Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ehető sövények

Megyeri Szabolcs

Gyakran mondjuk, hogy itt vagy ott kolbászból van a kerítés, ami elsősorban nem arra utalás, hogy ehető, sokkal inkább a jómódra és gazdagságra. Ugyanakkor nem lehetetlen dolog, hogy ehető kerítésünk legyen, persze nem kolbászból, hanem fogyasztható termésű bokrokból nevelt sövényből.

A sövénykerítésnek alapvetően rengeteg előnye van. A zöld birtokhatárolók szépek, ízlésesek, illeszkednek a rendezett kert látványába, ráadásul a tüskés fajták kiváló védvonalat alkotnak, sokszor a fémrudaknál, fadeszkáknál, és a szögesdrótnál is hatékonyabban tartják vissza a betolakodókat. Ha ezen jótékony tulajdonságokhoz még az is társul, hogy az élő kerítés ehető termést hoz, akkor tiszta haszonról beszélhetünk. Természetesen nincsen rózsa tövis nélkül, vagyis hátrányok is jelentkezhetnek. A sövénykerítés a hagyományos épített elemeknél több törődést kíván, metszeni, formázni kell a bokrokat, különben esztétikai értéküket vesztik. Az anyagiakat tekintve is több az áldozat, hiszen a sövény gyakran kiegészítő öntözést kíván, egyes fajtákat pedig permetezni is szükséges. Aki azonban a sövény mellett dönt, próbálkozhat ehető termésű fajtákkal is, melyek a látvány mellett csemegével is szolgálnak, vagy adott esetben vitaminforrásként, gyógyteák alapanyagaként hasznosíthatóak.

Tipp: a sövénykerítés szebb bármilyen hagyományos kerítésnél, de gondozása több időt és munkát igényel, és az öntözés költségeit sem szabad elfelejteni a tervezéskor!

Az ehető sövényfajták közül védelmi célokra is használható például a csipkebogyó, a homoktövis, a málna, a szeder, és a galagonya. Amennyiben a sövény csupán térelválasztó szerepet tölt be (például kerten belül, vagy társasházak, ikerházak közös belső terének választóvonalaként), akkor a somfélék és a ribiszke a legmegfelelőbbek.  Ezen fajták közös jellemzői, hogy beérik a szegényebb, kevésbé gazdag talajjal is, látványosan virágoznak, termésük jóízű, illetve kiválóan hasznosítható, ráadásul vonzzák a madarakat, akár fészkek is készülhetnek bennük. Érdemes olyan fajtát választani, ami megfelel az előre kigondolt célnak (tehát például megfelelő-e kertvédelemre), és jó ötlet tájékozódni a kiszemelt növény jellemző tulajdonságairól, igényeiről, egyes fajták ugyanis évente többszöri metszést is kívánnak, a szeder és a málna például csak beérett, előző évi vesszőkön terem, de persze hamar bele lehet tanulni a fortélyokba. Azt is szem előtt kell tartani, hogy utcafronti telepítésnél az ehető termés csábítani fogja a járókelőket, szomszédokat, és főleg a gyerekeket, így aki nem szereti a sürgés-forgást a portája előtt, inkább válasszon hagyományos zöld kerítést. 

Tartalomhoz tartozó címkék: sövény növények