Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) növényvédelmi stratégiája

A babérmeggyről általánosságban

A babérmeggy a Balkán-félszigetről származó, örökzöld, akár fává is megnövő növényfaj. A növény díszítő értéke kettős célú: örökzöld lombozatában egész évben gyönyörködhetünk, virágzáskor pedig a fürtökben nyíló, fehér virágait csodálhatjuk.

A babérmeggy a téli kert örökzöld dísze. Olvassa el ezt a cikkemet róla.

Nevét nem véletlenül kapta közeli rokonáról, a meggyről, ugyanis az éretten megfeketedő csontár termése nagyon hasonlít a meggy csonthéjas termésére. A meggyel ellentétben azonban a termése erősen mérgező!

Gondozása, ökológiai igényei

A babérmeggy nem tartozik a tápanyagokra igényes növények közé, ugyanis termesztése a legtöbb helyen megoldható, tápelemek külön kijuttatása nélkül. Bírja a szélsőséges hőmérsékleti körülményeket, erősen fagytűrő tulajdonsággal rendelkezik. Habár természetes körülmények között 2-2,5 méteres fává is cseperedhet, a kertekben mégis a sövény formája terjedt el legjobban.

Erős felfelé és oldalra törő növekedését rendszeres metszéssel tudjuk kordában tartani.

Amennyiben szeretne egészséges babérmeggyet akár szoliterként, akár sövényként telepíteni, tekintse meg babérmeggy kínálatomat erre a sorra kattintva.

A babérmeggy károsítói

A babérmeggy, kedvező esztétikai és növényélettani tulajdonságai mellett arról is közismert, hogy kevés károsítója van. Jellemzően inkább gombás betegségek támadják meg, de előfordulhatnak alkalmi rovar kártevők is. Azonban a rovar kártevők kártétele – amely a legtöbbször lombrágásban mutatkozik meg – annyira minimális, hogy nincs jelentősége az ellenük való védekezésnek. A babérmeggy gombás és baktériumos károsítói ellen azonban érdemes védekeznünk. Növényvédő szer kínálatomat itt éri el.

A babérmeggy károsítók elleni védekezésénél a fényes levélfelület miatt ajánlott a permetezőszerbe tapadásfokozó adalékanyagot is hozzáadni.

A helyes növényvédelem része a helyes metszés. Cikkemben erről olvashat.

A gombás betegségeknél azonban más a helyzet. Ha az időjárási viszonyok kedvezőek a gombás betegségek fertőzésének, akkor igen is foglalkoznunk kell az ellenük használható növényvédelmi intézkedésekkel, ugyanis az így kialakult fertőzések sokszor sivár képet mutatnak a növényünkről.

1. Babérmeggy lisztharmat (Podosphaera tridactyla, P. pannosa)

A betegség megjelenésére az időjárás felmelegedésével együttesen, májustól kezdődően számíthatunk. Fő tünete a levél felszínén megjelenő lisztes bevonat, mely eleinte 1-1 levelet, később viszont egész hajtásrészeket beboríthat. A fertőzött növényi részek később elbarnulhatnak, és lehullhatnak. A lisztharmat fertőzést még a korai tüneteknél megfékezhetjük különösen kontakt, kén tartalmú gombaölőszerekkel (pl.: Microkén vagy Microthiol Special

A babérmeggy lisztharmattal fertőzött levélzete

A babérmeggy lisztharmattal fertőzött levélzete

Az idejében észlelt fertőzést még meg tudjuk állítani kémiai növényvédőszerek igénybevétele nélkül: a fent említett tüneteket mutató növényi részeket metszéssel távolítsuk el!

A babérmeggy egy igazán elegáns és praktikus választás. Cikkemben erről olvashat. 

Súlyosabb kártétel esetén a lisztharmat gombák ellen felhasználható szerekkel védekezhetünk. A difenokonazol hatóanyagú Alfa Solo /Score/ vagy az azoxistrobin felszívódó hatóanyagú Amistar termék jó választás lehet a probléma kezelésére.

