Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ismerje meg a 8 legszebb magnólia fajtát!

Valamikor a hetedik században kínai szerzetesek különleges virágokat bontó fákat neveltek a templom kertjében. Sokáig csak ők gyönyörködtek a földöntúli szépségükben, azonban néhány évszázaddal később egyre több országban jelent meg a magnólia, végül pedig hazánkba is megérkeztek az első példányok. Mivel szinte mindenki szívét azonnal rabul ejti a liliomfa, nagyon hamar igen nagy népszerűségre tett szert ez a növény, amelyet a mai napig előszeretettel ültetnek.

Nem véletlen, hiszen számos csodálatos tulajdonsága van ezeknek a virágba boruló fáknak. Hogy miben rejlik a magnóliák varázsa? Erre a kérdésre természetesen mindenki valami mást válaszolna. Jómagam például nem tudnék kiválasztani egyetlen pozitív tulajdonágát. A színválasztékuk mérhetetlenül széles, valamint nincs hiány a különböző típusokból sem.

A különleges színű 'Genie' liliomfa fajta virágai

A különleges színű 'Genie' liliomfa fajta virágai

Engedje meg, hogy bevezessem Önt ennek a szemet kápráztatóan gyönyörű dísznövénynek a világába és megmutassam a 8 legkülönlegesebb liliomfa fajtát!

Tulajdonképpen mi is az a liliomfa?

Rögtön az elején érdemes letisztázni, hogy számos tévhittel ellentétben a magnólia és a liliomfa egy és ugyanaz a növény. Ez a különleges dísznövény nagyon korán virágot bont minden évben, jellemzően áprilistól már teljes pompájában tündököl a kertekben. Így amikor még alig van virág, ennek a fának az ágai már teljes pompájukban tündökölnek.

A liliomfa virágai változatos megjelenésűek, jellemzően kecsesen felfele törő kehely alakúak, színválasztékuk pedig igen gazdag. További különlegessége ennek a növénynek, hogy ez a díszfa még lomfakadás előtt hozza a virágait, melyek még elnyílás után is gyönyörű látványt nyújtanak, ugyanis leperegve sziromszőnyeget alkotnak a fa alatt.

Később pedig az egyedi alakú ágakon megjelenő zöld levelek segítségével ékesítik a kertet.

Szoliter növényként minden évszakban megállja a helyét legyen szó bármilyen térről.

A magnólia szoliter növényként kitűnően ültethető

A magnólia szoliter növényként kitűnően ültethető

A liliomfák mérete fajtától függően kismértékben eltérő lehet, az alacsonyabb 3-5 méteres típusok dézsában is nevelhetőek, így a teraszt, vagy az előkertet is dekorálhatja vele, a magasabb változatok pedig - melyek 7-10 méteresre nőnek -, a kert vagy akár az utcafronti rész egyedülálló ékei lesznek.

Konténerben megvásárolva ültetése nagyon egyszerű, kezdő kertészek is bátran belevághatnak. Egy dologra azonban nem árt odafigyelni. Ha van rá mód, ültesse olyan helyre, ahol nap mint nap megfordul a kertben, ellenkező esetben ugyanis egy hűvösebb tavasz esetén nem élvezheti ki eléggé virágainak szépségét.

Amennyiben jó helyet választ a számára, egy hűvösebb kora tavaszi reggelen is bátran elkortyolhatja a kávéját, miközben gyönyörködik a szebbnél szebb, színes virággal borított ágakban.

A liliomfák esetében nagyon fontos, hogy minden évszakban gondoskodjon a megfelelő tápanyagok utánpótlásáról. Ezzel kapcsolatban ide kattintva tájékozódhat részletesen.

Ebben a videóban megmutatom Önnek, hogy mutat egy liliomfa, amelyet utcafrontra ültettek.

A magnólia története

Ahogy már a bejegyzés elején említettem, feljegyzések szerint ez a növény a hetedik századi Kínában jelent meg először, ahol szerzetesek nevelték a magnóliákat. Ezeket a növényeket tisztaság jelképeként tartották számon.

Európában csak a tizenhetedik században jelent meg először, amikor angol misszionáriusok liliomfa töveket ültettek el Londonban. Innen pedig csak egy lépés volt a nemzetközi kereskedelem amerikai közbenjárással.

A tavasz első színfoltja

A tavasz első színfoltja

Magyarországra Eszterházy Miklós hozta el az első példányokat, aki kismartoni parkjába ültette el őket.

Ez a növény a kezdetek óta a tisztaság szimbóluma. Jelentése olyannyira pozitív, hogy még a babonák köre is szerencsés ómennek tartja a liliomfát. Úgy tartják, hogy ha ezt a növényt valaki elülteti a háza elé, azzal elégedettséget, boldogságot és fejlődést vonz az életébe. Abban az esetben, ha a ház mögé ülteti el, az nem várt gazdagságot jelent.

Liliomfa vagy tulipánfa? Ne keverje össze!

