Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Levendula ültetése, metszése, trükkök

Megyeri Szabolcs
2014. 05. 22. 14:39:14

Legnépszerűbb fűszer- és gyógynövényünk a levendula, sok kertbarát egyik kedvenc növénye. Igen dekoratív és nagyon sokoldalúan használható növény és emellett ültetése, gondozása sem nehéz. A júniustól virágba boruló levendula bátran nevezhető lepke mágnesnek, vonzza magához a lepkéket, a szorgos méheket, egy igazi élettel teli környezetet varázsol maga köré.

Amellett, hogy júniustól kezdve gyönyörködhet virágaiban néhány faj esetében másodvirágzásra is számíthat ősz elején, amennyiben időben, az első virágzás után eltávolítja az elvirágzott szárakat!

Virága ehető, illóolaj készíthető belőle, nem utolsó sorban pedig díszítő értéke is kimagasló.

A levendula illata által keltett nyugtató, később bizsergető hatás éppen annyira kellemes és biztosan bekövetkező élmény, mint mikor nagyszüleink a reggelre hűvösre hűlt szobában kinyitották a ruhásszekrényt, és a nyári levendula illatával a ruhájukon indultak útnak.

Ehhez persze levendulát kell ültetni, majd helyesen gondozni azt

Ültethet levendulát akár magról is, ilyenkor a magokat február-márciusban ültesse egy cserépbe vagy szaporítóládába, majd csak ősszel ültessük át a palántákat a végleges helyükre, hogy legyen idejük megerősödni.

Levendula tövek rendelése

Vásárolhat rögtön nagyobb levendulatövet is, konténeres kiszerelésben a levendulák több fajtája (rózsaszín virágú vagy angol levendula) is kapható.

Mindegyik fajtát ültesse napos, meleg helyre, az értékes illóolajok itt nagyobb koncentrációban termelődnek! A meszes talajon is jól érzi magát. Nem túl kényes cserje, az átlagos kerti körülmények között jó elvan. A plusz gondoskodást azonban meghálálja, érdemes tápanyagban gazdag földbe ültetni, illetve virágzási időszakban tápot is juttathat ki levenduláinak.

A levendula metszése

Levendulabokrát természetesen szeretné évről-évre a legszebb pompájában látni, ehhez a tápanyag pótlásán kívül szükséges a növény rendszeres visszametszése is.

Ha ősszel elmarad a metszés, tavasszal pótolhatja, ilyenkor a visszafagyott hajtásokat is könnyen eltávolíthatja. Ügyes kezű kertbarátok pedig akár kisebb fácskává is alakíthatják a levendulát.

Növénye virágát június végétől folyamatosan szedheti, felhasználható teának, szörpnek, lekvárnak és egyéb finomságok is készíthetőek belőle. Emellett szárított virágát kis vászonzacskókba téve illatosítóként is alkalmazhatja. A virágzás elmúltával, de még a téli fagyok előtt visszavághatja bokrát méretének felére, harmadára.

Sajnos sok tő azonban éppen a szükséges kora tavaszi metszés során pusztul el, a szakszerűtlen visszavágás miatt. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl kis helyre, árnyékba telepítik. Szerencsére a levendula az egyik legigénytelenebb cserje, trágyázásra, öntözésre nincs különösebb igénye, mégis 15-20 évig képes minden évben hosszasan virágozni.

Kártevője, kórokozója nincs, ezért is érdemes a rózsákkal együtt telepíteni, mivel természetes gyógyszerként működik a közvetlen környezetében élő növények számára. A metszés során a télen elfagyott, kifagyott részek kivágása, szükség esetén ritkítás a fő feladat.

levendula fehér változat

A bokor méretétől függően próbálja szemmérték alapján harmadolni a növényt, és a felső egyharmadot lemetszeni. Ősszel utána lehet igazítani, de ez a lépés a kialakítástól is függ. Lényeges hogy túlontúl mélyre ne metssze vissza, csak olyan mértékben ahol lát még az ágakon fiatal, friss hajtásokat.

A metszés után egy kis kelesztő tápoldatozás hamarabb növekedésre serkenti, de különösebb hatással nincs rá. Sokan az elvirágzott szárakat nem merik eltávolítani, pedig ez tényleg kötelező feladat a metszés során! A nem metszett tövek hamar elfásodnak, kiritkulnak, az ágak megnyúlnak, beteges, ritkás cserje képét mutatják.

Tartalomhoz tartozó címkék: levendula