Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Weirouge' almafa (konténeres)

6.890 Ft
Kiszerelés
Konténeres

Különleges fajta, intenzív vörös termésének piros húsa ropogós, lédús, kellemesen édes-savanykás, jellegzetes zamatú. Húsának színe a feldolgozás során is megmarad.

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítséget tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: Németországban nemesítették - egy kertben talált fiatal fa felhasználásával - a Müncheni Műszaki Egyetem Weihenstephanban levő Gyümölcstermesztő Intézetében. Nevét 1997-ben kapta a település 3 kezdőbetűjének és a francia rouge (vörös) kifejezésnek az összevonásával.

Hajtásrendszer: fája fiatalon erős, termőre fordultával mérsékelt növekedési erélyű, terebélyes, laza ágrendszerű, piramis alakú koronát nevel. Levelére és kérgére is jellemző némi vörös árnyalat.

Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Tavasszal gazdagon bontja rózsaszín virágait. Önmeddő.

Porzói: ’Berlepsch’, ’Cox narancs renet’, ’Elstar’, ’Fehér Klára’, ’Gloster’, 'Gravensteiner', 'James Grieve'.

Gyümölcs: augusztus végén, szeptember elején érik, közepes méretű, enyhén megnyúlt alakú, kicsit aszimmetrikus. Héja vékony, fényes, intenzív vörös színű. Húsa piros - magas (más almákhoz képest kb. 10-szeres) antocianin tartalmának köszönhetően -, amit feldolgozás során is megőriz, nem barnul, szilárd, ropogós, lédús, kellemesen édes-savanykás ízű, jellegzetes aromájú.  

Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra (befőtt, lekvár, zselé, ivólé, chips stb.) egyaránt kiváló.

Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.

Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli, a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.

Vízigény: nagy, évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.

Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.

Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.

Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.

A téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.

A varasodással szemben ellenálló.

Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.

Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.

Alany: 

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 4-5 m
Sor- és tőtávolság: 6x5 m
Termésérés: augusztus vége - szeptember eleje
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (rövid ideig)

 

Védett tartalom

Paraméterek

Érési idő: VIII. hó – (Augusztus)
Magyarországon érés Augusztus vége - Szeptember közepe