Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Lisztharmat problémák

Megyeri Szabolcs

A kertészkedők élete nem mindig felhőtlen öröm, a sok munkával gondozott, féltve nevelt növényeket gyakran támadják meg betegségek, melyek akár az egész állományt elpusztíthatják. A gombás fertőzések közül az egyik leggyakoribb a lisztharmat, mely egyaránt megjelenhet kerti növényeken, a veteményesben, vagy éppen a szobai zöldeken.

A lisztharmat az Erysiphe-családba tartozó gombák gyűjtőneve, számos fajuk fellelhető, egy részük csak egyfajta növényt támad, ám megjelenésük és viselkedésük, valamint az ellenük bevethető módszerek hasonlóak. Ez a gomba nem károsítja közvetlenül a növényt, csak annak felszínén élősködik, és akadályozza a gazdatestet a fotoszintézisben, így az elgyengül, leveleit lehullatja, súlyosabb esetben akár el is pusztul. A lisztharmat a zöldségek esetében jelenti a legnagyobb gondot, megjelenésével a termény minősége, íze gyengül. A lisztharmat felismerése kifejezetten könnyű, leginkább porfolthoz hasonlít, fehéres-szürkés, lisztes jellegű. Terjedését segíti a tavaszi, nyár eleji esős, nedves időszak ilyenkor permetezni sem lehet, a szert az eső lemossa. A gomba elleni harc első lépése a megelőzés. Törekedni kell arra, hogy jó minőségű, a lisztharmattal szemben ellenálló vetőmagot szórjunk ki, és egészséges, ép növényeket ültessünk. A későbbi gondoskodás is fontos, a jó karban lévő növények ellenállóbbak. A lisztharmatra érzékeny fajtákat ne ültessük árnyékos, nyirkos helyre, ezek a körülmények kedveznek a gombának. A lisztharmat kedveli a burjánzó, sűrűn ültetett, egymásba érő növényeket, ezért ne így ültessünk. A túl sűrű állományokat ritkítsuk és metsszük, így segítve elő a légmozgást.

Tipp: a lisztharmat fertőzés megszüntetése után egy ideig ritkítsuk az öntözéseket, és ne alkalmazzunk műtrágyát!

Ha már megjelent a gomba, akkor többféleképpen tehetünk ellene. Amikor még nem súlyos a fertőzés, az érintett levelek eltávolításával előzhetjük meg a továbbterjedést. A gomba ellen természetes, vegyszermentes módszerek is léteznek. Ilyen az ecetes permetezés (egy liter vízhez egy evőkanál ecetet adjunk), vagy a sós lével való kezelés (egy liter víz és egy kiskanálnyi só elegyével). Beválhat a zsurlótea, mint gombaölő, de a csalánfőzet és a zsályatea is jó bio-permetszerek. Szintén biokertészeti módszer a szódabikarbóna alkalmazása lisztharmat ellen, egy evőkanál szódabikarbóna két liter vízben feloldva kiváló permetezőszer. A lisztharmat ellen vegyszerek is bevethetőek, a gazdaboltokban mindig találni belőlük, azonban kérjünk segítséget az eladótól, hogy a megfelelő szert kapjuk. A kemikáliás permetezés sajátkezűleg is elvégezhető, és rendszerint egy-két hét múlva meg kell ismételni a kezelést.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertész válasz kertészeti tanácsok
blog comments powered by Disqus