Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Nincs olyan kert, ahol ne lenne helye egy tujának!

2019. 01. 18. 18:27:00

Ha lenne népszerűségi verseny az örökzöldek között a magyar kertekben, akkor a tujafélék bizonyára a dobogó legfelső fokán állnának. Hiszen nem sok olyan hazai kert van, ahol ne fordulna meg legalább egy tujaféle. Nem véletlen, hiszen a széles választéknak köszönhetően minden típusú birtokra megtalálhatja a megfelelő méretű tujafélét. Bár sokan unalmasnak tartják ezeket a növényeket és úgy ítélik meg, nem sok haszna van a tujáknak, mégis lényeges kiemelni, hogy gyakran fontos szerepet töltenek be.

A nagyobb, oszlopos vagy kúpos alakú tuja változatok remek sövény növények, térhatárolóként a kerítés mentén is jó szolgálatot tesznek, és a kert belső részein is funkcionálisak. Mindemellett természetesen szoliternövényként is megállják a helyüket.

Mivel nagyon sok tévhit kering a köztudatban a tujákkal kapcsolatban, sokaknak elmegy tőle a kedve, hiszen bár gyönyörű növényekről van szó, sokat kell tennie azért, hogy teljes szépségükben tündökölhessenek. Ne aggódjon, nem kell kétségbe esni emiatt, ebben a bejegyzésben ugyanis megbeszélünk mindent, amit csak tudni érdemes ezzel kapcsolatban.

Tuja-félék vásárlása a Megyeri kertészetben!

Az, hogy a tuják népszerűsége évek óta töretlen, annak tudató be, hogy ezek az örökzöldek nagyon dekoratívak, ugyanakkor közben nem nyomják el a többi kerti növényt. Semlegességük segítségével biztosítják az ízléses hátteret, ami egy igazán szép és változatos kerti látkép kialakításához szükséges.

A tuják remek kiegészítői a pázsitnak, jól mutat mellettük bármilyen virágzó növény, de hagyják érvényesülni a cserjéket és a gyümölcsfákat is. Szóval nincs olyan növény, ami mellé ne szerezhetné be valamelyik tujafélét. Tartson velem a tuják világába és ismerje meg alaposan ezeket a hétköznapinak tartott, ám egyáltalán nem mindennapi örökzöldeket!

Tulajdonképpen mi is az a tuja?

A tuják mindegyike a ciprusfélék családjába tartozik. Rendszerint kúp alakúak, hajtásrendszerük pedig vízszintes elhelyezkedésű, minden más viszont attól függ, milyen fajtát választ.

Több olyan ok is van, amelyek miatt nem hiányozhat egy tuja az Ön kertjéből sem. Az egyik ilyen, hogy jellemzően ellenállóak és igen kevés kártevő veszélyes ezekre az örökzöldekre. Szintén mellette szóló érv, hogy az ültetésük nagyon egyszerű, akár kezdő Kertbarát is bátran belevághat a dologba.

Az örökzöldeknél problémát szokott jelenteni az is, hogy szúrósak, ami a tuják egyik fajtárára sem jellemző. Ez azt jelenti, hogy akár olyan kertbe is bátran ültetheti, ahol kisgyermek totyog, ugyanis nem kell aggódni amiatt, hogy kárt tesz magában.

Ráadásul ahogy már említettem, nincs olyan kert, ahol ne mutatna remekül egy vagy több tuja.

A tuja formája és színe nélkülözhetetlen a kertekből

A tuja formája és színe nélkülözhetetlen a kertekből

Mivel konténeres kiszerelésben kaphatók, az év bármely napján elültethetők, ha nincs nagy hőség vagy komoly fagy odakinn.

Hova érdemes tuját ültetni és milyen funkciót tölthetnek be?

A tuják fajtától függően különböző funkciót tölthetnek be.

Sövényként vagy térhatárolóként

Ültetheti a kerítés mellé, hogy elrejtse birtokát a kíváncsi szemek, valamint a zaj és a por elől, ráadásul sokkal esztétikusabb egy zöld fal a hagyományos kerítésnél.

