Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Perovskia atriplicifolia 'Little Spire' – Sudárzsálya

1.890 Ft

(ejtsd: perovszkia atriplicifólia)

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Perovskia atriplicifolia 'Little Spire' – Sudárzsálya főbb jellemző

 

Habitus: Felálló hajtásrendszerű, alacsony, évelő félcserje, 60-80 cm magas. Levelei is nagy díszítő hatással bírnak, aprók ezüstös zöldek, erősen illatosak.

Virág: Liláskék virágokkal rendelkezik, amely júliusban kezdődik és egészen szeptemberig tarthat. Virágai hosszú fürtökben illatoznak.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: Kedveli a napos helyeket, csak napon nevelve virágzik kielégítően.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, viszonylag szárazságtűrő.

Gondozás: Rendkívül kis igényekkel bíró növény. Legfontosabb a megfelelő fénymennyiség biztosítása. A pangó vizet nem tűri. Ősszel, virágzást követően érdemes visszametszeni a hajtásokat. Talaj iránt egyáltalán nem érzékeny, még a kavicsos, meszes talajon is kiválóan fejlődik.

Társítás és elhelyezés a kertben: A sudárzsálya egy rendkívül kedves növénye lehet a virágos kertnek. Mivel a kék szín megteremtése mindig is nagy feladat egy kertben, a sudárzsálya méltán hivatott ezt megoldani.

Különlegessége, hogy a növény egésze illatos, ezért kiváló méhlegelő, és jó választás lehet a lepke-, és rovarbarát kertben is. Nem egészen 1 méter magas, gömbszerű bokrot képez, amely tulajdonságai miatt sok növény jól társítható hozzá.

A társításban mögé javasolt az érdes levelű hortenzia (Hydrangea aspera), hiszen hasonló színével, mely a fehérrel is kiegészül, nagyon szépen mutatnak egymás mellett. A kék szín mellett jól mutat a bordó varjúháj ('Herbstfreude') tüdőszínű virágaival, főleg mert egyforma magasságszintet képviselhetnek a kertrészletben.

Színhatásában erősítheti a gerebcsin ('Dunkle Schöne'), melynek segítségével igazi kék sarkot varázsolhatunk kertünkbe. Szegélynövényként illik az összképhez a rózsaszín gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina) ezüstös színe.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea aspera – Érdes levelű hortenzia
Sedum 'Herbstfreude' - Bordó varjúháj
Aster alpinus 'Dunkle Schöne' - Havasi őszirózsa, gerebcsin (kékeslila)
Stachys byzantina - Rózsaszín gyapjas tisztesfű

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,6-0,8 m
Kifejlett szélesség: 0,5-0,7 m
Ültetési tőtáv: 0,6 m
Virágzási idő: július- szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert növénye, szoliter, vagy alacsony cserjecsoportok, évelőágyások növénye

 

Védett tartalom