Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Zantedeschia - Kála (viola)

1.990 Ft

Csomagolt mennyiség: 1 db/tasak
A rizóma körmérete: 14/16 cm
Virágszín: viola

Tavasszal ültethető kála rizómáim kiszállítása minden évben február 20-tól június 20-ig  folyamatosan történik. 

Ön a rizómákat tél végétől - egész tavasszal - június végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
1.890 Ft / db
Védett tartalom
Termék címkék:
kála rizóma virághagyma

Hasznos tudnivalók

A Zantedeschia - Kála (viola) főbb jellemző

 

Jellemzői: A kála Dél-Afrikából származó, évelő gumós dísznövény. Habitusa felfelé törő, magassága 40-60 cm között változik. Levelei szélesek, tojásdadok vagy lándzsa alakúak, gyakran fehéren pettyezettek.

Torzsavirágzata van, melyet erős virágzati száron fejleszt. A torzsavirágzatot körülvevő lila fellevelek igen mutatósak. Gumója nem télálló, ezért az első őszi fagyok előtt a gumók felszedése szükséges. Teleltetése fagymentes helyen történjen!

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, árnyékos kertrészeken, gyenge fényviszonyok mellett nem virágzik, növekedése vontatottá válik.

Vízigény: A hagymás, gumós, rizómás növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük.

Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj esetén a hagymák, gumók, hagymagumók vagy rizómák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. Nem fagytűrő, a téli időszak előtt a hagymák felszedése szükséges.

Szerepe a kertben: A hagymás, hagymagumós és gumós növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont, de vannak olyan fajok és fajták, melyek a nyári időszakban díszítenek.

A kálák a kert hosszú időn keresztül díszítő gumós évelő dísznövényei, amelyek konténerben is tarthatók, de társításban is könnyen elhelyezhetők. Mutatós lombjuk és színes felleveleik miatt igen kedveltek.

Összeültetésben elhelyezve ültesse mellé az intenzív összhatást teremtő ’Red Pigmy’ szegélydáliát, mögötte pedig kapjon helyet a sárga kánna, valamint a sárga és barna árnyalataiban játszó kerti sáfrányfű színkeverék. A társítás hátulsó részére ajánlom a rózsaszín kurkumát és a krémfehér tubarózsát.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Dahlia Border ’Red Pigmy’ - Dália
Canna indica – Kánna (sárga)
Crocosmia – Kerti sáfrányfű (színkeverék)
Curcuma alismatifolia - Kurkuma
Polianthes tuberosa - Tubarózsa

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 40-60 cm
Ültetési tőtáv: 30-40 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm (3-5 cm talajtakarással)
Virágzási idő: Május-Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: nyári kert, szegélynövény, kis gondozási igényű kert, évelőkert, látványos virág

 

Védett tartalom

Videók