Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A zsálya nevelése

A zsálya egy sokak által kedvelt gyógy-, és fűszernövény. A dísznövénykertészeket is megihlette aromája, mutatós levelei, duci, sűrű, mégis elegáns termete, mert évről-, évre újabb zsályafajták kerülnek a szemünk elé és szeretünk beléjük.

Ültetése

Ha már a kezdetektől biztonságban akarja nevelni növényeit, célszerű már előnevelt palántákat vásárolni. Kertészetemben egészséges, életerős palánták közül választhat. Ha kézhez kaptuk növényeinket, már csak el kell őket ültetni.

A zsálya ültetése igazán egyszerű művelet, kezdő kertbarátok is könnyedén hozzáfoghatnak. Lássuk hát a lépéseit! Előkészületek: Ahhoz, hogy életerős, egészséges növényeket neveljünk, nélkülözhetetlen a gondosan előkészített terület. A zsálya a porhanyós, laza szerkezetű, tápanyagban dús, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli.

Gyökere a talajban dúsan ágazik el, ezért az ültető gödröt a gyökerek megfelelő fejlődésének érdekében célszerű kétszer olyan mélyre és szélesre tervezni, mint amekkora a vásárolt konténer. Megfelelő hely kiválasztása:

Évelő növényként 5-6 évig marad meg egy helyen, ezért az egyik legfontosabb lépés a helyes ültető terület kiválasztása. Jól mutat csoportosan kihelyezve a fűszerkertben, esetleg szegélynövényként a napsütötte kerti ösvények szélén vagy kertes házak déli oldalán kiültetve.

Dekoratív látványt nyújt sziklakertekben más zsálya változattal vagy egyéb mediterrán eredetű fűszernövénnyel variálva. Ültethetjük cserepekbe is, melyekhez a konyhaablakba kihelyezve könnyen hozzáférhetünk főzés közben. Fagyérzékenysége miatt kerüljük a fagyzugos területeket, ültessük déli, meleg fekvésű helyre, ahol folyamatosan éri napfény.

Ültetés menete

Ha megvagyunk az előkészületekkel és a megfelelő helyet is kiválasztottuk a növény számára, már csak maga az ültetés maradt hátra. Az előnevelt palánták kiültetésének ideje nyár elején történik.

A növényeket porhanyós, laza szerkezetű talajban helyezzük el, majd öntsünk rá 1-2 liter Dolce Vital általános virágföldkeveréket, ezt követve pedig alaposan öntözzük meg.

IDE KATTINTVA megrendelheti a megfelelő Dolce Vital virágföldet a kertészetemből!

A zsálya idősebb korában jól tűri a szárazságot, fiatalon viszont kifejezetten igényli a rendszeres vízellátást.

A zsálya szaporítása

A zsálya szaporítására legelterjedtebb módszer a magvetés, de szokták még zölddugványozással vagy télen tőosztással is szaporítani.

Magvetéssel szaporítva:

• Legfontosabb lépése a megfelelő magágy előkészítése. A terület szervestrágyázását követően a talajt ősszel mélyen szántsuk fel, melyet aztán szépen elgereblyézünk. Az ideális magágy gyomoktól mentes, porhanyós, laza szerkezetű és jól elmunkált.

Szívesen olvasna még egyéb fűszernövényekről? IDE KATTINTVA megismerheti a citromfüvet is!

• Szabadágyi palántanevelésnél a vetés április-májusra időzíthető, 25 cm-es sortávolságra. A helyrevetés ideje október végén vagy kora tavasszal van, ám ez nagyon kockázatos a vontatott, bizonytalan kelés miatt.

• A vetést követően a magokat ne takarjuk le, mert fényen csíráznak. A csírázás lassú és vontatott, körülbelül 2-3 hét alatt indul meg, ezért a folyamatos öntözés és gyomlálás kulcsfontosságú szerepet tölt be a szaporítás e szakaszában.

• A palánták szeptemberre ültethetők ki szabadágyba, de mielőtt kiültetnénk, a hajtásnövekedés érdekében vágjuk vissza a gyökereiből és hajtásaiból.

Dugványozással:

• A hajtásdugvánnyal történő szaporítás ideje virágzás előtt esedékes.

