Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Hazai földben termesztett növények
Képet küldünk, mielőtt kiszállítjuk
Segítünk a nyugdíjasoknak is!

Salvia officinalis 'Berggarten' - Kövér orvosi zsálya

1.390 Ft
Menny.:db

(ejtsd: szalvia officinálisz)

Kiszerelés: 14 cm átmérőjű konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
1.290 Ft / db
Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A közismert orvosi zsálya (kerti zsálya, patika zsálya) Dél-Európában és Kis-Ázsiában őshonos, - az árvacsalánfélék családjába tartozó - , jellegzetes aromájú, mutatós, örökzöld félcserje, gyógy-és fűszernövény. Nemzetségneve (salvia) a latin salveo igéből származik, melynek jelentése: menteni, gyógyítani, utalva a nemzetség egyes növényeinek gyógyhatásaira.

Közepes termetű (kb. 50 cm magas), bokros növekedésű, az alsó, elágazó, idősebb, fásodó szárain hozza friss hajtásait, melyek a családra jellemzően 4 élűek, szürkésen molyhosak. Lombozatát keresztben átellenesen álló, 3-5 cm hosszú, ráncos, szürkészöld, nemezes, illatos levelek alkotják.

A ’Berggarten’ fajta kompak habitusú, igazán dekoratív látványt nyújt kékesszürke húsos leveleivel, melyek sokkal szélesebbek és nagyobbak, mint az alapfajnak. A hajtások csúcsán, álfüzérben álló, ibolyakék színű, ajakos virágai június-július között nyílnak.

Mediterrán eredetű növényként melegkedvelő, az átlagosnál magasabb a hő- és fényigénye, ezért olyan helyet válasszunk neki kertünkben, ahol bőséges napsütésben részesül. Félárnyékban is viszonylag jól nő, de ha nem kap elegendő napfényt, szárai megnyúlnak, csökken az illóolaj-tartalma és a virágzás is elenyésző lesz. Szárazságtűrő évelőként toleráns a forró, nyári napokkal szemben, de ez csak a többéves állományokra jellemző. Bár talaj tekintetében nem válogatós, a porhanyós, laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, meszes talajokat kedveli. Az erősen kötött, túl nedves és hideg, mély fekvésű területeken gyengébb a növekedése.

Fűszer- és gyógynövénykertek, természetközeli kertek, sziklakertek elengedhetetlen eleme, de kiválóan használható évelő- és veteményeságyások szegélynövényeként is.

 

 

 

 

Minden, amit érdemes tudni a zsályáról. Kattintson ide!

Videók