Emellett díszítheti segítségükkel a kocsi bejárót, szegélyezheti a ház felé vagy a kerten át vezető járdát vagy a lépcső melletti területet, esetleg térhatárolóként vagy akár árnyékolásra is használhatja bizonyos helyeken ezeket a gyönyörű örökzöldeket.

Szoliterként

Mindemellett kiemelendő, hogy önmagában szoliterként is megállják a helyüket, ugyanis önmagukban is gyönyörűek és nagyon esztétikusak a tuják, függetlenül attól, hogy melyik fajtára esik a választása. Így ha úgy érzi, nem férne el több ilyen növény a kertjében vagy nem lenne ideje a gondozásukra, elég csupán egyet elültetnie.

Önmagában is ékes dísze minden területnek

Önmagában is ékes dísze minden területnek

Sziklakertekben

A fenitek mellett – bár nem tipikusan sziklakerti növény – a kisebb változatai igazán hangulatossá teszik ezt a közeget is.

Jól látható tehát, hogy nagyon sokféle funkciót betölthetnek ezek a különleges örökzöldek. Nem beszélve arról, hogy milyen remekül kombinálható más növényekkel.

Egyéb területeken

Természetesen ezeken kívül még számos területre ültethetők ezek a dísznövények. A kis méretű változatok például kővázában is remekül mutatnak, de akár teraszát, erkélyét is díszítheti a segítségükkel. Erről a későbbiekben még bővebben is szót ejtek.

Emellett sírok takarására is kitűnő választás valamelyik tujaféle.

Válassza ki az Ön kertjébe illő tuját!

A tujafélék terén hatalmas a választék, éppen ezért érdemes alaposan mérlegelni a döntés előtt. Az első legfontosabb dolog, ami mérvadó lehet, az a méret. Ha előkertbe keres tuját vagy kis méretű a birtoka, akkor érdemes az alacsonyabb növésű tuják között válogatni, viszont ha magasra növő fajtát keres, abból is talál bőven a választékban. Lássuk a legnépszerűbb fajtákat, amelyeket méret szerint csoportosítottam a választás megkönnyítése érdekében!

Ha alacsonyabb növésű tujára van szüksége

Az Arany gömb nyugati tuja 1-1,5 méter magasra nő meg, szabályos gömb alakja pedig tökéletes illeszkedik például az előkertekbe. Ennek a lassú növekedésű örökzöldnek a pikkelylevelei aranysárga színűek, télen viszont rozsdabarnára színeződnek. A napos helyet kedveli, valamint az enyhén savanyú, semleges talajt. Szoliterként, sziklakertekbe, sírokra és edényekbe is kitűnő választás, ráadásul a tél miatt sem kell aggódnia, remekül tűri a fagyot.

Kedves látvány a kertben az Arany gömb nyugati tuja

Kedves látvány a kertben az Arany gömb nyugati tuja

A Törpe gömbtuja szintén az alacsonyabb termetű növények között foglal helyet, ugyanis legfeljebb 0,5 - 0,7 méter magasra nő, évente pedig körülbelül 5-10 centimétert növekszik. Ennek a félgömb, lapított gömb alakú törpe fajta tujának a lombozata smaragdzöld, télen pedig barnás árnyalatú. Az ágai függőleges síkokban rendeződnek. Remekül tűri a szárazságot, a talajban pedig nem válogat. Kitűnő választás kővázákba, szikla és tetőkertekbe, de ültethető szoliterként, valamint sírokra is telepíthető.

Ha magasra növő tuját keres

A Smaragd tuja például az 5-6 méteres magasságot is elérheti, nevét pedig smaragdzöld színéről kapta. Ez a keskeny, hegyesedő végű örökzöld a tápanyaggal ellátott, öntözött talajokon növekszik a legjobban. Szoliterként, sövényként és dézsás növénynek is ültethető.

A Nyugati oszlopos tuja magassága 6-8 méter is lehet; különlegessége, hogy egészen keskeny, oszlopos növekedésű fajta. Levelei fényes sötétzöld színűek. A napos helyet kedveli, érdemes mérsékelten nedves, termékeny talajra ültetni. Kis csoportokban ültetve, sövényként, vagy szoliterként is kiválóan alkalmas.

