Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Polianthes tuberosa – Tubarózsa

1.890 Ft

Csomagolt mennyiség: 2 db/tasak
A hagyma körmérete: 12-14 cm
Virágszín: fehér

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Polianthes tuberosa – Tubarózsa főbb jellemző

 

Jellemzői: A tubarózsa egy mexikói eredetű évelő dísznövény, amely felfelé törő növekedésével az 50-100 cm közötti magasságot képviseli a kertben. Levelei hosszúak, keskenyek, lándzsa alakúak és tőállók.

A levelek közül magasodik ki virágzati szára, amelyen füzérvirágzatban nyílnak illatos, krémszínű virágai. Gumós évelő, gumója nem télálló, ezért az első őszi fagyok előtt érdemes fagymentes helyre vinni a gumót és itt teleltetni.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, árnyékos kertrészeken, gyenge fényviszonyok mellett nem virágzik, növekedése vontatottá válik.

Vízigény: A hagymás, gumós, rizómás növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük.

Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj esetén a hagymák, gumók, hagymagumók vagy rizómák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. Nem fagytűrő, a téli időszak előtt a rizómák felszedése szükséges.

Szerepe a kertben: A hagymás, hagymagumós és gumós növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont, de vannak olyan fajok és fajták, melyek a nyári időszakban díszítenek.

A tubarózsa egy közepes vagy nagytermetű gumós évelő dísznövény, amelynek magassága a gumó méretétől és a nevelési helytől függően 50-100 cm között változik. A felfelé törő habitus, a krémfehér, illatos virágok miatt igen népszerű kerti növény és vágott virág.

Nevelhető konténerben is, de társításban is elhelyezhető.

Amennyiben társítja, képezzen belőle foltot a kert középső részein, és ültessen mögé magasabb évelőket, mint a fehér, sárga, rózsaszín, piros színekben játszó liliom színkeveréket, vagy a bordó-fehér dáliát (’Rebecca’s World’), esetleg az élénksárga ’Sunny Boy’ labdadáliát.

Az elülső, párásabb részre ajánlom a nagyvirágú, piros begóniát és a színjátszó csodatölcsért is.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Lilium - Liliom (színkeverék 10 db)
Dahlia Decorative ’Rebecca's World’ - Dália
Dahlia Ball ’Sunny Boy’ – Dália
Begonia – Begónia (nagyvirágú piros)
Mirabilis jalapa - Csodatölcsér

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50-100 cm
Ültetési tőtáv: 40 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm (3-5 cm talajtakarással)
Virágzási idő: Augusztus-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: nyári kert, háttérnövény, kis gondozási igényű kert, évelőkert, látványos virág

 

Védett tartalom