Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Levendula ültetési, gondozási tudnivalók

Legnépszerűbb fűszer- és gyógynövényünk a levendula, sok kertbarát egyik kedvenc növénye. Igen dekoratív és nagyon sokoldalúan használható növény és emellett ültetése, gondozása sem nehéz. A júniustól virágba boruló levendula bátran nevezhető lepke mágnesnek, vonzza magához a lepkéket, a szorgos méheket, egy igazi élettel teli környezetet varázsol maga köré.

A levendula bája mindenkit megbabonáz

A levendula tulajdonságai, hatásai

A levendula méltatását szinte bármely kedvező tulajdonságával el lehetne kezdeni, azonban én mindig a jól ismert, jellegzetes illatot említem elsőként! A kerti növények összeválogatásánál ugyanis gyakran kevesen gondolnak arra, hogy az ízléses látvány mellett finom illatok is átjárják a kertet, pedig az élmény annál teljesebb, minél több érzékszervünkre hatnak kerti kedvenceink, a levendula pedig ebben verhetetlen!

Számos gyógyhatása ismert

Amellett, hogy júniustól kezdve gyönyörködhet virágaiban néhány faj esetében másodvirágzásra is számíthat ősz elején, amennyiben időben, az első virágzás után eltávolítja az elvirágzott szárakat! Virága ehető, illóolaj készíthető belőle, nem utolsó sorban pedig díszítő értéke is kimagasló.

A levendula illata által keltett nyugtató, később bizsergető hatás éppen annyira kellemes és biztosan bekövetkező élmény, mint mikor nagyszüleink a reggelre hűvösre hűlt szobában kinyitották a ruhásszekrényt, és a nyári levendula illatával a ruhájukon indultak útnak.

A levendula típusai

A kertekben alapvetően kétféle levendula ültetése lehetséges, az egyik a francia levendula, a másik az angol levendula. A francia levendula (Lavandula angustifolia) az elterjedtebb, kiemelkedően értékes fajta, a híres tihanyi levendulamezőkön is ezt találjuk! Ennek télállósága jó, évelő növényként tavasszal újra kihajt, élettartama pedig hosszú, akár 40-50 év is lehet, így a francia levendula hosszútávú, remek befektetés.

A francia levendula négy-öt év alatt éri el a felnőttkort, ekkor nagyjából 80 cm magas, fél-egy méter átmérőjű bokorként díszlik.

A bájos kék- lila csoda

Az angol levendula (Lavandula intermedia) kevésbé elterjedt, illata markáns, ugyanakkor illóolaja kevésbé értékes, ennek ellenére az ipari felhasználásban ez az elterjedtebb típus. Az angol levendula télállósága közepes, több öntözést kíván társánál, de nevelése nem jelent kihívást még kezdő kertbarátoknak sem!

Az angol levendula

Az érdeklődők tapasztalni fogják, hogy a magyar elnevezések körül némi kavarodás van, kertészetekben, vagy a hipermarketek növényosztályain találkozhatunk magyar, vagy épp spanyolnak nevezett levendulával is, de ebbe a témába most nem mennék bele részletesen.

A francia és az angol levendula közül az egyéni preferenciáknak megfelelően válasszunk, a Lavandula angustifoliaval lesz a legkönnyebb dolgunk, de kaphatóak érdekes színváltozatok is az extrák kedvelőinek.

IDE KATTINTVA megtekintheti a levendula kínálatomat, melyek között talál angol és francia levendula fajtákat egyaránt!

Hova kerüljön a levendula a kertbe?

A levendula fő igénye a minél több napsütés, és a zavartalan meleg, ezért a kert legfényesebb, legmelegebb részeibe ültessük. A levendula talajigénye nem összetett, kedvence a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény föld, de az átlagos kerti föld minden esetben megfelelő, sőt, az sem gond, ha a terület köves, sziklás, olyannyira, hogy sziklakertbe is telepíthetjük!

Lenyűgöző variációkat alakíthat ki a típusokkal, fajtákkal a kertjében

A levendula rendszeres öntözése csak az ültetés utáni időszakban elengedhetetlen, később, mikor a növény már kifejlesztette mélyre hatoló gyökereit, az öntözés szinte teljesen elhagyható, ám hosszabb, forró, aszályos időszakokban pótolja néha a hiányzó nedvességet.

