Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Egy elegáns és praktikus dísznövény: a babérmeggy

Ha van olyan cserje, amely alkalmas tömött, átláthatatlan sövény létrehozására, mely elrejti a birtokát a kíváncsi szemek elől, az a babérmeggy. Ha most egy piros gyümölcsökkel teli sövény jelent meg a lelki szemei előtt, akkor Önt is megtévesztette ennek az örökzöldnek az elnevezése, ugyanis köze sincs a meggyfához. Számos pozitív tulajdonságának köszönhetően azonban nagyon hamar beleszeret majd ez az elegáns, ugyanakkor visszafogott és praktikus díszcserjébe.

Hogy lehet egy sövény jobb a kerítésnél?

Joggal merül fel sokakban a kérdés, hogy mégis mit adhat egy örökzöld sövény egy klasszikus fából vagy vasból készült kerítéssel szemben. Nos a helyzet az, hogy számos ilyen tulajdonságot tudok felsorolni. Először is fontos kiemelni, hogy a kerítésként vagy térhatárolóként ültetett sövények rendszeres és megfelelő karbantartás mellett nem csak sokkal hangulatosabbak mint egy egyszerű kerítés, de praktikusabbak és biztonságosabbak is. Egy díszcserjékkel szegélyezett birtok ugyanis egészen másféle hangulatot kert, közelebb érezheti magát a természethez és élettel telibbé teheti a környezetét.

Eső áztatta babérmeggy

A babérmeggy minden kertbe remek választás mind esztétikai, mind pedig védelmi szempontból. Hiszen míg egy kerítésen egy ügyesebb tolvaj gond nélkül át tud mászni, addig egy sövényen keresztül esélye sincs az illetékteleneknek feltűnésmentesen bejutni. Ráadásul ideális gondozás esetén nincsenek az ágak között rések, tehát nem kell aggódnia a kíváncsi tekintetek miatt sem.

Mit érdemes tudni a babérmeggyről?

Az utcafrontok és a nagyobb telkek jó barátja a babérmeggy, amely az örökzöld díszcserjéknek azt a fajtáját képvisel, melyek remekül alakíthatóak ízlés szerint. Külön kiemelendő érdekessége ennek a növénynek, hogy míg sok díszcserje feltűnő színeivel, virágaival vagy különleges termésével hódít, addig a babérmeggy varázsa az egyszerűségében és a feltűnésmentes, természetes megjelenésben rejlik, hiszen a külsőségek helyett sokkal inkább a funkcionalitásával hódít.

Prunus laurocerasus 'Mari' - Babérmeggy

Ahova elülteti, ott megjelenik a harmónia és a természetesség. Ráadásul mivel örökzöld, egész évben ékesíti a kertet vagy az utcafrontot, ami által még a téli hónapokban is tökéletes takarást biztosít, mert nem kopaszodik fel. Mikor az elültetett csemeték felnőnek, könnyen formára nyírhatók, így egy egységes, homogén zöld fal álmodható meg belőle. Amennyiben jelenleg nem ültetne sövényt, viszont a babérmeggy megtetszett Önnek, van egy jó hírem. Ez az örökzöld ugyanis szoliternövénynek is tökéletes választás, hiszen önállóan is képes díszíteni a kertet szétterülő, méretes bokor formájában.

Milyen gondozást igényel a babérmeggy?

Ha még a kezdő kertészek táborát erősíti vagy nincs túl sok szabadideje és nem tud napi szinten tevékenykedni a kertben, akkor az Ön esetében még egy érv szól a babérmeggy ültetése mellett. Ugyanis ez a növény kifejezetten alacsony gondozási igényű. Olyannyira, hogy összességében kevesebb időt kell ráfordítani, mint egy épített kerítésre, melyet évente egyszer általában egy az egyben át kell festeni. Öntözni csak ritkán, az igazán forró nyári hónapokban szükséges, egy tavaszi permetezéssel pedig a kártevőknek is egész évre útját lehet állni. A földlabdás kiszerelést ajánlom Önnek!

Mikor egy növényt mutatok be Önnek, általában megemlítem a konténeres és a földlabdás változatát is, sőt sokszor hangsúlyozom, hogy a kezdő kertészeknek érdemesebb a dézsában nevelt kiszerelést választani. A babérmeggy esetében viszont egészen más a helyzet. Ennek az oka, hogy konténerben nevelni ezt a cserjét nagyon nagy kihívás, így nem véletlenül ajánlom inkább Önnek is a földlabdás változatot.

Akár még november, december környékén is elkezdheti a Babérmeggy ültetését. Nézze csak meg korábbi cikkemet.

Az ideális időszakban kitermelt és elültetett babérmeggyek sokkal vitálisabbak, így gyorsabb a növekedésük is. Tehát ha ősszel vagy tavasszal szeretne babérmeggyet ültetni a kertjébe, mindenképpen a földlabdás kiszerelést ajánlom Önnek, mely 0 C és + 25 C fok probléma nélkül elültethető.

Ha szeretné megrendeli a babérmeggyet, kattintson ide!

