Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Teltvirágú tulipán 'Willem van Oranje'

2.390 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 10/11 cm
Virágszín: narancssárga, telt

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Teltvirágú tulipán 'Willem van Oranje' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. A ’Willem van Oranje’ egy korai virágzású teltvirágú tulipán fajta. A teltvirágú azt jelenti, hogy egy-egy virágfej több sziromból áll.

A virágok, amikor süti őket a nap teljesen kinyílnak, majd estére kissé összezáródnak. A fajta narancssárga színű, a külső lepellevelek csúcsosak, a belsők pedig csipkés szélűek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

Tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk, így például a narancssárga ’Willem van Oranje’ fajtával.

Mivel korai virágzású így tökéletes társnövénye a fehér színű ’Alba’ bókoló csillagvirág és a kék színvilágú gyöngyikék, így a ’Blue Spike’ örmény gyöngyike és a Muscari latifolium, vagyis a széleslevelű gyöngyike. Az előtérbe ültessünk kék és rózsaszín krókuszokat, mint a ’Blue Pearl’ és a ’Ruby Giant’

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Scilla siberica ’Alba’
Muscari armeniacum ’Blue Spike’
Muscari latifolium
Crocus ’Blue Pearl’
Crocus ’Ruby Giant’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 25 cm
Ültetési tőtáv: 15-20 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Március vége – Április eleje
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, vegyes virágágy, hagymás kiültetés, hosszan díszítő kert

 

Védett tartalom

Videók