A levendula ültetése

A levendula szaporítása tavasszal előnevelt palántával, vagy tőosztásból származó növénnyel történhet. A levendula legfontosabb kívánalma a sok napsütés, ezért a kert olyan részébe ültessük, ahol sok fény éri, és melegben lesz. Ültethet levendulát akár magról is, ilyenkor a magokat február-márciusban ültesse egy cserépbe vagy szaporítóládába, majd csak ősszel ültessük át a palántákat a végleges helyükre, hogy legyen idejük megerősödni.

Szívesen olvasna még egyéb fűszernövényekről? IDE KATTINTVA megismerheti a citromfüvet is!

Szívesen megnézné élőben is, hogyan kell levendulát ültetni? Akkor nézze csak meg az alábbi videómat erről:

A talajt ásós, vagy kapagépes átmozgatással készítsük elő. A talajtípust tekintve a levendula nem válogatós, a legjobb a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény föld, az se baj, ha a terület köves, sziklás, sőt, akár sziklakertbe is telepíthetjük.

A pangó vizes, nyirkos közeget viszont kerülni kell! Az ültetési távolság függ attól, hogy mi a célunk, ha fél méternél közelebb telepítjük egymáshoz a töveket, akkor sövényszerű, összefüggő sort kapunk, ha 80-100 centimétert hagyunk a tövek közt, akkor terebélyes, gömbszerű bokrokat nyerünk.

Szívesen olvasna még egyéb fűszernövényekről? IDE KATTINTVA megismerheti a majoránnát!

A szabadgyökeres levendulát ültetéskor iszapoljuk be, majd ezt követően pár héten keresztül rendszeresen öntözzük, hogy segítsük a begyökeresedést. A cserepes példányokat egyszerűen földlabdástul ültessük ki. Idővel az öntözés szinte teljesen elhagyható, csupán hosszabb, forró, aszályos időszakokban pótoljuk néha a hiányzó nedvességet. 

A betakarítás ideje a virágzási időszak közepe, ez körülbelül június tájéka.

 

A levendula metszése

Levendulabokrát természetesen szeretné évről-évre a legszebb pompájában látni, ehhez a tápanyag pótlásán kívül szükséges a növény rendszeres visszametszése is. Ha ősszel elmarad a metszés, tavasszal pótolhatja, ilyenkor a visszafagyott hajtásokat is könnyen eltávolíthatja.

Nézze meg az alábbi videómban, hogyan metssze meg levenduláját tavasszal:

Ha pedig elmaradt a tavaszi metszéssel, akkor sincs gond, metssze meg levenduláját nyáron! Hogyan tegye? Az alábbi videómban megmutatom:

Ügyes kezű kertbarátok pedig akár kisebb fácskává is alakíthatják a levendulát. Növénye virágát június végétől folyamatosan szedheti, felhasználható teának, szörpnek, lekvárnak és egyéb finomságok is készíthetőek belőle.

Emellett szárított virágát kis vászonzacskókba téve illatosítóként is alkalmazhatja. A virágzás elmúltával, de még a téli fagyok előtt visszavághatja bokrát méretének felére, harmadára. Sajnos sok tő azonban éppen a szükséges kora tavaszi metszés során pusztul el, a szakszerűtlen visszavágás miatt. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl kis helyre, árnyékba telepítik.

Szerencsére a levendula az egyik legigénytelenebb cserje, trágyázásra, öntözésre nincs különösebb igénye, mégis 15-20 évig képes minden évben hosszasan virágozni.

A metszés során a télen elfagyott, kifagyott részek kivágása, szükség esetén ritkítás a fő feladat. A bokor méretétől függően próbálja szemmérték alapján harmadolni a növényt, és a felső egyharmadot lemetszeni.

Minél közelebb van a környezetéhez, annál jobban fogja érezni illatát!

