Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Muscari latifolium - Széleslevelű gyöngyike

1.390 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/csomag
A hagyma körmérete: 6/+ cm
​Virágszín: kék

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Muscari latifolium - Széleslevelű gyöngyike főbb jellemző

 

Jellemzői: A széleslevelű gyöngyikék kistermetű évelők, amelyek gazdag tavaszi virágzásuknak és alacsony igényeinek köszönhetően hálás növényei a kertnek. Alacsony termetű hagymások, amelyeknek jellegzetessége, hogy általában 1-2 tőlevelet hoz csupán.

Ezek a levelek mélyzöld színűek, épszélűek, szélesek, csúcsuk kissé csuklyaszerűen behajlik. A levelek körbeveszik a virágzati szárat, amelynek csúcsi részén tömött, mélykék fürtvirágzatba tömörülnek a virágok. A csúcsi virágok sokkal világosabb színűek, és sterilek. Hosszan virágzik.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

Az széleslevelű gyöngyike tavaszi virágpompája és alacsony termete miatt számos kertben, számos társításban elhelyezhető. Gyakran láthatók ágyások szegélynövényeként, de fűfelületeken akár kisebb csoportokban is ültethető a hagymája, hiszen természetes hatás, természetközeli kert hozható vele létre.

Alkalmazható balkonládában és más hagymás növényekkel is társítható. Amennyiben széleslevelű gyöngyikét helyez el a kertben, soha ne csak egy hagymát ültessen egy-egy helyre, hanem csoportosan ültesse őket, hogy megfelelően érvényesüljenek széles levelei, két színből álló virágzata.

Ha társítja, képezzen belőle keskeny szegélyt vagy kisebb foltokat, mögötte pedig kapjanak helyet az ugyancsak tavaszi virágzású hagymás növények. Ajánlom a lilás színű ’Blue Diamond’ tulipánt, amely harmonizál a széleslevelű gyöngyike színeivel, valamint a krémfehér ’Concerto’ fajtát.

Ehhez válasszon hasonlóan krémfehér nárciszfajtákat, valamint markánsabb színárnyalatú jácintokat, mint amilyen például a ’Woodstock’.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa ’Blue Diamond’
Tulipa ’Concerto’
Narcissus ’Cheerfulness’
Narcissus ’White Lion’
Hyacinthus ’Gipsy Queen’
Hyacinthus ’Woodstock’
Muscari armeniacum ’Blue Spike’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 10-20 cm
Ültetési tőtáv: 5-10 cm
Ültetési mélység: 4-6 cm
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, alacsony gondozási igényű kert, évelőkert, szegélynövény, balkonláda

 

Védett tartalom

Videók