Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Babérmeggy, az egész évben zöldellő cserje

Megyeri Szabolcs

 

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) minden feltűnést kerülve, a háttérben meghúzódva illeszkedik bele a kert világába, ezért szokták szürke eminenciásként is említeni.

 

Azonban mindenképpen érdemes közelebbről is megismerkedni vele, mert alig akad olyan kert, ahol ne jönne jól ez a hálás cserje.

 

A babérmeggyet elsősorban sövényként szokás ültetni. Kertészeti webáruházamban a többféle babérmeggy fajta közül talál alacsonyabb és magasabb, sőt törpe változatot is.

 

Amennyiben ezzel az örökzöld babérmeggyel szeretné díszíteni kertjét, ide kattintva rendelheti meg ezt a dús lombozatú, kiváló térhatároló cserjét!

 

Bármelyiket is választja a közös bennük, hogy sövénynek való növények! Az egy-másfél méter magasra megnövő típusok kiváló térhatárolók, ugyanis sűrű lombozatuk teljesen kizárja a belátást, így akár a kerítést is teljes mértékben kiválthatjuk vele.

 

A babérmeggy másik hasznos tulajdonsága, hogy örökzöld, vagyis egész évben zöldell, így télen is csodás dekorációs eleme lehet kertünknek, amikor már a legtöbb kerti növény kopár, vagy szürke, lehangoló képet mutat.

 

babérmeggy rendelés Megyeri kertészet

 

Természetesen szoliter növényként is telepíthető, elsősorban a nagyobb, nyílt kertrészekre, ugyanis szétterülve meglehetősen nagy helyet foglal, ezért a kisebb birtokokon egyedüli növényként ültetve szépsége nem érvényesül.

 

A babérmeggy a betegségekkel és a kártevőkkel szemben kifejezetten ellenálló, természetesen adódhatnak problémák vele.

 

Tipikusan az a növény, ami láthatatlan módon, mégis remekül illeszkedik a kert világába. Nem hívja fel magára a figyelmet, nem kelt feltűnést, mégis biztos alapot, zöld hátteret nyújt egész évben.

 

Népszerűségét sűrű díszes lombja, jellegzetes virága adja, és természetesen az, hogy örökzöld cserjeként egész évben gyönyörködhetünk benne.

 

babérmeggy webshop Megyeri Szabolcs kertészete

 

 

 

A babérmeggy ültetése

 

Számtalan sövénynek való növény létezik, ezért nem könnyű a választás ha a legjobb tulajdonságokat ötvöző térhatároló cserjét keressük.

 

A babérmeggy élénk színével, dús lombozatával igen hasznos, és örökzöld tulajdonságának köszönhetően egész évben látványos dísze a kertnek.

 

Gondozási igénye alacsony, nevelése kezdő kertbarátoknak sem jelent kihívást. Öntözése csak a legmelegebb nyári hónapokban szükséges, jó szárazságtűrő növény!

 

A babérmeggy az átlagos kerti földben is remekül megél, tápanyag igénye is átlagos, de ültetéskor helyezzünk ki érett marhatrágyát, és/vagy komposztot a bokor tövére, és ezt évente egy alkalommal, lehetőleg tavasszal ismételjük meg.

 

babérmeggy vásárlás Megyeri kertészet

 

A babérmeggy esetében kevés növénybetegséggel kell számolnunk, a megfelelően gondozott, karbantartott, életerős cserje szinte sosem fog lebetegedni.

 

A konténeres babérmeggy ültetési ideje csaknem az egész évet felöleli, a fagyos téli hónapok kivételével kora tavasztól késő őszig bármikor telepíthető ez a látványos cserjeféle!

 

A telepítés előtt fontos, hogy a legjobb ültetőhelyet találjuk meg új cserjénk számára a kertünkben. Mivel sövénynek is alkalmas érdemes figyelembe venni a méreteit vagyis, hogy akár 2-3 méter magasra és egy-másfél méter szélesre is megnőhet.

 

A különböző fajták méretben eltérőek lehetnek, így vásárlás előtt érdemes tájékozódni a fajta jellemzőiről.

 

babérmeggy metszése Megyeri kertészet

 

 

 

A babérmeggy gondozása

 

Ez a cserje nem különösebben gondozásigényes növény, az öntözést tekintve csak a legmelegebb nyári hetekben igényli a nedvesség pótlását, illetve a fiatal, frissen ültetett töveket kell alaposabban megöntözni.

 

Ha konténeres növényt ültetünk, az öntözést nem szabad abbahagyni a begyökerezésig.

 

A babérmeggy talajigénye átlagos, de meghálálja, ha tavasszal érett marhatrágyát, vagy komposztot szórunk a tövek közelébe.

 

Ez a cserje kifejezetten jó fagyálló, télen nem kell féltenünk, ugyanakkor örökzöldként a téli hideg évszakban is díszleni fog, megtörve a kopár, szürke téli időszakot!

 

A betegségekkel szemben nagyon jól ellenáll, a megfelelően gondozott, életerős növény nem fog lebetegedni. Alacsony eséllyel ugyan, de különböző levélbetegségek megjelenhetnek, így bár kis mértékben a lisztharmatra érzékeny lehet.

 

Néha előfordulhat levélhullás és száradás, aminek a hátterében tápanyagellátási-hiányok, esetleg a talaj nem megfelelő minősége állhat.

 

A babérmeggy permetezését tavasszal, a tünetek, illetve a rovarok megjelenése előtt ajánlott elvégezni. A babérmeggyek egészségének megőrzéséről és tüneteinek kezeléséről itt olvashat bővebben.

 

 

 

A babérmeggy metszése

 

A babérmeggy metszési ideje lehet a tavasz vagy az ősz. Ez a növény jól tűri a visszavágást, így a radikálisabb metszést is. Azonban a többszöri, alapos vagy rendszeres metszés után nem fog virágozni.

 

babérmeggy vásárlás a Megyeri kertészetben!

 

Ebből a növényből kialakított sövény jól nyírható, formázható, de vannak, akik szerint nyíratlan állapotában a legszebb, így ízlés kérdése, hogy milyen formára alakítjuk a kertünkben.

 

Amennyiben ezzel az örökzöld babérmeggyel szeretné díszíteni kertjét, ide kattintva rendelheti meg ezt a dús lombozatú, kiváló térhatároló cserjét!

 

 

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetszik-et, ossza meg ismerőseivel, barátaival.