• Az idősebb bokros példány oldalhajtásáról metszőollóval csípjünk le több 10-12 cm hosszú hajtásrészt, majd távolítsuk el az alsó levélpárokat, a felső levelekből pedig csípjünk vissza.

IDE KATTINTVA rendelhet zsályát a kertészetemből!

• Ezután mártsuk bele gyökereztető porba a hajtások alsó részét, ezzel hamarabb és biztosabban elősegítve a meggyökeresedést, de házi módszerrel rakhatjuk őket vízbe is és pár hét múlva ugyanaz a hatás érhető el, mint a gyökereztető hormonnal.

• Az ültető cserepeket töltsük fel homok-perlit-föld keverékkel, szúrjuk bele a kis dugványokat és locsoljuk meg őket alaposan. Utána tegyük védett helyre őket, és hogy a megfelelő páratartalmat biztosítsuk, fedjük le műanyag fóliával, a dugványok pár hét múlva már begyökeresednek. Ősszel vagy következő tavasszal szedjük szét és ültessük őket külön, végleges helyükre.

Tőosztással:

• A zsálya tőosztásánál az idősebb példányokat szedjük szét több, gyökérrel rendelkező hajtásrészre. • A tőosztás optimális ideje télen, a nyugalmi időszakban van.

• Folyamata igen egyszerű, késsel válasszuk szét a töveket óvatosan, ügyelve hogy a gyökerek épek maradjanak. Miután szétválasztottuk őket, a növény jobb eredése érdekében vágjuk vissza a gyökereket és a hajtásokat, majd ültessük őket végleges helyükre.

Szívesen olvasna még egyéb fűszernövényekről? IDE KATTINTVA megismerheti a majoránnát!

Nevelése cserépben

Sokan teszik fel ezt a kérdést, hiszen akinek nincsen kertje, mégis hogyan neveljen a lakásban fűszernövényt? A zsálya cserépben történő nevelése nem is olyan bonyolult művelet, mint amilyennek hangzik, még kezdő kertbarátok is bátran próbálkozhatnak vele. Néhány szabály betartása mellett igazi mediterrán hangulatot varázsolhatunk otthonunkba.

A nevelés során ugyanazon körülményeket kell biztosítani a cserepes zsályának is, mint a szabadföldön neveltnek. Fény- és melegigényes, a déli fekvésű területeket kedveli, de a napsütötte teraszon vagy az ablakpárkányon elhelyezve főzés közben is könnyen hozzáférhetünk. Közepesen vízigényes, fiatal korában jobban igényli a rendszeres öntözést, a pangó vizet azonban kerüljük.

IDE KATTINTVA megismerheti a levendulát is!

Az idősebb tövek már jól bírják a szárazságot, akár egy hétig is képesek víz nélkül megélni. Ahogy idősödik az állomány, egyre jobban válik a faggyal szemben érzékennyé.

Metszése

Mivel fásodó szárú évelőről van szó, ezért érdemes megmetszeni, hogy újabb hajtások és virágok kinevelésére serkentsük a növényt.

Az alábbi videómban megmutatom, hogyan működik ez a gyakorlatban:

Gondozása

A zsálya gondozása igazán egyszerű. A cserépben nevelt zsályánál az elgyomosodás veszélye nem fenyeget, szabadföldön viszont oda kell figyelni az állományra. A gyomtalanítás különösen fontos, főleg a növekedés kezdeti időszakaszában, mert a lassan kelő állományt könnyen elnyomhatják a gyomnövények.

A gyomokat eleinte kézzel szedjük ki, nehogy kárt tegyünk az apró palántákban, mikor azok már elég nagyok, a sorközművelést végezhetjük kapával is. A fagyok elmúltával érdemes eltávolítani az elfagyott hajtásvégeket és visszametszést alkalmazni, ezzel serkentve a növényt az új hajtások képződésére.

Szerencsés növénynek mondható, hiszen nem ismert kórokozója vagy kártevője és az öntözésen kívül a továbbiakban nem szorul egyéb ápolási munkára.

IDE KATTINTVA rendelhet zsályát a kertészetemből!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!