Sokan hajlamosak összekeverni a liliomfát és a tulipánfát, pedig két teljesen különböző díszfáról van szó. Bár mindkettő egy nagyon impozáns növény, a leginkább szembetűnő különbség közöttük virágaik eltérő alakja. Vannak, akik szintén tévesen a magnólia elnevezést mindkét fajra alkalmazzák, azonban ez csak a liliomfára vonatkozik.

Emellett szintén komoly különbség, hogy míg a magnólia kora tavasszal bont virágot, addig a tulipánfa nyáron borul pompába, így teljesen más esztétikai funkciót töltenek be.

Ebben a videóban megmutatom Önnek a különbséget.

Íme a 8 legszebb magnólia fajta!

Számba véve a rendszerezéseket és a különböző nemzetségeket, összesen körülbelül kétszáz különböző fajtáját különböztethetjük meg a magnóliáknak. Nos, ekkora mennyiségből igazán nehéz kiválasztani a legszebbeket, így engedje meg, hogy egy kicsit elfogult legyek e téren és választékom legkülönlegesebb, számomra legszebb tagjait mutassam be Önnek.

1. Magnolia 'Susan' – Nagyvirágú liliomfa A Magnolia 'Susan' a liliomfák egy alacsony típusa, amely 1,5-2 méter magas kifejlett korában. Virágait lombfakadás előtt bontja. Alacsony termete miatt Ön akkor is bátran választhatja, ha kicsi területű kertje van, sőt, akkor is, ha csak balkonja, vagy terasza van, mivel ez a bámulatos szépségű növény dézsában is kiválóan termeszthető.

A kertekbe szoliterként ajánlom, mivel önmagában ültetve is nagyon dekoratív növény.

Csillagvirágú liliomfának is nevezik, 15 centiméter nagyságú, sötétbíbor színű virágai április végén - május elején nyílnak. Leveleit virágzás után bontja, melyek középnagy méretűek.

A tél miatt sem kell aggódia, ez a típus egy igazán ellenálló fajta. Napos, félárnyékos területet, és humuszban, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű, savanyú talajt igényel. A talaj savanyú kémhatását tőzeggel biztosíthatja liliomfájának.

2. Magnolia sieboldii – Oyama liliomfa A Magnolia sieboldii nevet viselő liliomfa Kelet-Ázsiából származik, illatos, fehér virágaival pedig bizonyára Önt is el fogja kápráztatni. Ha különleges liliomfát szeretne kertjébe telepíteni, mindenképp ajánlom ezt a fajtát. A többi liliomfától abban is különbözik, hogy nyár elejétől nyár végéig elhúzódón virágzik.

A nyári kert látványos, dekoratív dísze lesz nagy, 7-10 cm-es virágaival, amelyek fehér szirmúak, bordó porzókkal.

A Magnolia sieboldii virágának egzotikus megjelenése

A Magnolia sieboldii virágának egzotikus megjelenése

Igazi szoliter fa, mivel önmagában is díszít. A kert hangsúlyos részére telepítse.

Hogy a lehető legjobban fejlődjön liliomfája, tápanyagdús, jó vízgazdálkodású, savanyú, vagy enyhén savanyú talajra, és napsütötte területre ültesse el!

3. Magnolia stellata – Fehér csillagvirágú liliomfa A Magnolia stellata egy Japánból származó liliomfa, melynek hófehér, csillag alakú virágai szinte ragyognak a sűrű ágrendszer közül. Ez a kis méretű, 2-3 méter magasra növő lombhullató díszcserje már lombfakadás előtt - március-áprilisban - csodaszéppé varázsolja nyíló virágaival az Ön kertjét. Ha részese akar lenni a hosszú, téli, virág nélküli hónapok után a hófehér magnóliavirágzásnak, mindenképp ültessen kertjébe Fehér, csillagvirágú magnólia cserjét!

Levelei virágzás után fejlődnek ki.

Szoliterként célszerű ültetni, mivel önmagában is nagyon dekoratív, hangsúlyos dísze a kertnek.

Savanyú talajt igényel, meszes talajon levelei sárgulnak. A talaj savanyítása megoldható azzal, ha az ültetőgödörbe tőzeget, tőzeges, savanyú földkeveréket teszünk az eredeti meszes talaj helyett.

Kertjében tápanyagdús talajba, napfényes helyre, védett területre ültesse!

4. Magnolia 'Rustica Rubra' – Nagyvirágú liliomfa Ez a szélesen terebélyes lombhullató cserje akár az 5-6 méteres magasságot is elérheti, így igazán különleges szoliternövényként alkalmazható. Nagy méretű virágai tavasszal, lombfakadáskor nyílnak, melyek serleg alakot vesznek fel. Színük bíborpiros, belső felületükön fehérek.

