Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ebugatta növények

Megyeri Szabolcs
2014. 11. 25. 00:00:00

A kutyák és a növények kapcsolata finoman szólva is visszás, akinek lakik kutya a kertjében, az tudja, hogy flóra és fauna nem mindig jönnek ki a legjobban. Az ebek és a zöldek kapcsolata azonban lehet másmilyen is, például egészen plátói, abban az esetben, ha csak a nyelvtanban találkoznak. Nem másra gondolok, mint a furcsa etimológiájú növénynevekre, természetesen most éppen a kutyás fajtákra, bár rengeteg izgalmasnál izgalmasabb növénynév létezik, melyeket érdekes felemlegetni. Nekem most a kutyákkal kapcsolatos elnevezések jutottak eszembe, így minden különösebb tanulság nélkül következzenek a legfurcsábbak, a sort aztán lehet folytatni, ha tudnak jobbakat!

Ebfingottafa

Ha van idősebb őrségi rokon a családban, akkor tőle már hallhattunk az ebfingottafáról, ami valójában a berkenye hétköznapinak nem mondható tájnyelvi neve. A veres berkenye vagy madárberkenye (Sorbus aucuparia) egyébként gyógynövényként is ismert, vizelethajtó hatású, és kiváló C-vitamin forrás, de lekvár és pálinka is készül bogyóiból, tehát igazi vidéki mindenes növény. Termését és levelét szárítva fogyasztják, túladagolva azonban hasmenést okoz, ez pedig nagyjából meg is magyarázza a furcsa elnevezést. 

egfingottafa.jpg

Kutyabenge

A kutyabenge nem a nagyiéktól lehet ismerős, hanem gyermekkorunk olvasmányából, mégpedig innen: „Kutyabenge vakarék, mindegyikből tíz marék!” Az nyert, aki a Lúdas Matyira tippelt! A kutyabenge duplán illik a sorba, hiszen kutyafa néven is ismert, hivatalos neve pedig közönséges kutyabenge (Rhamnus frangula). A kutyabenge is gyógynövény, bár nem olyan sokoldalú, mint az ebfingottafa, kérge jól kiszárítva hashajtó hatású, tudománya ebben ki is merül, azonban dísznövényként is szokták telepíteni, mégpedig dekoratív bogyói miatt. 

kutyabenge.jpg

Kutyaherélősás

A Stratiotes aloides-t, vagyis a kolokánt, népi nevén a kutyaherélősást így ismeretlenül sem kell nagyon bemutatni, neve legalábbis beszédes. A kutyaherélősás egy érdekes évelő, a nádasok környékén találhatjuk meg, fejlődésének korai szakaszában az iszapban gyökeredzik, később aztán elengedi a talajt, és a víz felszínén úszik.  A növény levelei a virágzási időszakban a vízből kinyúlnak, peremei tüskések, fogasok, melyek a névnek megfelelően könnyen kárt tehetnek kutyában, emberben. 

kutyaherélősás.jpg

Kutyadöglesztőfű

A kutyadöglesztőfű nem más, mint a kikerics. A nem túl hízelgő névadás mögött a kikerics mérgező mivolta húzódhat meg, ám a kutyák jellemzően nem fogyasztanak kikericset tudommal, így érdekes az elnevezés háttere, még az is lehet, hogy valami véletlen folytán lett hírbe hozva szegény kikerics, mint a kutyák ritkítója. A kikerics egyebekben egy igen szemrevaló dísznövény, melynek három faja is honos Magyarországon, és hogy még egy névvel kapcsolatos érdekesség terítékre kerüljön, az egyik kikerics faj, a magyar kikerics, tudományos elnevezésében is hazánkra utal: Colchicum hungaricum.

magyar_kikerics.jpg

Kutyaorrgomba

A kutyaorrgomba közismertebb neve könnyen kilogikázható, hiszen arról az értékes, föld alatt található gombáról van szó, amit jellemzően kutyával keresnek meg (régebben disznóval, de a malac már nem divatos). Ez persze a szarvasgomba, amit idomított ebekkel roppant hatékonyan lehet fellelni, az állat kiváló szaglásának köszönhetően. Maga a szarvasgomba elnevezés is érdekes, ráadásul a szarvasgomba szó valójában sokféle gombát takar, aki kicsit szeretne képbe kerülni az ínyenc gombát illetően, EZT a nemrégiben készült bejegyzésemet fussa át. 
 


Mitől szarvas a gomba?

Az igen drága fűszergombának (fajtától függően 2-5000 euro/kg) számos különböző alfaja létezik szerte a világon, azonban mindegyikükben közös, hogy rendkívül finom, semmihez sem fogható selymesen fűszeres ízt adnak mind a sós, mind pedig az édes (főként csokoládéval készülő) ételeknek. Az angol és francia "truffel" elnevezés is ez utóbbira utal, mely egyszerre jelent szarvasgombát és krémmel töltött csokoládébonbont. Az etimológusok szerint ez azért van, mert - a már régen is vagyonokba kerülő szarvasgombát - konyakban, vagy brandyben áztatva tartósították, majd a visszamaradó alkoholt felhasználták az afrodiziákum számba menő édességek készítéséhez is. Ehhez kapcsolódó hiedelem szintén, hogy a  szarvasbikák a bőgés során, illetve párzás előtt ettől kapnak erőre (innen a régi magyar neve : gímgomba). 

Forrás: boresvad.hu

 Képek: inneninneninneninnen, és innen.

<< Vissza a blogra

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus