Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mire jó az orvosi zsálya?

Számos kertben megtalálható növény és az egyik legjobb a beteg toroknak. Kiváló gyógyír és igen mutatós dísznövény.

Az orvosi zsálya általános jellemzése

Az orvosi zsálya a levendulához, a kakukkfűhöz és a leggyakrabban használt gyógynövényekkel együtt a Lamiaceae, vagyis Árvacsalánfélék családjába tartozik. Fásodó szárú évelő vagy félcserje, télizöld faj, amely gömbölyded, terebélyes bokrot nevel. Mediterrán származású, nálunk nem őshonos, de számtalan kertben előfordul. Az átlagos magassága 30-70 cm között mozog, sűrű hajtásrendszerrel rendelkezik.

Hajtásai és levelei is illatosak

A növény talaj feletti része fásodik – hasonlóan a levendulához. Levelei középnagyok, vastagok, molyhosan szőrözöttek, és keskeny tojásdad, vagy lándzsa alakúak. A molyhos függelékek miatt ezüstös színe van, ami egyedivé teszi a dísznövények között is. Virágai lila színűek, nyár elején nyílnak és hosszan virágoznak, illatosak és felettébb vonzzák a méheket, pillangókat.

Az orvosi zsálya igényei

A zsálya többek között egy azért is nagyszerű növény, mert kifejezetten alacsony igényekkel rendelkezik. Kedveli a napfényes helyeket, és imádja a tűző napot – ilyen helyen szinte kivirul – sűrű lombot és rengeteg virágot nevel. Nem vízigényes, elég csak ültetés után, vagy pedig az erősen aszályos időben öntözni. A levendulához hasonlóan nem kedveli a túl sok öntözővizet – ilyenkor gyökerei könnyen elrothadnak és emiatt befertőződnek.

Virágai vonzzák a méheket, lepkéket

Talajigénye sem jelentős, hiszen akár a soványabb, kavicsokkal teli talajon is nevelhető, de ha kedveli a megfelelő vízelvezetésű, tápanyaggal ellátott talajokat, ezért érdemes 2-3 évente utánpótolni a tápanyagot. Mindenképpen kerülje a kötött, agyagos talajt a zsálya neveléséhez!

Az orvosi zsálya gondozása

Ugyan megnevelhető vetőmagról, de fejlődése így lassabb, így ahhoz, hogy virágzó, illatozó zsályanövényei legyenek, elég sokat kell várni. Arról nem is beszélve, hogy a magvetés mindig kétséges, főleg, ha szabadföldben történik a magnevelés. Nagy ügyességet és odafigyelést igényel, amelyet, ha érez magában, akkor akár vethet is, de azt gondolom, hogy sokkal biztosabb és egyszerűbb módszer a kezdő kertészek számára is a palántavásárlás és ezek elültetése cserépbe vagy a kert talajába.

Dísznövényként is alkalmazható

Ha konténeres növényt vásárol, szinte bármikor elültetheti a növényt, amikor nem fagyott a talaj. Ültetést követően bőségesen öntözze meg a kis növénykét, majd pedig a nevelés során csökkentse a vízadagot, hiszen az orvosi zsálya nem kedveli az állandóan nedves körülményeket.

Ebben a cikkemben a kakukkfüvet ismerheti meg!

Virágzás után érdemes visszametszeni a hajtásokat, az elvirágzott részeket eltávolítani. Ettől mutatósabb lehet a növényünk, másrészt pedig gazdagabb hajtásnevelésre ösztönözhetjük. Ehhez középerős metszést végezzünk. A metszéssel elkerülhetjük, hogy túl sok fás rész legyen a növényen. Párévente szedjen tavaszi hajtásokat és dugványozással gyökereztesse meg őket – így szaporodhat a zsályaállománya, emellett folyamatos lehet a zsálya a kertben, hiszen az elöregedett tövek helyét átvehetik az újak, a fiatalok.

Nézze meg az alábbi videómat a zsálya metszéséről:

Nincsenek különösebb növényvédelmi gondjai. Ha megfelelő területen vannak növényei, és megfelelően gondozza őket, a betegségek és kártevők messzire el fogják kerülni a zsályát a kertjében!

Az orvosi zsálya, mint dísznövény

Ahogy feljebb is említettem, az orvosi zsálya egy kompakt, színekben és illatokban gazdag faj. Ha dísznövényként kap helyet kertjében, igen sok örömmel fogja eltölteni Önt. Akár szoliterként is ültethető – sziklakertekben is jó helye lehet, amennyiben elegendő napfényt kap, és a talaj jó vízelvezető képességgel rendelkezik.

Salvia 'Lavandulifolia'

Társításban is elhelyezhető. Ebben az esetben mögötte helyet kaphatnak a nagyobb termetű rózsák, vagy számos virágzó cserje, mint az orgona, a nyáriorgona vagy a kínai selyemmirtusz. Társítható egyéb évelőkkel, mint a levendulával, a kakukkfűvel vagy a ligeti zsályával is. Hasonló igényekkel bírnak a pozsgás sziklakerti növények is.

A zsálya cserépbe vagy balkonládába is kerülhet, így a szürke, gyakran unalmas panel erkélyeket is dekorálhatja bájos, molyhosan szőrös szürkés színű leveleivel, és ibolyáskék színben pompázó virágaival.

