Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ligustrum vulgare 'Glaucum' – Közönséges fagyal

2.690 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: ligusztrum vulgáre)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 1,5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Ligustrum vulgare 'Glaucum' – Közönséges fagyal főbb jellemző

 

Habitus: 2-2,5 méter kifejlett méretű, sűrű ágrendszerű, felfelé törekvő, télizöld cserje. Lombozata sötét színű, kékes hatással. A levelek lándzsa alakúak, fényes felületűek és keskenyek, méretük az alapfajhoz képest kisebb, ezért tömöttebb hatást nyújtanak rendszeres metszés esetén is. A leveleket keskeny fehér szegély díszíti.

Virág: Krémfehér, illatos virágait buga virágzatban hozza. Virágzása júliusban kezdődik.

Termés: Fekete színű bogyó, mely egész télen át a bokron marad.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos fekvésbe egyaránt telepíthető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja, főleg virágzás idején, a nyári hónapokban.

Gondozás: A fagyalok esetében egy tavaszi és őszi plusz tápanyag kijuttatás minden évben megalapozza a dús lombozatot és a nyári gazdag virágzást. A hosszan tartó száraz, aszályos időszakokban öntözzük növényünket.

Szabad sövény esetében kisebb igazító metszésre lehet szükség csak. Nyírott sövény esetében folyamatosan, vegetációs időszak alatt a kívánt formára alakítható.

Társítás és elhelyezés a kertben: A fagyal (Ligustrum) fajták kifejlett magassága jellemzően 3-4 méter között alakul abban az esetben, ha nem nyírjuk őket rendszeresen, ebből kifolyólag nagyon jó háttérnövények, melyeket a kertünkhöz és elképzeléseinkhez tudunk igazítani.
Mivel betegségekkel szemben ellenálló, ezért egyre gyakrabban választják a buxus fajták helyet, melynek állományait a puszpángmoly az elmúlt években megtizedelte.

A 'Glaucum' fagyal sötét, apró levelű lombjának köszönhetően szoliterként és nyírott sövényként telepítve egyaránt megállja helyét a kertben.

Társításba helyezve jól érvényesülnek mellette a színes és színesedő lombú cserjék, így például a bordó lombú ’Royal Purple’ vörös cserszömörce és az ősszel pirosra színeződő, alacsonyabb növekedésű ’Compactus’ szárnyas kecskerágó, vagy a zöld és bordó levélzettel díszítő ’Red Robin’ korallberkenye.

Ezekhez hasonlóan színt vált és bronzos levélszínt ölt az ’Annabelle’ cserjés hortenzia, melynek fehér gömb alakú virágai szinte egész nyáron át díszítenek.

A fagyal színvilágához jól illeszkednek halvány virágszínű cserjék, mint amilyen a közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) is.

Az előtérbe az ezüstös hatást keltő, kisebb termetű ’Little Spire’ sudárzsályát telepítve nem csak plusz színnel, hanem egy eltérő, kissé szétterülő formával is gazdagodik az összeállításunk.

Társításra javasolt növényfajták:

Cotinus coggygria 'Royal Purple' - Vörös cserszömörce
Euonymus alatus 'Compactus' - Törpe szárnyas kecskerágó
Hydrangea arborescens 'Annabelle' – Fehér gömb virágú cserjés hortenzia
Perovskia atriplicifolia 'Little Spire' – Sudárzsálya
Philadelphus coronarius - Közönséges jezsámen
Photinia fraseri 'Red Robin' - Vörös korallberkenye

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-4 m
Kifejlett szélesség: 2-2,5 m
Ültetési tőtáv: 1,5-2 m (önállóan), 0,4-0,6 m sövényként
Virágzási idő: Május vége - Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Télizöld
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, rovarbarát kert, méhlegelő, szabad sövény, nyírott sövény

 

Védett tartalom