a növekedésük is. Tehát ha ősszel vagy tavasszal szeretne babérmeggyet ültetni a kertjébe, mindenképpen a földlabdás kiszerelést javaslom.

 

Ha szeretne többet megtudni az ültetés menetéről, az alábbi videóból tájékozódhat!

 

 

Ha a babérmeggy metszését szeretné látni gyakorlatban, ebben a videóban megtekintheti!

 

 

Milyen típusai léteznek?

 

A babérmeggynek számtalan típusa létezik, melyek között mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt.

 

A Caucasica Babérmeggy például egy igen erőteljesen felfele törekvő örökzöld cserje, akár 3-5 méter magasra is megnőhet, míg a Prunus laurocerasus Kleopátra friss hajtásaival kápráztat el, amelyek vörös színben pompáznak.

 

A Caucasica babérmeggy lombhabitusa

 

A Novita szintén népszerű fajta, hiszen ha az első „fiatal” éveit megérte, gyakorlatilag 100%, hogy életben marad, bárhova is ültette a Kárpát-medencében.

 

Ha a Novita típusról többet szeretne megtudni, az alábbi videóból tájékozódhat!

 

 

A teljes babérmeggy választékot és a részletes leírásokat ide kattintva tekintheti meg!

 

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetszik-et, ossza meg ismerőseivel, barátaival.

 

További cikkeimet itt találja.

Tartalomhoz tartozó címkék: babérmeggy