Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rovarbarát kertkialakítás

A rovarok védelme sokkal fontosabb, mint azt elsőre gondolnánk! Ezek az élőlények végzik a növényi beporzás oroszlánrészét, és már csak ezzel is az egyik leglényegesebb állatfajnak tekinthetők, hiszen beporzás nélkül a növényvilág döntő része pusztulásra lenne ítélve. Mindemellett a rovarok az ökológiai láncolatban is fontos szerepet játszanak, ráadásul ezek az élőlények alkotják a legnépesebb csoportot a bolygón, így költői túlzással élve ők a Föld urai.

A rovarok azonban bajban vannak, az emberi tevékenység nyomán nagy számban pusztulnak el, és számos fajuk tűnik el naponta! A vegyszeres szennyezés, az ember okozta klímaváltozás, a természetes területek eltűnése (vagy mezőgazdasági területté alakítása) és a nagy arányú célzott rovarirtás mind-mind olyan tényezők, melyek rettentően káros hatással vannak a rovarokra.

Van azonban lehetőség arra, hogy javítsunk a helyzeten, a segítségadásban pedig mindenki és bárki részt vehet! Amennyiben Ön is szeretne a rovarok helyzetén, megteheti a saját kertjében is, mégpedig akár pár egyszerű és könnyen kivitelezhető intézkedéssel!

 

Hogyan alakítható ki rovarbarát kert?

Tudományos vizsgálatok alapján a három leginkább érintett, tehát a legveszélyeztetettebb, és ökológiai szempontból a leginkább védendő rovarcsoport a következő:

-molylepkék és pillangók

-méhek

-az ürüléket, törmeléket lebontó rovarok

A három leginkább veszélyeztetett rovarcsoporttal kapcsolatban az a jó hír, hogy mindegyik képviselői nagy számban megtalálhatók a közönséges kertekben is, így aki szeretne aktívan cselekedni a védelmük érdekében, az könnyedén meg is teheti. Mik lehetnek a rovarbarát kertek fő jellemzői?

  • Ültessen beporzást igénylő dísznövényeket, színes-illatos virágokat, melyek mágnesként vonzzák a legkülönfélébb rovarokat! A virágporban gazdag növények terített asztalt jelentenek számos rovarfélének, hamar megjelennek a kertben, ha ilyet találnak!

  • Telepítsen honos növényfajokat, melyeket a helyi rovarvilág igényel. A honos növények és a helyi rovarok elválaszthatatlan kapcsolatban vannak egymással. Az egzotikus növények nagyarányú telepítésével, vagy éppen a növényben szegény kertek kialakításával életteret vesz el a rovaroktól. A honos növények ráadásul könnyebben nevelhetők, kevesebb gondoskodást igényelnek.

  • Biztosítson rejtekhelyet a rovaroknak. A célra alkalmasak a dús cserjék, sűrű lombú sövények, a futónövények. Hagyjon meg kisebb-nagyobb területen dús, buja aljnövényzetet, ne legyen az egész pázsitfelület katonásan rövidre nyírt.

  • Ne használjon rovarirtószereket, vagy olyan kemikáliákat, melyek károsak a rovarokra nézve. Kerülje a káros permetszereket, a talajfertőtlenítő szereket.

  • Próbáljon minél nagyobb arányban áttérni biokertészeti módszerekre. Ezek a metódusok vagy semlegesek a rovarokra nézve, vagy egyenesen kedvezőek a számukra. A biokertészeti fogásokkal ráadásul az esetek többségében anyagilag is jobban járhat!

  • Komposztáljon! Ez nem csupán jótékony újrahasznosítás, hanem a komposzthalom egyben remek búvóhely a rovaroknak, valamint remek terep a lebontást végző rovaroknak! A komposztálás nem jár bosszantó szaghatásokkal, és kis kreativitással a komposztáló látványa sem lesz zavaró.

  • Telepítsen gyümölcsféléket a kertbe. A termések szinte mindegyike táplálékul szolgál valamely rovarfajnak, de a gyümölcsök többsége rovarok beporzását igényli, így választásukkal megint csak bevonzhatjuk az apró élőlényeket!