A Zöld oszlopos nyugati tuja 4-5 méter magasra nő, növekedési erélye mérsékelt, évi 15-25 centiméter. Ennek a szabályos, karcsú, oszlopos örökzöldnek a pikkelylevelei mohazöld színűek, télen kissé megbarnulnak. A tápanyagban gazdag, öntözött talajokon érzi magát a legjobban. Átlagos vízigényű, a napos vagy félárnyékos fekvésben fejlődik a legszebben. Mutatós szoliter növény, valamint kitűnő nyírott vagy nyíratlan sövény, mely jól takaró zöld falat hoz létre.

Szintén a magasra növő tujákat képviseli a Zöld nyugati tuja, amely akár 6-8 méterre is megnőhet, középerős növekedésű, szabályos kúp alakú örökzöld. Pikkelylevelei világoszöld színűek, sűrű ágrendszere miatt kiváló zajfogó. A nedvesebb talajt kedveli és a sok napfényt. Kiválóan alkalmas sűrű, nyírt vagy nyíratlan sövénynek.

Az Arany, oszlopos nyugati tuja kifejletten 3-5 méter magas. Fakadáskor aranyszínű lesz lombja, normál növekedéssel rendelkező örökzöld, tömött, karcsú oszlopos habitusú. A talaj tekintetében kerülje a túl száraz és a túl nedves talajokat ebben az esetben! A téli fagyokat jól bírja, így nem kell aggódnia a hideg miatt. Sövénynek vagy szoliternek ajánlom telepíteni

Az Aranylombú piramistuja kifejlett korában akár a 4-6 méteres magasságot is eléri. Igazán lassan nő, az első néhány évben mindössze 10-15 centimétert, majd később 25-30 centimétert is növekedik egy év alatt. Magasra növő, eleinte keskeny, kúpos lombhabitussal rendelkező aranysárga színű tuja koronája idősebb korára némiképp kiszélesedik. Az aranysárga hatás elsősorban kihajtáskor a legintenzívebb. Télen a lombja kissé bronzossá válhat, de tavasszal ismét szépen visszazöldül. Különlegessége, hogy friss tobozai hamvas kék színűek, később megfásodnak, szétnyílnak, majd elszórják magvaikat.

Forma és színvilága páratlan látványt nyújt

Forma és színvilága páratlan látványt nyújt

A tápanyagban gazdag, üde, jó vízgazdálkodású talajban fejlődik a legszebben, de szárazabb talajban is megél, ekkor azonban fejlődése még lassabb. Nem igényel metszést, csupán a száraz, elhalt ágakat kell levágni. Szoliterként, nyírott vagy nyíratlan sövényként ajánlom telepíteni.

A Thuja occidentalis 'Jóska' tuja kiváló sövény fajta. A tápanyaggal ellátott, öntözött talajokon növekszik a legjobban. Páraigényes növény, ezért forró nyarakon elengedhetetlen a rendszeres öntözés. Fényigénye igen magas, ezért mindenképpen napos helyre ültesse. Szoliterként, sövényként ajánlom ültetni.

Ha szeretné megtekinteni online kertészetem teljes választékát, ide kattintva megtekintheti.

Gyakori kérdések a tujákkal kapcsolatban

Számos olyan újra és újra felvetődő kérdés érkezik a kertészetembe, amelyek tujával kapcsolatosak. Éppen ezért most összegyűjtöttem ezek közül a legfontosabbakat, hogy ne maradjanak kérdőjelek a tuják ültetése kapcsán Önben sem.

Miért olyan fontos, hova ülteti a tuját?

Fontos kiemelni, hogy számos probléma és betegség elkerülhető egyszerűen azzal, ha megfelelő helyre ülteti el tujáját. Ilyen helyek a jó vízgazdálkodású és lazább szerkezetű talajok.

Azt se feledje, hogy a kisméretű csemetéből idővel méretes növény lesz, így faltól, kerítéstől megfelelő (legalább 150-200 cm) távolságra ültesse, valamint kalkuláljon a későbbi árnyékolóhatással, ami ablakok közelében léphet fel pár év múlva!

A fény a tuják számára kifejezetten fontos, ugyanis teljes árnyékban hajlamosak a kopaszodásra, ami legyengüléshez vezethet, egyben esztétikai probléma is, ezért erős takarásba ne kerüljenek a tuja csemeték.

