Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

7 különleges növény, amelyeket nem láthat minden kertben

Számos olyan klasszikus növény létezik, amelyek csodálatosan széppé varázsolják a kertet, ráadásul az általuk megteremtett nem hétköznapi atmoszférába is hamar beleszeret az ember. Léteznek viszont olyan fák, virágok és cserjék, amelyek annyira különlegesek, hogy még az is előfordulhat, hogy eddig még soha nem találkozott hasonló szépségekkel a hazai kertekben. Ha Ön is szeretné elkápráztatni vendégeit, családtagjait, és jó lenne olyan növényeket gondozni, melyek alig találhatóak meg más honi kertekben, akkor most bemutatok Önnek hét ilyen egyedi növényt!

1. Menispermum davuricum - Ázsiai holdmag

Ázsiai holdmag

Ha kúszó cserjét álmodott a birtokára, ám nem találta meg a kedvencét a klasszikusok között, akkor az Ázsiai holdmagot hamar megszereti majd. Ez az erőteljes növekedéssel rendelkező, kúszó cserje ugyanis akár 2,5-3 méteres magasságig is fel tud futni, ráadásul igen magas az esztétikai értéke is. Virágainak színe sárgászöld, nagy méretű levelei pedig körülbelül 10-20 centiméteres átmérőjűek.

Ősszel egészen más arcát mutatja, ugyanis a levelei gyönyörű sárgára színeződnek, ráadásul megjelennek kékes-fekete színű termései is, amelyektől még kivételesebb lesz a megjelenése.

Ha megtetszett Önnek ez kúszönövény, ide kattintva rendelheti meg.

2. Weigela 'Rumba' – Sötét rózsaszín virágú rózsalonc

Sötét rózsaszín virágú rózsalonc

Kategóriájában a lombhullató cserjék királynőjének számít ez a szépség, amely igen dekoratív, tölcsér alakú virágai miatt pedig előszeretettel ültetik egyre többen Magyarországon is. Nem kell aggódnia, remek fagytűrő képessége van, ráadásul a városi levegőn is jól érzi magát. Ültesse napos vagy félárnyékos helyre, átlagos kerti talajba! Előfordulhat, hogy túl magasra vagy szélesre nő az évek folyamán, ám emiatt sem kell aggódnia, ugyanis bátran visszalehet metszetni.

Erre június-július környékén érdemes sort keríteni, közvetlenül az elvirágzás előtt. Kis kertekbe is kiváló választás, ugyanis kifejletten 1,5-2 méter magasra nő meg. A sötét rózsaszín virágú rózsalonc tölcséres, sötét rózsaszín virágai májustól-júniusig ékesítik a hegyes levelekből álló lombozatot. Szoliterként, vagy nyíratlan virágos sövénynek ajánlom ültetni.

Ez a fajta rózsalonc ide kattintva megrendelhető.

3. Clerodendrum trichotomum var. fargesii - Kései végzetfa

Kései végzetfa

Találkozhat ezzel a nem mindennapi ágrendszerű bokorral kései végzetcserje, kései sorsfa vagy szerencsefa néven is, azonban bármikor felismerheti édeskés illatáról, amelyet akár már 5-10 méter távolságból is érezhet. A jellemzően 3-4 méter magasra megnövő Kései végzetfa fehér virágai augusztus végén nyílnak, termése pedig kékes bogyó, amit a piros csészelevelek vesznek körül.

Mindenhol megél, de nem érdemes a határait feszegetni: tápdús laza talajt és rendszeres öntözést igényel. Ennek ellenére egy kertekben igen ritkán láthat cserjéről van szó.

Ha úgy érzi, máris beleszeretett ebbe a cserjébe, ide kattintva megrendelheti.

4. Ruellia britonniana - Mexikói petúnia

Mexikói petúnia

A Mexikói petúnia kiváló átmenetet képez az ágyásaiban található növények és a kerti kiülő nyári virágai között, ugyanis megjelenésével tökéletesen alkalmas erre a feladatra. Érdemes mindig oda elültetni, ahol gyakran jár és lehetőleg ülő helyzetben közel tud kerülni ezekhez a bűbájos virágszirmokhoz. Mindössze 80-100 centiméter magasra nő meg, így remek választás kis-és nagy méretű kertekbe is egyaránt. A telet nehezen viseli, így érdemes úgy kezelni, akár a leandereket.