A babérmeggy betegségeinek száma alacsony, de ha biztosra szeretne menni az egészség megőrzésében, és a betegségek kezelésében, ajánlom figyelmébe a következő cikkemet. Kattintson ide!

A titok az ültetésben rejlik!

Ha van olyan dolog, amire nagyon oda kell figyelni a babérmeggyel kapcsolatban, akkor az ültetés folyamata ilyen. Ugyanis ha ezt megfelelő körültekintéssel végzi, akkor egy nagyon jó alapot biztosít a későbbi dús és egybefüggő sövényhez. Ne aggódjon, nem lesz szüksége különleges szaktudásra a megfelelő műveletek elvégzéséhez. Lássuk a lépéseket!

1. Ásson árkot! A sövény ültetéséhez először mindenképpen szükséges egy árkot ásni, ami által nem csak egyszerűbb lesz a cserjék elhelyezése, de ezzel az egyenes elrendezést is egyszerűbben biztosíthatja. Érdemes már előző nap kiásni a 30-40 cm mély árkot, melynek szélessége ideális esetben kb. 30 cm, tehát nagyjából másfél ásónyom mélységben kell gondolkozni.

2. Töltse meg vízzel! Aki kiásott árkot az ültetés előtti este fontos jól felengedni vízzel, így biztosított a növény számára a nyirkos, iszapos közeg. Így már rögtön az ültetésnél jól érzi majd magát a kert új lakója.

Korábban is írtam már a babérmeggyről. Ezt a cikkem olvasta már?

3. Biztosítsa a tápanyagtartalmat! Másnap még a cserjék elhelyezése előtt az árok aljára érdemes tenni egy kis szarvasmarha trágyát vagy komposztot a tápanyagdús talaj biztosítása érdekében.

4. Ültesse el a cserjéket! Az ültetés során arra érdemes odafigyelni, hogy a földlabda teteje legyen síkban a talajszinttel, tehát ne kerüljön túl mélyre a növény, de szabadon se maradjanak a gyökerei. Így biztos lehet abban, hogy éveken keresztül gyönyörködhet az örökzöld kerítésében.

Babérmeggy sövény

A babérmeggy metszése

A fenti leírásban több ízben ígértem meg Önnek, hogy ha babérmeggyet ültet, akkor egybefüggő, zöld fal veszi majd körül a kertjét. Ez igaz, azonban ehhez szükség lesz egy kis türelemre és a cserjék metszésére. Milyen egy igen erőteljesen felfele törekvő örökzöld cserjéről van szó, nem szabad rögtön engedni, hogy magasra nőjenek. Ebben az esetben ugyanis nem kapunk egybefüggő sövényt és bizony itt – ott be lehet majd látni a kertjébe.

Feltűnésmentesen ékesíti kertjét a babérmeggy - olvassa el korábbi cikkem

Tehát bármennyire is szeretné, hogy minél előbb magasra nőjön a sövénye, időről időre vissza kell vágnia az ágait, vagyis rétegesen kell a magasba engedni. Így ha például az elültetett babérmeggy 40-50 centimétert nő, abból egy metszőolló segítségével 20-25 centimétert kell visszavennünk.

Ha szeretné megnézni, hogy néz ki egy megfelelően megmetszett négy – öt éves babérmeggy sövény, ebben a videóban megmutatom Önnek!

A babérmeggy fajtái

A klasszikus babérmeggy mellett több más típusáról is beszélhetünk ennek a növénynek.

Az egyik a Caucasica Babérmeggy, amely egy igen erőteljesen felfele törekvő örökzöld cserje, akár 3-5 méter magasra is megnőhet. Buja zöldje pedig ideális búvóhely a madarak számára. Fagytűrő fajta és a szárazságot is remekül viseli. Kiemelendő továbbá, hogy jó vízáteresztő képességű, üde, enyhén savas kémhatású, mészben szegény talaj az ideális számára.

Prunus laurocerasus 'Caucasica' - Babérmeggy

Ezt a fajtát ide kattintva rendelheti meg.

Egy másik népszerű fajta a Prunus laurocerasus Kleopátra, amely friss, vörös színben pompázó hajtásaival kápráztat el. Szintén nagyon gyorsan növekszik és fagytűrő típus.

Prunus laurocerasus 'Kleopátra®' – Babérmeggy

Ide kattintva megrendelheti ezt a típust.

A Novita szintén népszerű fajta, hiszen ha az első „fiatal” éveit megérte, gyakorlatilag 100%, hogy életben marad, bárhova is ültette a Kárpát – medence területén. Gyors növekedéssel, sűrű tömött, világoszöld, lándzsás levelekkel rendelkezik és remekül tűri a téli fagyokat.

Prunus laurocerasus 'Novita' - Novita babérmeggy

Ha szeretné megrendelni ezt a fajtát, kattintson ide!

Ha kiválasztotta az Ön számára megfelelő babérmeggyet, nincs más dolga, mint online felületünkön leadni a rendelését. Ezt követően egyedülálló módon egészen a kertkapujáig szállítom Önnek Magyarország területén a megrendelt növényeket függetlenül attól, hogy az ország melyik részén lakik.

Szeretne Ön is a kertjébe babérmeggyet? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!