Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A vörös lombú japán vérborbolya a kertben

A borbolyafélék (Berberidaceae) családjába tartozó növénynemzetség tagja a japán vérborbolya (Berberis thunbergii 'Atropurpurea') is. Nevéből is következik, hogy Ázsiából érkezett hozzánk. Díszcserjeként ültetik, ám ahogy az lenni szokott, elvadulva is elkezdett terjedni hazánkban is, így számtalan formában találkozhatott már vele. Kertjének igazi éke lehet feltűnő bordós-vöröses leveleivel.

Az akár 1,5-2 méter magasra is megnövő díszcserje tavasszal mutatja meg igazi szépségét, mikor pompás ágzuhatagai virágba borulnak. Ezután a nyár folyamán bordó színű leveleivel hívja fel magára a figyelmet, míg végül télen, a természet megpihenésekor a sárga virágok mutatós piros termésekké alakulnak.

Hova ültessük a japán vérborbolyát ?

Első és legfontosabb tényező a vérborbolya ültetése előtt az, hogy alaposan gondoljuk át a helyét. Láttam már sok ház kertjében, hogy az ablak vagy épp az ajtó elé vagy mellé lett beültetve pár évvel ez előtt. Mivel ez a díszcserje 1,5-2 méter magasra fog megnőni, ezért a későbbiekben zavaró lehet jelenléte.

Télen általános probléma, hogy a cserje hirtelen elkezd gyengülni. Ennek az az oka, hogy mivel sekélyen gyökerezik a japán vérborbolya, ezért a téli hónapokban a talaj átfagyásával a fent említett probléma előfordulhat.

Arra sem árt figyelni, hogy a mellette vagy előtte lévő növény jól bírja a félárnyékot, hiszen a bokor nagysága miatt le fogja árnyékolni a körülötte lévő kertrészt.

Amennyiben megtalálta a megfelelő helyet kertjében, akkor máris nekiláthat a borbolya ültetésének.

Így néz ki a fiatal vérborbolya csemete

Hogyan ültessünk japán vérborbolyát?

Az első és legfontosabb azt hangsúlyozni, hogy a kert egy olyan részébe kell ültetni ezt a cserjét, mely mindig napos, mivel úgy, mint minden levelével díszítő növény, a vérborbolya gyönyörű bordós, vöröses levelei is csak így fognak tudni folyamatosan frissek és élénkek maradni. Általánosságban elmondható, hogy a cserjék gyökere a talaj felső 40 cm-es rétegében helyezkedik el, ezért az egyik problémát a talaj téli átfagyása szokta okozni, mely a cserje gyengüléséhez vezet.

A borbolyák a rózsákkal is jól mutatnak társításban. Olvassa el a rózsatársítással kapcsolatos cikkemet!

Vigyázni kell a vérborbolya szúrós tüskéivel

Ezt úgy lehet elkerülni, hogy az újonnan beültetett növényt szalmával vagy lombbal alaposan betakarjuk 30-40 cm-es magasságban úgy, hogy semmilyen csapadék ne jusson a gyökérzet közelébe. Amennyiben megtalálta a megfelelő helyet, akkor, kétszer akkora ültetőgödröt kell készíteni a növénynek, mint amekkora dézsában Ön megvette.

Olvassa el a sövénytelepítéssel kapcsolatos bejegyzésemet!

Miután elkészült a gödör Mabako szerves trágyával körbevéve ültessük be a díszcserjét, mégpedig olyan magasságig, hogy a cserje törzse a föld felszínénél kezdődjön. Ezután ha a cserje stabilan áll a talajban, akkor utolsó lépésben már csak egy alapos öntözés szükséges, melyet heti rendszerességgel ismételjünk meg. Mivel remekül viseli a városi környezetet is, ezért társasházak kertjébe vagy az utcafrontra is ültethető.

Tekintse meg kertészetem borbolya kínálatát!

Hogyan gondozza a japán vérborbolyát?

Amennyiben szeretne kertjébe Japán vérborbolyát ültetni, akkor nem lesz szüksége nagy beruházásra, hiszen környezetével szemben igénytelen ez a díszcserje. Az ültetés előtt fontos átgondolni, hogy hol szeretnénk majd a későbbiekben látni, mivel 15-20 évig lesz kerti barátunk.

Olyan családi ház kertjébe, ahol kisgyermekek is megfordulnak, legyünk körültekintőek, mivel barnás ágain tüskék találhatók.

Ajánlott hetente, alaposan megöntözni - az a legjobb, hogyha egy órán át tartó csepegtető öntözést tud biztosítani a cserje számára. Amennyiben a Mabako szerves trágya felhasználásával lett beültetve a cserje, akkor a keverék remek vízmegtartó és vízfelvevő tulajdonságából adódóan a talaj folyamatosan nedves marad.

Ehető sövények? Igen, léteznek! Olvasson róluk ide kattintva!

Amennyiben a csepegtető öntözés nem lehetséges, akkor az alapos, nagy mennyiségű, heti rendszerességű öntözés is megfelelő, valamint, hogy ha talaj vízmegtartó képessége jó, akkor ez is segít az optimális körülmények fenntartásában. Amennyiben az öntözést megelőző héten esett csapadék, és emiatt Ön nem biztos abban, hogy szükség van nedvesség pótlásra, akkor egyszerűen nyomja az ujját a talajba és ellenőrizze le annak állapotát! Az öntözés szükségességét jelzi, hogy ha a talaj felső 5-10 centimétere száraz.

Ajánlott a körülötte lévő ágyást úgy kialakítani, hogy félárnyékot tűrő növényekkel legyen beültetve, hiszen a cserje nagysága miatt azok nem fognak kellő mennyiségű napfényhez jutni. 

Az ültetés utáni 1-2 évben ajánlott tápanyagokat is kijuttatni a cserjéhez, azonban a fent említett ültető közegben hosszan lebomló műtrágya van, ezáltal 3-4 hónapon keresztül folyamatos tápanyagellátást fog biztosítani a Japán vérborbolya számára. A kezdeti gondoskodást a vérborbolya sok éven át tartó tündökléssel fogja meghálálni, illetve biztosak lehetünk abban, hogy mindig madár csiripelést fogunk hallani a kertben a termésének köszönhetően.

A japán vérborbolyát a társasházi kertrészekre is ajánlom. Olvasson a társasházi növényesítésről itt!

Két három évente ajánlott tápanyagot kijuttatni a cserje földjébe, azért, hogy sokáig megőrizze állapotát és mindig egészséges és szép leveleket, virágokat hozzon.

Virágzása is mutatós

A vérborbolya sövényként

Azonban nem csak e célból, hanem a bokor méretének kordában tartása miatt is lehet metszeni. Ajánlott a kert új lakóit 1-2 éven át figyelemmel kísérni (megfelelően nőnek-e, sok új hajtást és levelet hoznak-e, jól tűrik-e a közeget), ezek után már biztosan saját maguk is fognak tudni növekedni és a kezeléseket hosszú éveken át tartó tündöklésükkel fogják meghálálni.

A borbolyák egyik ősi ellensége lehet a lisztharmat, amely nem megfelelő nevelés esetén fordulhat rajzuk elő. Olvasson a lisztharmatról ebben a cikkemben!

A japán vérborbolya metszése

Ahhoz, hogy minden balesetet elkerüljünk először mindenképpen be kell szerezni egy vastag kesztyűt, mivel a borbolya tüskéi fájdalmas sebesüléseket tudnak okozni, emellett természetesen szükség lesz egy jó metszőollóra is, mert csak így biztosítható a tiszta, sima metszlap. Miután minden kelléket beszereztünk, hozzá lehet fogni a metszésnek.

Fontos tudni, hogy a vérborbolya az előző évben nevelt virágbimbókból fogja kinevelni a szép sárga virágait, ezért a megfelelő időben kell megejteni a metszést, hogy a cserje még idejében tudjon új hajtásokat nevelni. A virágzás után kell elkezdeni a metszést, mert ha hamarabb állunk neki, akkor az összes meglévő virágbimbót le fogjuk vágni.

Az elvirágzás után erősen le kell vágni az ágakat a virágnyelekkel együtt, melyekből erőteljes új hajtások fognak kinőni, hogy a következő évi virágokat megnevelje. Amennyiben azt szeretné, hogy cserjéje mindig tömött és sűrű legyen, akkor minden évben vágja le egészen a földszínéig a régi, öreg ágakat is és ezekből ugyancsak új hajtások fognak kialakulni.

Jól társítható

Egyes Berberis fajták nem viselik jól a túlzott, erőteljes metszést és nem fognak kellő új hajtást hozni, ezért három lépésben érdemes levágni az öreg ágakat.

Hogy ha tart attól, hogy a metszés után nem fog új hajtásokat hozni cserjéje, akkor kövesse a következő három lépést:

1. Első alkalommal, tavasszal metssze meg a bokrot, távolítsa el a régi ágak egy harmadát. Ennek a cserjének kell egy kis idő, amíg újranő, ezért közel 6 hét elteltével fog csak hozni új hajtásokat.

2. Második alkalommal a hat hét letelte után lehet újra nekikezdeni a metszésnek. Nagyon fontos, hogy még véletlenül se bolygassuk a friss hajtásokat, mindig az öreg ágak legyenek levágva. Újabb hat hét elteltével erős, új hajtásokat fog növeszteni a vérborbolya.

Tekintse meg a kertészetemben kapható szúrós cserjéket is!

3. Harmadik és egyben utolsó alkalommal a megmaradt régi ágakat kell visszametszeni, teljesen a földszínéig. A fenti három egyszerű szempontot szem előtt tartva biztos lehet abban, hogy a Japán vérborbolyája minden évben virágozni fog és mindig erőteljes, friss hajtásokat fog hozni.

A japán vérborbolya a kertben

A japán vérborbolya remek választás kertjébe, hogy ha szeretné a madarakat odacsalogatni, a kis szárnyasok egyik kedvenc téli elesége ugyanis a borbolya-félék piros, ovális termése. Ezt a termést azonban Ön és családja is megkóstolhatja hiszen ehető, a bogyók a konyhai feldolgozás után pedig szörpök, mustok, zselék alapanyagai lehetnek, lekvárokba leginkább a megszilárdulás elősegítése miatt szokták felhasználni.

Jól alakítható

A vérborbolya apró, körülbelül 1 centis bogyós termésének magas a C-vitamin tartalma, tehát kimondottan egészséges nassolnivaló, azonban kissé savanyú ízre kell számítani.

Fogyasztása semmilyen veszélyt nem rejt, ízletes, természetes gyógynövény, melyet leginkább gyomorpanaszok és étvágytalanság leküzdésére szoktak használni.

Ide kattintva megtekintheti a kertészetem borbolya változatait!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Hasznos volt a cikk az Ön számára? Ha igen, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!