Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Így teszi teljessé birtokát a babérmeggy

Egy kert minden egyes centimétere különleges, függetlenül attól, hogy Ön milyen növényeket álmodott bele. Hiszen egy birtok akkor az igazi, ha ezer arca van. Ez persze függ attól, milyen évszak van éppen, de attól is, milyen szépségeket ültetett el az adott területre. Míg tavasszal az illatos és színes virágok, nyáron a zamatos gyümölcsök, ősszel a színes falevelek, télen pedig a hófehér táj nyűgözi le a kertbarátot, addig azért az ember vágyik egy kicsit az állandóságra is.

Pontosan ezért lesz olyan különleges, ha babérmeggyet ültet a kertjébe. Hiszen ebben a növényben megtalálhatja a visszafogott szépséget, valamint a könnyed eleganciát egyaránt. Egy ilyen cserjének pedig melyik kertben ne lenne helye?

Szoliterként is megállja helyét a babérmeggy

A babérmeggy tavasszal

Egyetlen szebb dolog van annál, mint amikor minden zöldell odakinn, megjelennek a színes, illatos virágok és ébredezik a természet. Mégpedig az, ha mindezt egy gyönyörű, homogén, zöld fal övezi, amely tökéletes harmóniát teremt a birtok egész területén.

A babérmeggy nyáron

Amikor a fákon megjelennek a gyümölcsök, a kertek látképe mindig átalakul, hiszen egészen más ingerek érik Önt is, amikor belép egy olyan birtokra, ahol az ágak roskadoznak a zamatos finomságok alatt. Ilyenkor jól esik egy kicsit leülni a fák közelében és elmajszolni a nyári forróságban egy kis meggyet, cseresznyét vagy akár barackot. Ha mindezt egy babérmeggy sövény árnyékában teheti meg, akkor lesz teljes az élmény.

A babérmeggy ősszel

A színes falevelek forgataga évről-évre lenyűgöző látványt nyújt, hiszen csodálatos módja ez annak, ahogy felkészül a természet a téli álomra. Mielőtt minden hófehérbe borulna, a lelkét még Ön is kényeztetheti ezzel a feledhetetlen látvánnyal. Különösen erősen érvényesül ez a színkavalkád akkor, ha van hozzá egy gyönyörű zöld kontraszt, például egy babérmeggy sövény formájában.

A babérmeggy télen

Valójában nincs olyan kert, ahol ne lenne helye valamilyen örökzöld növénynek. Ugyanis a hideg időszakban, amikor az addig élettel teli birtok téli álomba merül, a mindig teljes szépségükben pompázó cserjék és fák megmelengetik az ember szívét a legzordabb napokon is.

Erről már ebben a korábbi cikkemben részletesen írtam.

Láthatja tehát, hogy az év bármely szakáról is van szó, egyvalami biztos: egy ilyen kertbe jó hazaérni. Ebben pedig hatalmas szerepe van a babérmeggynek.

Szoliterként vagy sövénynek

Természetesen nem csak az évszakok szempontjából érdemes mérlegelni a babérmeggy szépségét, hiszen ki kell emelni azt is, hogy nem sok olyan örökzöld növény létezik, amely ilyen sokféle funkciót képes betölteni. Ugyanis a babérmeggy jó választás apró kertek tulajdonosainak és sövény rajongóknak egyaránt. Képzeljen csak el egy kis méretű birtokot vagy egy sarkot, ahol egyetlen növény képes önmagában egyedül is betölteni a teret! Sőt, emellett tökéletes választás utcafronti részre ültetve is, ráadásul sövényként is tökéletesen megállja a helyét.

A babérmeggy sövény igen elegáns hatást keltő tervezésben

A babérmeggy sövény igen elegáns hatást keltő tervezésben

Mivel örökzöld, egész évben ékesíti a kertet vagy az utcafrontot, ami által még a téli hónapokban is teljes takarást biztosít, mert nem kopaszodik fel.

Erről bővebben már írtam korábban, az ezzel kapcsolatos cikkemet itt találja.

Ráadásul olyan sövényt álmodhat belőle, amilyet csak akar, hiszen az egységes, homogén felület nagyon egyszerűen formára nyírható, így akár újra és újra másfajta kerítés lehet a birtoka körül.

Külön kiemelendő, hogy a babérmeggy nem tartozik a különösebben gondozásigényes növények közé. Olyannyira nem, hogy azon túl, hogy az ültetést követően igényli pár hétig az intenzívebb nedvességpótlást, ezt a cserjefélét csak a legmelegebb nyári hetekben szükséges rendszeresen öntözni. Mindez azt jelenti, hogy a későbbiekben kis túlzással magára is hagyhatjuk a babérmeggyet, csak kánikulák idején jusson eszünkbe a locsolás.

A babérmeggy igényeivel kapcsolatban ide kattintva találja korábbi cikkemet, ahol részletesen írtam ezzel kapcsolatban. 

Amennyiben már van ilyen különleges növény a kertjében, vagy elhatározta, hogy babérmeggyet telepít a kertjébe, akkor fontos, hogy a gondozásáról is részletesen tájékozódjon. Így őrizhető meg szépsége hosszú éveken keresztül.

Természetesen e témakörben sem hagyom magára, ide kattintva a megnyíló bejegyzésben részletesen olvashat mindezekről. 

Számos különböző fajtája létezik

A babérmeggynek számtalan típusa létezik, melyek között mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt, pontosan ezért érdemes elveszni egy kicsit a kínálatban, mielőtt döntene kertje új, örökzöld lakójával kapcsolatban.

Azt illetően pedig, hogy miben rejlik a babérmeggy szépsége, ide kattintva olvashat részletesen. 

Mivel létezik a klasszikus mellett törpe és magas törzsű változata is, így biztos lehet abban, hogy Ön is megtalálja a választékban az ideális típust. Sőt, a Novita elnevezésű változat is egy remek választás.

Ennek az ültetését az alábbi videóban be is mutatom Önnek.

Ha létezik olyan növény, amely úgy ihletett meg írókat, festőket, költőket és mesemondókat, hogy valószínűleg nem is tudtak róla, akkor az szinte biztos, hogy a gyönyörű, zöld babérmeggy. Hiszen ha belép egy olyan kertbe, ahol van olyan különleges cserje, valószínűleg nem ezt fogja megjegyezni először. A babérmeggy úgy ékesít a háttérben, hogy közben szerény marad és egyáltalán nem hivalkodó.

Ismeri a babérmeggy növényvédelmi stratégiáját? Ha nem, szívesen bemutatom Önnek ebben a cikkemben.

Viszont biztos vagyok abban, hogy sem a virágok, sem a fák nem festenének ugyanúgy, ha ez a sövény vagy szoliter onnan egyik pillanatról a másikra eltűnne. Így ha azon szerencsések közé tartozik, akiknek él a kertjében ilyen különleges növény, érdemes nagyon megbecsülnie zöld szépségét.

Ültessen Ön is babérmeggyet kertjébe és nézze meg kertészetem széles babérmeggy választékát!

Amennyiben Ön is beleszeretett ebbe a különleges növénybe, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!