Savanyú, nedves, jó vízelvezetésű talajt kedvel, így érdemes már az ültetésnél ezt biztosítani is számára. Nyáron a száraz időszakban érdemes a tövét takarni kiszáradás ellen

5. Magnolia 'Chamaleon' – Liliomfa oltvány A Magnolia 'Chamaleon' liliomfa fajta fő különlegessége, hogy nem kora tavasszal, hanem nyáron-ősszel virágzik. Ez azt jelenti, hogy júniustól egészen szeptemberig gyönyörködteti majd Önt hatalmas, rózsaszín virágaival. Ha ezt a fajtát választja a kertjébe, akkor egy igazi különlegességre tesz szert, így mindenképp megéri a nagyobb anyagi befektetést.

Nedves, termékeny, savanyú talajon, és napos vagy félárnyékos területen érzi a legjobban magát.

Szintén szoliternek ajánlom, mivel e cserje kivételes, lenyűgöző szépsége önmagában ültetve érvényesül a legjobban.

6. Magnolia denudata 'Double' – Jülan liliomfa A  lombhullató, Jülan liliomfa felnőtt korában akár az 5-8 méteres magasságot is eléri. Virágai igen nagyok, akár 10-20 cm-es átmérővel is rendelkezhetnek. Ezek a szépségek lombfakadáskor nyílnak, tiszta fehér színűek, kehely alakúak és finom illatuk van.

Ez a típus szintén a savanyú, nedves, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Nyáron a száraz időszakban érdemes a tövét takarni kiszáradás ellen.

7. Magnolia loebneri 'Leonard Messel' – Liliomfa Ez a fajta magnólia akár az 5-6 méteres magasságot is elérheti kifejletten. Sűrűn elágazó ágrendszere gömbölyded koronahabitusú lombhullató díszcserjét formáz, akár egy kisebb fa. 15-20 cm-es virágait március-áprilisban nyitja. Szirmai kívül bíbor-rózsaszínűek, míg belül fehérek.

Fontos, hogy ha erre a típusra esik a választása, akkor napos, félárnyékos és széltől védett helyre ültesse és használjon humuszban bővelkedő, savanyú kémhatású talajt a számára, bár ez a liliomfa fajta elég jól tűri a meszes talajt is.

Hazánkban teljesen télálló fajta egészen -34,4 Celsius fokig nem történik baja. Szoliterként ajánlom ültetni.

8. Magnolia grandiflora – Örökzöld szépség a kertben Ez az örökzöld fajtacsoportba tartozó fehér virágú magnólia lenyűgöző látványt nyújt nagy, krémfehér, illatos virágaival a nyári kertben. Virágai június-júliusban nyílnak, levelei sötétzöldek, fényesek, bőrszerűek.

Az örökzöld 'Nantais' magnólia fajta virága

Az örökzöld 'Nantais' magnólia fajta virága

A fa lassan növekszik, 8-10 m magasra nő, mely magasságot körülbelül 20 év alatt éri el. Szintén az örökzöldek között említendő a Magnolia sieboldii is, amely nagy, 7-10 cm-es, fehér szirmú virágaival és bordó porzókkal babonázza meg a kertbarátokat.

A teljes liliomfa kínálatomat ide kattintva, online kertészetemben tekintheti meg.

Milyen kártevők miatt kell aggódnia, ha liliomfa van a kertjében?

A liliomfák nem igazán fogékonyak kártevőkre, kórokozókra, de nem árt felkészülni, hogy ha esetleg valamilyen fertőzés, betegség jelét látjuk, akkor tudjuk mivel is állunk szemben.

Ebben a korábbi bejegyzésemben összegyűjtöttem Önnek, mi mindenre érdemes odafigyelnie, hogy egészséges maradjon növénye.

Metszéssel a mindig egészséges magnóliákért!

A virágukért ültetett dísznövények esetében midig ugyanarra kell törekedni, mégpedig arra, hogy évről-évre rengeteg virágot hozzon. Ez a liliomfa-féléknél sincsen másként, úgy hogy a metszési feladat nem lesz bonyolult, így bárki bármikor bátran elkezdheti. Alapvetően nagyon szépen növekednek, szépen tartják formájukat, így a virághozam mennyiségéért és a teltebb kinézetért érdemes kezünkbe venni a metszőollót.

A liliomfák metszéséről itt írtam bővebben.

Kinek ajánlott magnóliát ültetni?

Nem hiszem, hogy létezik olyan ember a világon, akinek ne dobbanna meg a szíve egy liliomfa látványától. Csak a csupasz ágak és a mesebeli virágok. Így tökéletes választás ez a növény az örök romantikusoknak, akik elhoznák a kertjükbe a a hamisítatlan tündérkertet.

Szintén nem szabad kihagynia a liliomfa ültetését a tavasz szerelmeseinek és a különleges növények kedvelőinek sem, hiszen nem létezik szebb módja az új évszak köszöntésének, mint a magnólia virágainak lenyűgöző szépsége.

Ez a kompakt méretű díszfa mindenki szívébe melegséget csal, különösen akkor, mikor a természet még csak ébredezik, viszont a liliomfa ekkor már virágaival ékesíti a környezetét. A hóval borított táj látványa után pedig nem tudnék ennél szebbet elképzelni.

Amennyiben Ön is kedvet kapott valamelyik magnólia fajta ültetéséhez, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: liliomfa magnólia