Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Salvia officinalis 'Tricolor' - Orvosi zsálya

2.190 Ft

(ejtsd: szalvia officinálisz)

Kiszerelés: 14 cm átmérőjű konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A mindenki által jól ismert Orvosi zsálya, latin nevén Salvia officinalis igazán közkedvelt gyógy-és fűszernövény. Ez a mutatós évelő félcserje a Földközi-tenger északi partvidékén őshonos aromás növény. Ismert még kerti zsálya vagy patika zsálya néven is. Ugyancsak az árvacsalánfélék családjába tartozik, mint sok más mediterrán eredetű fűszernövény, rokona többek között a kakukkfű, rozmaring, menta, oregánó és a majoránna is. Kompakt, bokros növekedésű évelő, mely az alsó elágazó, idősebb fásodó szárain hozza friss hajtásait, melyek a családra jellemzően 4 élűek, szőrözöttek és szürkészöld színűek. Az orvosi zsálya ’Tricolor’ nevű fajtáját elsősorban díszítő értéke miatt alkalmazzák, de ugyanúgy, mint az alapfaj, ez a változat is felhasználható a konyhában. Hosszúkás, ráncos levelei szürkészöld, fehér és lila színnel márványozottak, szélükön rózsaszín szegéllyel. Nem mindennapi megjelenésével igazán dekoratív látványt nyújthat kertünknek.
 

Mediterrán eredetű növényként melegkedvelő, az átlagosnál magasabb a hő- és fényigénye, ezért olyan helyet válasszunk neki kertünkben, ahol bőséges napsütésben részesül. Félárnyékban is viszonylag jól nő, de ha nem kap elegendő napfényt, szárai megnyúlnak, csökken az illóolaj-tartalma és a virágzás is elenyésző lesz. Szárazságtűrő évelőként toleráns a forró, nyári napokkal szemben, de ez csak a többéves állományokra jellemző. Fagyérzékeny növény, az erős téli fagyok nagy károkat okozhatnak, de hazánkban a hótakaró alatt könnyen átvészeli ezt az időszakot. A fiatal tövek kifejezetten igénylik a folyamatos vízellátást, de egyszeriben ne adjunk sok vizet, különben a gyökerek tönkremehetnek.
 

Talajigényeit figyelembe véve nem válogatós, azonban az erősen kötött, túl nedves és hideg, mély fekvésű területeken gyengébb a növekedése. A porhanyós, laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban dús meszes talajokat kedveli, ezért jó szívvel ajánlom Önnek a Dolce Vital általános virágföldkeveréket, mely nyújtott hatóanyag leadású műtrágyát tartalmaz, ami legalább 3-4 hónapon keresztül biztosítja a növény számára a folyamatos tápanyagellátást. Kiváló vízfelvevő és vízmegtartó képességének köszönhetően tartósan ellátja a növényt a szükséges vízzel.Minden, amit érdemes tudni a zsályáról. Kattintson ide!

Videók