Ültetheti dézsába, de a kert földjében is remekül érzi magát, bár utóbbi esetében a teleltetés nehezebb. A lila színű, ritka virágokkal rendelkező növény szereti a napot, némi délutáni szűrt fénnyel, félárnyékkal. Ha két öntözés között hagyja kiszáradni a talajt, akkor sokáig csodás éke lesz kertjének ez a magas esztétikai értékkel bíró növény.

Ha Önnek is megtetszett a Mexikói petúnia, ide kattintva megvásárolhatja.

5. Broussonetia papyrifera - Kínai papíreperfa

Kínai papíreperfa

A fa elnevezés egy kicsit csalóka, ugyanis ha ahhoz van kedve, akár nagy bokorrá is alakíthatja. Ez annak köszönhető, hogy igen alkalmazkodó fajta növényről van szó. Különlegessége többek között abból, fakad, hogy a törzsén a szürkés barnás kéreg vízszintesen sávozott, nagy és a megszokottól eltérő formájú levelei pedig világos zöldek, a fonákjuk fehéren molyhosak. Mindemellett termése is egyedi látványt nyújt, ráadásul lédús és igen ízletes. Mivel igen későn hajt ki, így még inkább felhívja magára a figyelmet a kert már elvirágzott lakói között.

Hátránya, hogy az ágai nagyon könnyen törnek, így szeles helyre nem érdemes elültetni, azonban a tűző napsütést annál inkább kedveli. Személyes tanácsom, hogy érdemes olyan sarkot találni neki, ahol más növény eddig nem érezte olyan jól magát, így hagyhatjuk kibontakozni és remekül kitölti majd a teret.

Ha úgy érzi, szeretne egy ilyen különlegességet ültetni a kertjébe, akár azonnal megrendelheti.

6. Sambucus nigra 'Black Lace' - Bordó, szeldelt levelű bodza

Bordó, szeldelt levelű bodza

Ez a lombhullató cserje 2,5-3 méter magasra nő meg, bordó levelei pedig mindenkit ámulatba ejtenek. Fontos, hogy legyen óvatos, ugyanis bár virága és gyümölcshúsa ízletes és egészséges, minden más része mérgező! A madarak is nagyon kedvelik, így ha szeretné, hogy madárdaltól legyen hangos a birtoka, kifejezetten ajánlom az ültetését. A bordó levelei között megbúvó virágai halvány rózsaszínűek, fürtösek.

Talaj iránt igénytelennek mondható, azonban meghálálja a nitrogénben gazdag talajt . Kedveli a napsütést, remekül megállja a helyét egyedül ültetve szoliter növényként, de háttérnövényként és térhatároló sövényként is tökéletes választás.

Amennyiben minél előbb szeretne elültetni egy ilyen különlegességet a kertjébe, ide kattintva megrendelheti.

7. Prunus 'Carmine Jewel' - Ékszermeggy

Carmin Jewel Ékszermeggy

Ez a körülbelül 2 méter magasra megnövő különlegesség egy igazán egyedi meggyfajta. Kora tavasszal, még a lombfakadás előtt hozza az illatos fehér - halvány rózsaszín virágait. Termése viszont pirosas-lila színben tündököl, utóíze kicsit fanyar. Mivel önbeporzó, nem szükséges más meggyet ültetnie annak érdekében, hogy teremjen. Egy kis ügyességgel különleges megjelenésű sövény is nevelhető belőle.

Vásárolna egy ilyen meggyfát? Semmi akadálya, ide kattintva megteheti!

Bármelyik növény is tetszett meg Önnek, biztos lehet abban, hogy egészen különleges légkört teremthet segítségükkel a birtokán. Ha szeretne minden alkalommal egy különleges kertbe belépni amikor hazaér és lenyűgözné a vendégségbe érkező családtagjait és barátait, akkor nem kérdés, hogy helye van Önnél egy ilyen nem hétköznapi szépségnek.

Amennyiben Önnek is tetszett a fenti írásom, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti webáruház