Megemlítendő továbbá, hogy az ültetés során a tápanyag közvetlenül ne tudjon érintkezni a gyökérzónával, ezért a trágyaréteget egy 3-5 centiméter vastag földtakaróval fedje el. A földlabda, vagy a konténer szintje a földfelszínnel legyen közel egy vonalban, és oldal irányban is érdemes bőséges helyet hagyni, mivel az átmozgatott, megbolygatott földben jobb lesz a levegő és a víz aránya, így segítheti a fiatal gyökerek fejlődését!

Hány év alatt éri el végleges méretét egy tuja és meddig él?

Igen sokszor feltett kérdés, hiszen ez nagyban függ a megfelelő gondozástól, amelyről részletesebben lentebb írok majd. A helyzet ugyanis az, hogy egy ideális helyre elültetett és folyamatosan karbantartott tuja évtizedeken keresztül lehet a kertje éke.

Ebből is látszik tehát, hogy hiába a sok szóbeszéd, a tujákkal foglalkozni kell ahhoz, hogy igazán szépek, egészségesek és hosszú életűek legyenek.

A tuja egy házfal színvilágával izgalmas összhangot képez

A tuja egy házfal színvilágával izgalmas összhangot képez

Milyen távolságra érdemes ültetni a tujákat?

Bár ez nagyban függ attól, milyen fajtát választ, de körülbelül 60-100 centiméteres ültetési távolságot mindenképpen számoljon két fa között, ha sövényt szeretne belőlük ültetni. Amennyiben szoliternek szánja őket, ez a távolság lehet 100-180 centiméter is.

Abban az esetben pedig, ha gömbtujára esik a választása, két métert is hagyhat a két növény között, higgye el, mikor majd terebélyesedni kezdenek, megérti, miért volt szükség ekkora helyre.

Természetesen az ültetésnél nem csak a növények közötti távolságot kell figyelembe venni, hanem a közel eső falfelületet vagy kerítést is. Különösen akkor érdekes ez, ha közel a szomszéd területe, ugyanis kár lenne évek múlva azért kivágni a most gondosan elültetett tujákat, mert annak ágai átlógnak a kerítés másik oldalára és zavarják az Ön mellett élőket.

Ugyanez igaz akkor is, ha például kocsibejáró mellé ülteti. Kellemetlen lenne, ha egy idő után nem tudna beállni a saját autójával a tuják miatt. Természetesen ezekben az esetekben is a fent említett távolságokat kell mérvadónak tekinteti.

Ebben a videóban megmutatom Önnek, mit érdemes tudni a smaragdtuják ültetéséről.

Milyen igényei vannak egy tujának?

Alapvetően a tujafélék az alacsonyabb igényű növények közé tartoznak, mégis van néhány sarkalatos pont, amire nagyon oda kell figyelni, ha tuját ültetne a kertjébe és szeretné, ha a következő években is olyan szép éke lenne a birtokának, ahogy azt az első időszakban megszokhatta.

Nincs annál szomorúbb és bosszantóbb látvány, mint amikor az egykor gyönyörű méregzöld vagy arany színben pompázó örökzöld egyszer csak elkezd kifakulni és láthatóan valamilyen betegség gyötri.

Ilyenkor már nagyon nehéz visszafordítani a folyamatot és elérni újra az eredeti állapotot, így nem véletlenül hangsúlyozom, mennyire kikerülhetetlen a megelőzés és a megfelelő körülmények biztosítása. Tudni illik, a tuja tipikusan az a növény, amelyről már messziről megállapítható jól érzi-e magát a bőrében.

Lássuk, mi mindenre kell odafigyelnie!

1. Az öntözés

Az első és legalapvetőbb pont: az öntözés, amelyre különösen a nyári hőségben kell nagy hangsúlyt fektetni. Csak akkor lesznek gyönyörűek és egészségesek a tuják, ha elegendő vizet kapnak. Ennek az oka az, hogy a tujafélék rendkívül érzékenyen reagálnak a gyengültségi kártevők és kórokozók támadásaira, így ügyeljünk rá, hogy a tujafánk már csemete korától kezdve megkapja a megfelelő mennyiségű vizet.