Az orvosi zsálya, mint gyógynövény

Az orvosi zsálya az egyik legősibb gyógynövény, amelyet a mai napig nagy becsben tartunk. Gyógynövényként való felhasználását kezdetben nem ismerték, az ókoriak leginkább húsok tartósítására és ételízesítésre használták, gyógynövényként csak később kezdték el felhasználni. Gyógyító hatására utal többek közt latin neve is, hiszen a salvia jelentése: „gyógyítani”.

Az örök klasszikus levenduláról ebben a cikkemben olvashat!

Napos helyet igényel

A zsálya számos bajra gyógyírt jelent, gyulladás- és izzadáscsökkentő, összehúzó és antibiotikus hatású. Gyulladáscsökkentő hatása révén kiváló háziszer a télen gyakori torokgyulladás és rekedtség ellen. A növény cseranyagtartalmánál fogva összehúzó és vérzéscsillapító hatású, használatos szájvízként, valamint a fogászatban is, fogínysorvadásra, illetve a szájüregben keletkező sebek kezelésére. Kiválóan alkalmas gyógyfürdők készítésére pl. aranyérbántalmak esetén, valamint gyomorpanaszok enyhítésére hasfogó hatása miatt.

Az orvosi zsálya mellett a citromfű is kiváló kerti növény. Ebben a cikkemben róla is olvashat! 

Az orvosi zsálya, mint fűszernövény

A mediterrán konyha egyik legalapvetőbb fűszernövénye, melynek különösen az olasz konyhában van kiemelt szerepe, paradicsomos és húsételek ízesítéséhez, különböző mártásokhoz használják fel. A zsályát általában elsősorban a szárnyasokhoz kötjük, de jól illik a sertéshúshoz, marhahúshoz vagy akár a bárányhoz is. Fűszerként a leveleit használjuk fel, találkozhatunk vele frissen szedett vagy őrölt formában is, de meglehetősen intenzív íze miatt óvatosan kell vele bánni. A leveleken kívül virágait is fogyaszthatjuk például salátákba keverve.

Ha szívesen olvasna még a zsályáról, akkor ajánlom ezt a cikkemet!

Ha veteményeskertben talál helyet számára, ügyeljen, ne ültesse uborka mellé. Viszont nagyszerű szomszédnövények számára a káposzta, a sárgarépa és a rozmaring is, amely szintén fontos dísz-, fűszer és gyógynövény is.

Az orvosi zsálya szüretelése

Ha elérkezett a zsályaszüret ideje, akkor irány a kert és kezdődjön a szüret! Fontos, hogy ne távolítson el egyszerre sok hajtást és levelet a növényről, hagyjon neki kisebb regenerációs szakaszokat, hogy erős maradhasson. Ha túl sokat vág le egyszerre a növényről, könnyen meggyengülhet, a fotoszintézis csökken és könnyebben megbetegszik a növény. Első évben ezek miatt csak gyengén metsszen le kis hajtásokat, hadd erősödjön meg a tő.

A kertészetemből több orvosi zsályát is tud rendelni!

Konyhai felhasználásra fiatal, kifejlett leveleket válasszon vagy rövidebb, fiatal hajtásokat. A növényt egy évben három alkalommal érdemes erősebben szüretelni, ennél többször nem ajánlott. Ahogy az ősz beköszönt, már ne csipegesse a növény levelei és hajtásait – így esélyt adva a növénynek arra, hogy felkészülhessen a télre.

Az orvosi zsálya tárolása

A zsálya íze frissen a legintenzívebb, de persze fagyasztva és szárítva is tárolható. Jobban megőrzi az ízét, ha fagyasztva tároljuk. Ehhez egy tálcán kiterítve helyezze őket a fagyasztószekrénybe, majd amikor megfagytak, töltse őket zacskóba és így tárolja őket tovább.

Ha a szárítás mellett dönt, akkor fejjel lefelé szárítsa a hajtásokat árnyékos, jól szellőző helyen. Ha teljesen megszáradtak, töltse őket üvegekbe és így tárolja őket tovább.

Kertészetemben a klasszikus orvosi zsálya is elérhető!

Alacsony igényekkel rendelkezik

A legkedveltebb orvosi zsálya fajták

Az orvosi zsálya alapfaja egy kimondottan mutatós, dekoratív dísz- és gyógynövény, de hála a nemsítők munkájának, számos fajtája elérhető. Ezek főként a dísznövények népes táborát erősítik. Ismerjék meg a legkedveltebb fajtákat!

’Icterina’ – leveleinek szegélye szabálytalan sávban krémsárga színű egész évben

’Tricolor’ – leveleinek szegélye szabálytalan sávban fehér színű, de a hajtásoknak van egyfajta lila színe is a fehér és zöld színeken kívül

’Berggarten’ – levelei sokkal ezüstösebbek, sokkal szélesebbek és nagyobbak, mint az alapfaj esetében

’Purpurascens’ – az egész növényre jellemző a zöld és a lila színek, jellegek váltakozása

Ha még nem nevelt kertjében orvosi zsályát, de szüksége lenne egy több hasznosítású növényre, akkor válassza őt!

Tekintse meg a kertészetemben kapható zsályafajtákat!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!