Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Schizophragma hydrangeoides 'Moonlight' – Japán kúszóhortenzia

Ár:
12.990 Ft

(ejtsd: sizófragma hidrangeoidesz)

Szállítási méret: 80-120 cm magas
Kiszerelés: 10 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Schizophragma hydrangeoides 'Moonlight' – Japán kúszóhortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Akár 6-9 méter magasra is megnövő, lombhullató cserje. Kifejezetten dús habitusú és hajtásrendszerű. Levelei nagyméretűek, ezüstösek és szív alakúak.

Virág: A virágok lapított ernyővirágzatot képeznek, egész nyáron át virítanak. A virágzat középső részén termékeny virágok pompáznak, melyek a hosszú, kinyúló porzószálakkal kifejezetten elegánssá teszik a növényt. A virágzat külső szegélyén fehér, meddő virágok foglalnak helyet.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez.

Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó, öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek, de a nagyobb a virágzás rovására megy.

A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását, így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növényt választani. Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport.

A kúszóhortenziák az utóbbi években kezdtek el igencsak elterjedni az európai kertekben. Nálunk is nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen ha valaki meglátja őket, főleg virágzás idején, egyszerűen nem fog tudni ellenállni. Több fajtája létezik, amely előreláthatólag további években még inkább bővülni fog, hiszen hatalmas lehetőségek vannak a fajban.

A ’Moonlight’ kúszóhortenzia nevének jelentése ’holdfény’. Ez igen találó elnevezés, ugyanis levelei és virágjai is nagyon fehérek, a levelek ezüstösek, így valóban a holdfény látszatát kelti a fajta. Kiválóan mutathat egy kerítés vagy fal mellett, esetleg egy lépcsőhöz futtatva.

Így, önmagában is remekül megállja a helyét, persze társításban is jól mutat. A ’Moonlight’ fehéres-ezüst színét érdemes kék színekkel társítani. Válassza mellé a ’Blaumeise’ hortenziát, amely vidámmá és markánssá, titokzatossá teszi a ’Moonlight’ színeit. A cserjék elé ültessen évelőket, amelyek rózsaszín színe remekül illik a kék-fehér-ezüst színvilághoz.

Ajánlom a lilás-rózsaszín 'Little Vision in Pink' tollbugát. A tűzesőfélék erős, sötét színei elmélyítik a társítás színvilágát. Válassza a ’Craced Ice’ és a 'Frosted Violet®' fajtákat, melyek ugyanazt a rejtelmességet mutatják, mint a ’Moonlight’ hortenzia.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' – Kerti hortenzia
Astilbe 'Little Vision in Pink' - Kerti tollbuga (lilás rózsaszín)
Heuchera 'Craced Ice' – Tűzeső
Heuchera 'Frosted Violet®' - Tűzeső

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 6-9 m
Kifejlett szélesség: 1,5-2,5 m
Ültetési tőtáv: 2-2,5 m
Virágzási idő: Július- Augusztus
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, kerítések, lépcsők, pergolák, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom

További növényeink is érdekelhetik

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!