Ősszel utána lehet igazítani, de ez a lépés a kialakítástól is függ. Lényeges hogy túlontúl mélyre ne metssze vissza, csak olyan mértékben ahol lát még az ágakon fiatal, friss hajtásokat. A metszés után egy kis kelesztő tápoldatozás hamarabb növekedésre serkenti, de különösebb hatással nincs rá.

Sokan az elvirágzott szárakat nem merik eltávolítani, pedig ez tényleg kötelező feladat a metszés során! A nem metszett tövek hamar elfásodnak, kiritkulnak, az ágak megnyúlnak, beteges, ritkás cserje képét mutatják.

A tavaszi ültetésű tövek már az első évben virágozni fognak, persze a virágzat a mérettel arányos lesz, vagyis az első években kevesebb. A levendula a teljes nagyság eléréséig évente körülbelül megkettőzi méretét, ám fontos, hogy a nyár közepi virágzást követően vágjuk vissza, hogy megújulhasson, ilyenkor a teljes magasság 50-70%-áig nyessük vissza a bokrot.

Levendula variációk!

A levendula egy nagyon sokrétűen felhasználható kerti növény, tág teret ad a kreatív, fantáziadús elhelyezésnek. Lássuk, milyen ültetési módok jöhetnek számításba?

• összefüggő levendulasort, tömött sövényt kapunk, ha a töveket 60-70 centiméternél nem távolabb telepítjük egymástól. A levendulasövény remekül mutat a kerítés, telekhatár mellett, az utcafronti földsávban, vagy az épület mellett, az ablakok alatt!

levendula fehér változat

A levendula csodákra képes

• elkülönülő levendulabokrok sorozatát kapjuk, ha a tőtávolság 80-100 centiméternél nagyobb! Ez az elrendezés méretesebb kertekben, hosszú kerítések mentén mutat igazán jól!

• a levendula szoliternövényként is pompás, a kert megfelelő részeibe telepítve egy, de akár több tő megkapó hangulatot kölcsönözhet az egész területnek!

• ne feledjük, hogy a levendula ideális sziklakerti növény is, hiszen kifejezetten kedveli a meleg fekvést, a köves, száraz talajt!

Önnek (még) nincs kertje?

Sebaj, a levendula balkonokon is kiválóan nevelhető! Napos, meleg, kedvező fekvésű erkélyeken sikerrel nevelhető ez az illatos növény, azonban idővel terebélyes bokorrá válik, ezzel mindenképpen kalkulálni kell, ugyanakkor metszéssel a terjeszkedés koordinálható. Balkonos ültetésénél fontos, hogy a növény nagyméretű cserepet, ültetőládát kapjon.

Dézsás nevelés során elengedhetetlen a rendszeres öntözés, a levendula gondozása azonban más tekintetben balkonon is megegyezik a kerti példányokéval. Kertészetemben hazai viszonylatban egyedülállóan széles levendula kínálattal találkozhat, így Ön bármilyen elképzelésekkel rendelkezik a levendula ültetését illetően, a megfelelő alanyt biztosan megtalálja webshopomban!

Akár balkonon is nevelhető

Ajánlom figyelmébe a különféle izgalmas színváltozatokat, melyeket akár vegyíthet is, így például összeültethet fehér, rózsaszín, vagy lila változatokat, hogy igazán egyedi, csak az Ön kertjére jellemző látványvilágot hozzon létre!

A levendula növényvédelme

Ön sem szeret permetezni, növényvédő szereket használni? Akkor a levendula a kedvence lesz, ugyanis ez a növény nem csupán ellenáll a betegségeknek és kártevőknek, de más növények ellenségeit is távol tartja!

IDE KATTINTVA megismerheti a zsályát is!

Ezért szokás a levendulát (többek közt) rózsákkal összeültetni, az illatos cserje ugyanis elűzi a rózsát támadó tetveket, hangyákat! A levendula gombásodása jellemzően a túlöntözés következménye, amit odafigyeléssel könnyen megelőzhetünk.

A levendulát bátran ajánlom minden kedves Kertbarátnak, a kezdőknek is melegszívvel. Legyen méhekkel teli, illatos kertjük - neveljenek levendulát!

IDE KATTINTVA megtekintheti a levendula kínálatomat!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!