Ezt sövény esetén például csöpögtető- vagy öntözőrendszer kiépítésével is elérheti.

2. A metszés

A köztudatban él az a tévhit, hogy a tuját nem szabad metszeni, azonban ez nem igaz, hiszen időről-időre ezeknek az örökzöldeknek is szükségük van a frissítésre és a formázásra.

Természetesen szó sincs arról, hogy komplett ágakat kellene eltávolítani, hiszen egy ilyen rossz mozdulattal akár egy életre megcsonkíthatja a növényét. A rendszeres apró metszési műveleteket azonban gazdagon meghálálja majd a növény, miáltal nem hagyja „elöregedni”.

Amennyiben sövényt szeretne formázni a tujákból, akkor ahhoz, hogy egybefüggő, sűrű falat kapjon évente kétszer, tavasszal és nyáron szükséges megmetszeni. Fontos tudni, hogy ha már egyszer elkezdte a metszést, akkor rendszeresen, évente el kell végezni, mert a metszés helyéről erőteljesebben fognak növekedni az új hajtások.

A zöld fal, amely egy Kertbarát álma

A zöld fal, amely egy Kertbarát álma

A metszés első lépéseként távolítsa a beteg ágakat! A beteg smaragd tuja a kertje többi növényére is veszélyt jelenthet, ezért ha problémát észlel, távolítsa el a fertőzött részeket. A lenyesett fertőzött növényi maradványokat égesse el, így megelőzhető a fertőzés továbbterjedése.

Figyeljen a hajtások növekedési irányára, ritkítsa a hajtásokat! Ha a hajtások a korona belseje felé nőnek, keresztezhetik egymást, ezáltal túlságosan besűrűsödhetnek. A beárnyékolt, zsúfolt korona esztétikai értéke csökken, sőt az ágak el is halhatnak! A függőlegesen lefelé és felfelé növő ágakat is érdemes eltávolítani. Azokat a hajtásokat hagyja meg, amelyek a legjobb helyzetben vannak a szép, egészséges ágrendszer szempontjából!

Az első három nyírást általában az első alkalmat követő egy-másfél hónapban kell elvégezni. Ügyeljen arra, hogy a nyírást sose végezzük tűző napsütésben, mert ettől megéghetnek a levélpikkelyek.

3. „Száradékok” eltávolítása

Egy ilyen „karbantartás” alkalmával az ágak között található, úgynevezett „száradékokat” is érdemes eltávolítani. Locsolócsővel erős vízsugárral mossa ki a barna, elhalt leveleket, szárakat a lombozatból.

Ezt követően egy-két napig hagyja száradni a tujákat!

Víztakarékosság szempontjából előnyösebb kézzel kiszedegetni, vagy lombszívóval, lombfúvóval eltávolítani az elpusztult részeket. Fontos, hogy a lehető legprecízebben szedje össze a hulladékot, mert a barna levelek betegséget hordoznak potenciális fertőzésforrásként.

A műveletet bármikor elvégezhetjük a márciustól-novemberig terjedő időszakban.

4. A növényvédelem

Szintén elhagyhatatlan dolog a tuják gondozása kapcsán a növényvédelem: az atkák ellen ugyanis érdemes védekezni. Ehhez célszerű motoros permetezőt használnia, a szert pedig juttassa be az ágak közé, egészen mélyen. Így tudja ugyanis kifejteni legjobban a hatását. Ezen az oldalon egy videóban megmutatom, hogyan néz ki egy tujasor permetezése. Kattintson ide.

Egy évben kétszer érdemes ezt megtenni, így nem kell aggódni a kártevők miatt.

A lombtrágya használata is hasznos, viszont ahhoz, hogy megfelelően felszívódhassanak ezek a tápanyagok, megfelelő mennyiségű vízhez kell juttatni a növényt.

Ebben a videóban megmutatom Önnek a gyakorlatban is, miként érdemes elvégezni a Smaragd tuják gondozását.

Lakásban is lehet tuját tartani?

Ha van egy kis erkélye, terasza van balkonja, akkor minden további nélkül tarthat tuját Ön is, ennek semmi akadálya. Segítségével valódi kertet álmodhat meg magának annak ellenére is, ha egy nagyváros közepén vagy egy apró panel lakásban él.