  • Készítsen rovarhotelt! Ez egy szekrényszerű, polcozott építmény, melybe olyan tárgyakat kell elhelyezni, melyek búvóhelyül vagy élelmül szolgálnak a rovaroknak. Ilyenek lehetnek többek közt a lyukacsos téglák vagy cserépdarabok, megfúrt fatörzs darabok, összekötött nád-, vagy bambusz szárak, edénybe halmozott fakéreg törmelék vagy toboz. A rovarhotelbe hamarosan számos rovar fog betelepülni, melyek megfigyelése nagyszerű program lehet a gyerekeknek is!

  • Hagyja meg a fatuskókat a kertben, sőt, egy félreeső kertrészben felhalmozhat pár darab farönköt, a rovarok rajongani fognak ezért.

  • Próbáljon meg együtt élni a rovarokkal! A legtöbben zavaró, idegesítő „kiegészítőként” látják rovarokat, melyek megnehezítik a kerti munkát vagy a kertben történő pihenést. Fogadja el, hogy ez az élőlények is természetes részei a területnek, kiirtásukkal, elűzésükkel növényeinknek, magunknak is ártunk! Irtás helyett a rovarokat kifejezetten vonzó növényeket telepítsen a kert távolabbi részébe, a komposzthalmot helyezze a birtok távoli sarkába. Nagyobb rovarjelenlét esetén terelje el őket a kert távolabbi részeibe, például kihelyezett gyümölcsökkel, vagy esténként UV-fényt kibocsájtó lámpával.

 

Rovarbarátok!

A körülöttünk, a kertünkben élő rovarokkal való megbékélés, megbarátkozás egyik első lépése lehet, ha megismerünk pár olyan fajt, melyek kifejezetten hasznosak, emellett az emberre teljesen veszélytelenek!

hétpettyes katica gyakori vendég a kertben, ha pedig nagy számban elszaporodik, az máris egy hasznos jelzés, hiszen a katica létszám növekedése szinte mindig a levéltetvek számának erőteljes növekedését jelzi! A katicák nem csupán jelzik a tetveket, hanem hatékonyan pusztítják is őket, hiszen a levéltetű az elsőszámú táplálékuk!  A pöttyös kis rovar a szövőatkát és a pajzstetveket is lelkesen ritkítja, amerikai, sárga páncélú rokona pedig a lisztharmat eltüntetésében jeleskedik.

futrinka megjelenését tekintve kevésbé barátságos, ám hasznossága megkérdőjelezhetetlen.  Ez a rovar éjjel aktív, nappal kőrepedésekben, fákban, vagy az avarban rejtőzik el, tehát ritkán fogunk vele találkozni. Rendíthetetlenül vadászik a különféle csigákra, hernyókra, cserebogárpajorokra és a krumplibogarakra, ráadásul a futrinka saját tömegének akár háromszorosát is bekebelezi naponta, és már a lárvái is ragadozók!

szentjánosbogárról mindenki tudja, hogy világít a sötétben, ám nem ez a legkedvezőbb tulajdonsága, hanem az hogy az étlapján a házatlan csigák előkelő helyen szerepelnek!

fátyolka egy bájos küllemű, szinte mesebeli megjelenésű rovar, mely mondhatni főállású kártevő irtó! Lárvái élen járnak minden, a növények nedvét szívogató haszontalan betolakodó pusztításában, így például természetes és hatékony ellensége a levéltetűnek, atkának és kabócának. Egyetlen lárva napi félszáz levéltetűt is el tud tüntetni, ezért a fátyolkát célzottan is be szokták vetni például fóliasátrakban.

zengőlégy a méhecskéhez nagyon hasonló külalakkal rendelkezik,ám semmilyen veszélyt nem jelent az emberre, nem szúr vagy csíp. A zengőlégy kifejezetten kertbarát rovar, elsősorban levéltetvekkel táplálkozik, sőt, petéit rendszerint közvetlenül a tetvek közé rakja le, így a kikelő lárvák azonnal nekilátnak az állomány ritkításának.

fürkészdarázs szintén nagyon hasonlít egy kevésbé kedvelt rovarra, nevesítve a darázsra. Valójában azonban békés, ártalmatlan rovar, persze emberi szempontból. A fürkészdarázs ugyanis légy és  egyéb bogárlárvákat pusztít nagy számban, ezért gyakran üvegházakban is tenyésztik őket, hogy vegyszermentes és igencsak hatékony kártevőirtást végezzenek!  