2. Csonthéjasok (pl. őszibarack) sztigminás betegsége (Stigmina carpophyla)

A csonthéjasok „levéllikacsosságát” okozó betegség nem csak a termő cseresznye- és meggy ültetvények rendszeresen előforduló problémája, hanem sajnos a házi- és díszkertészetekben lévő babérmeggy növények gondja is. A gomba terjedését leginkább a párás, csapadékos időjárás segíti elő, így a sztigminás betegség tüneteivel már kora tavasszal találkozhatunk.

Tünetei eleinte kisebb, sárgászöld foltok formájában mutatkoznak. Könnyen összetéveszthetők más, abiotikus tényezők által okozott tünetekkel. Később ezek a foltok szabályosan kiesnek, szélükön parás elszíneződés marad. A nem túl esztétikus, lyukas levelek veszítenek a fotoszintetikus aktivitásukból, végül pedig lehullanak.

A sztigminás betegség tünetei a babérmeggy lombozatán

A sztigminás betegség tünetei a babérmeggy lombozatán

A kórokozó gomba ahogyan a babérmeggy baktériumos levélszáradását okozó baktériumok is (Pseudomonas syringae pv. syringae és a Xanthomonas arbicola pv. pruni) a lehullott levelekben telelnek át, illetve maradnak fertőzőképesek, tehát ezek összegyűjtése és megsemmisítése elsődleges feladat a kórokozók terjedésének megakadályozása érdekében.

Növényvédőszeres védekezés céljából ajánlom a difenokonazol hatóanyagú Score 250 EC vagy réz-hidroxid tartalmú Champ WG készítményt, mellyel hatékonyon védekezhetünk a „levéllikacsosodás” vagy más gombás és baktériumos növénybetegségek ellen.

Így teszi teljessé birtokát az egészséges babérmeggy!

Kémiai növényvédőszeres kezelésre csak akkor van szükség, ha a betegség rendszeresen felüti a fejét. Ebben az esetben megelőző jelleggel, rügypattanáskor, rezes lemosó permetezéssel ajánlatos közbeavatkoznunk. A réz alapú permetlé keveréke legyen rézhidroxid, vagy rézoxiklorid hatóanyagú szer. Erre a célra a Hydrostar készítmény vagy Rézoxiklorid 50 WP nevű termékek kiválóan alkalmasak. Növényvédőszer kínálatomban olyan réz tartalmú készítmények közül is válogathat, amelyek biológiai gazdálkodásban is alkalmazhatóak.

3. Vincellérbogár

A hamvas vincellérbogár (Otiorrchynchus ligustici) egyik kedvelt tápnövénye a babérmeggy. A bogár nagyon furfangos, ugyanis éjjel aktív, ezért nagyon nehéz lefülelni. Nappal nem mozog. Onnan lehet észre venni, hogy rágásnyomok vannak a levélen. Emellett nem csak a kifejlett imágó, de a lárva is károsít: a talajban lévő gyökereket rágja el. A kártevő bogár 2 éves fejlődésű, a lárvája a talajban él és károsít. Ha egyszer megtelepedett a kertben, akkor nem kíméli a legtöbb gyümölcstermő bogyós- és csonthéjas növényt sem. Sajnos kártétele számottevő, igazán falánk.

Érdemes szisztemikus (felszívódó) szereket és esetleg még ültetés előtt talajfertőtlenítőt (pl. Force 1,5 G) alkalmazni ellenük.

A babérmeggy feltűnésmentesen ékesíti a kertünket. Hogy hogyan? Olvassa el a cikkemben!

4. Csigák

A csigák, különösen a meztelen csigák kártétele hasonló a vincellérbogáréhoz, ugyanis hatalmas foltokat rágnak ki a levelekből. Őket egy kis kutatással nappal is könnyen meg lehet találni. Sajnos nagyon szaporák és kedvelik a nedves, hűvös helyeket.

A babérmeggy lisztharmattal fertőzött levélzete

Számos csigacsapda létezik és számtalan házi módszer, ilyen például a sörcsapda, vagy a hamu elhelyezése a növények környezetében. Amennyiben a házi praktikák nem válnak be, ajánlott csigaölő növényvédő készítmények alkalmazása, mint például a Bros Csigaölő Vitrol GB készítmény.

Szeretne Ön is a kertjébe babérmeggyet?? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!