Ha szeretne ilyen körülmények között egy gyönyörű örökzöldet az otthonába, akkor az alacsonyabb termetű változatok között érdemes válogatnia. Egyszerűen ültesse a növényt nagyobb cserépbe vagy kővázába és biztosítsa számára a megfelelő gondoskodást egész éven át. Cserébe hamisítatlan zöld oázist teremt a teraszán vagy az erkélyén a tuja.

Képzelje csak el, lesz egy saját kis „édenkertje”, ahol megpihenhet egy hosszú munka után vagy elkortyolhatja a reggeli kávéját a lehető legnagyobb nyugalomban.

Hogyan kell téliesítenem a tuját?

Bár alapvetően nagyon jó fagytűrő képességű növényekről van szó, de azért oda kell figyelni rájuk a téli időszakban is, különösen fiatal korban.

Mikor nincs odakinn fagy, vagyis a hőmérő plusz fokot mutat, ilyenkor is érdemes néha megöntözni a tujákat, hogy a vegetációs időszakban se száradjanak ki.

Amennyiben a teraszán vagy az erkélyén nevel tuját, nagyon fontos bizonyos óvintézkedések betartása annak érdekében, hogy ne fagyjanak meg a téli hidegben. Még a mínuszok előtt száraz, védett helyre kell vinni ezeket a növényeket, ugyanis ellenkező esetben teljesen átfagyhat a földje, ami a tuja pusztulásához vezethet.

Ilyenkor érdemes időről-időre megöntözni egy kicsit. Ha erre nincs lehetősége, akkor is mindenképpen törekedjen a gyökérzet védelmére, amire tökéletesen alkalmas a fenyőkéreg, a lehullott falevelek, esetleg földkupac használata.

Mi történik, ha minden igyekezet ellenére mégis rossz helyen van egy tuja?

Előfordulhat, hogy az évek során mégis úgy tűnik, minden igyekezet ellenére rossz helyen van egy tuja. Ilyenkor az egyik megoldás a növény kivágása, mely azonban egy foghíjat eredményez majd a sorban, és nagyon diszharmonikus érzést kelt későbbi hiánya.

Az ügyes megoldás az, hogy kialakítunk a növényből egy zöld alagutat, egy zöldfolyosót. Metszéssel, nyírással, különböző alakításokkal sokszor még a legrosszabb helyen lévő növényt is jó útra tudjuk terelni.

Kinek érdemes tuját ültetni?

Ha úgy érzi, tud olykor egy kis időt szakítani arra, hogy megfelelően gondoskodjon a kertjébe ültetett tujáról, akkor szabad az út Ön előtt egy igazán csodálatos örökzöld előtt, amely minden egyes évszakban sokat tesz hozzá kertje atmoszférájához.

Nyáron tökéletes hátteret biztosít az érett gyümölcsök és a színes növények számára, míg tavasszal a virágba borult birtok szépségéhez járul hozzá. Ősszel a színes falevelekhez biztosítja a csodálatos alapot, míg télen a legkopárabb, legszomorúbbnak tűnő napon is feldobja a kertet. Nem beszélve arról, hogy milyen kontrasztot hoz létre akkor, amikor leesik az első hó.

Pompon alakú tuja, a sziklakertek kedves lakója

Pompon alakú tuja, a sziklakertek kedves lakója

Szóval ha szeretné feldobni a birtokát, jó lenne egy esztétikus szegély a kocsibejáróhoz, szeretne egy gyönyörű zöld sövényt az unalmas kerítés helyett vagy feldobná valamivel a sziklakertjét, akkor nem kérdés, hogy helye van a kertjében legalább egy tujának!

A tapasztalat azt mutatja, hogy aki először csak egy tuját vásárolt kipróbálni, hogy is működik ezeknek a növényeknek a gondozása a gyakorlatban, az később visszatér néhány újabb darabért, így biztosan állíthatom, hogy képesek ezek az örökzöldek „függőséget” okozni.

Amennyiben Ön is kedvet kapott valamelyik tuja fajta ültetéséhez, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: tuja