Érdemes megemlíteni a fülbemászót is, mely taszító megjelenésével már magában riasztó, ám ez nem minden, hiszen számos legenda fűződik hozzá, hogy mást ne említsünk az elnevezése is rémes dolgokat sugall. Ez a rovar ugyanakkor az emberre teljesen ártalmatlan.

A levéltetvek, hernyók, és a különféle lerakott peték viszont okkal tarthatnak tőle. Sajnos a kártevők pusztítása mellett a fülbemászó a gyümölcsöket is megrágja, ezért ugyan minősíthető kártékonynak, de veszélyesnek semmiképp nem.  

 

Pillangómágnesek

Vannak olyan rovarfélék is, melyek egyöntetű rajongásnak örvendenek, és a kerttulajdonosok kifejezetten örülnek, ha ezek megjelennek a birtokukon. Természetesen a pillangókról van szó! Ezek a törékeny, kedves megjelenésű apró szárnyasok repkedő virágokként díszítik a kertet, az emberre pedig nem jelentenek semmiféle veszélyt. A pillangókat pár ügyes trükkel hatékonyan be is tudjuk csábítani magunkhoz!

A pillangók kertbe csalogatásának viszonylag egyszerűek a módszerei, a színpompás rovarok ugyanis előszeretettel látogatják az erős, markáns illattal rendelkező színes virágokat, így ha lepkeözönt szeretnénk otthonra, ilyen dísznövényeket kell telepítenünk.

A színes, dekoratív virágok közül ajánlható a rézvirág, a hortenzia, a kokárdavirág, a vörös méhbalzsam, a sétányrózsa, a kékszakáll, vagy a zsálya.

A cserjék közül a lepkék szempontjából kiváló választás a sokféle színváltozatban kapható nyáriorgona, a tárnicslonc, vagy a téli jázmin, az évelők csoportjából pedig a sásliliom, a jázmin, a lángvirág, vagy a pillangóvirág ajánlható.

A rózsák is megfelelnek a célnak, ám nem minden rózsa rendelkezik erős illatanyaggal, így aki pillangókkal dúsított rózsaágyást szeretne, az illatos fajták közül szemezgessen. 

A pillangóknak a növények mellett vízzel is kedvezhetünk, egy lapos vizestál kihelyezésével is becsábíthatók, sőt, ha időnként egy félbevágott narancsot is elrejtünk a növények közé, biztos lesz a hatás!

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a pillangókat hatékonyan csalogató növények egyéb rovarokat is vonzani fognak, így számolni kell sokféle zümmögő, keringő rovar megjelenésével is!

Remélem Ön is kedvet kapott a rovarok védelméhez, vagy legfeljebb a megtűrésükhöz. Átgondolt kerttervezéssel, a kert praktikus felosztásával, valamint a rovarok számára kedvező körülmények megteremtésével rengeteget segíthet ezeken a kis élőlényeken, ezzel pedig támogathatja a teljes ökoszisztémát!

Amennyiben szívesen tájékozódna még a témában,

KATTINTSON IDE, és olvassa el a rovarok védelméről szóló,

az aktuális tudományos eredményeket is felvonultató írásomat!

***************************************************************************

Szívesen alakítaná át rovarbarát területté kertjét? Kertészeti webáruházamban számtalan növényt talál, melyek kifejezetten alkalmasak a célra!

Ajánlom Önnek széles virág kínálatomat, és javaslom a cserjék, fák termék kategória megtekintését is!

Kertészeti webshopom főoldalát pedig IDE KATTINTVA éri el!

A cikkben látható képek forrása: pixabay.com