Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Egy igazán figyelemfelkeltő növény: a liliomfa

A hosszú téli álom után a tavaszi időszakban újra élvezhetjük kertünk szépségét. A hófödte táj, a rövid nappalok és a zord időjárás után valódi felüdülés, mikor megjelennek az első rügyek és kidugják a fejüket az apró, zöld növények a földből.

 

Ha most arra gondol, hogy milyen jó lenne, ha ilyenkor máris virágba borulna a kert egy része, akkor van egy jó hírem az Ön számára. A liliomfa ugyanis teljesíti a kívánságát, hiszen már kora tavasszal kivirágzik, áprilistól pedig teljes pompájában mutatja meg magát.

 

 

Ha már régóta gondolkozik azon, hogy jó lenne, ha valamilyen dekoratív, különleges dísznövény ékesítené a kertet, akkor még egy plusz pontot felírhat a liliomfa javára, ugyanis ez nem mindennapi, kifejezetten extravagáns megjelenésű díszfáról van szó. Mutatom, mi mindent érdemes tudnia a magnóliáról!

 

 

Mekkorára nő egy liliomfa?


A liliomfa, vagy más néven magnólia kapcsán nagyon fontos megemlíteni, hogy nem kifejezetten díszcserjéről beszélünk, ugyanis bizonyos fajtái kifejezetten nagyra nőnek. Nem véletlen a „fa” elnevezés.

 

Ültetés előtt érdemes tájékozódni arról, hogy pontosan milyen méretekre lehet számítani a választott magnólia esetében és ennek megfelelően kiválasztani az ideális helyet számára. Például ha ablak elé ülteti és nem informálódik előtte a végleges méretekkel kapcsolatban, egy idő után érhetik meglepetések.

 

A liliomfák mérete fajtától függően kismértékben eltérő lehet, az alacsonyabb 3-5 méteres típusok dézsában is nevelhetőek, így a teraszt, vagy az előkertet is dekorálhatják, a magasabb 7-10 méteresek pedig a kert egyedülálló díszei lesznek.

 

 

Milyen fajta magnóliák léteznek?


A liliomfa virágai változatos megjelenésűek, jellemzően kecsesen felfele törő kehely alakúak, színválasztékuk igen gazdag. Sokan nem is sejtik, de nagyon sok fajtája van a magnóliáknak.

 

 

A hagyományos mellett választhatja a nagyvirágú változatot is, de a sötétebb színű, a különleges fehér virágú és a fehér csillagvirágú verziókban sem fog csalódni.


Ha szeretné részletesen megismerni a különböző fajtákat, ide kattintva megteheti!

 

 

Liliomfa vagy tulipánfa?


Sokan hajlamosak összekeverni a liliomfát és a tulipánfát, pedig két teljesen különböző növényről van szó. Bár mindkettő egy nagyon impozáns növény, a leginkább szembetűnő különbség közöttük, hogy a virágaik eltérő alakúak.

 

Vannak, akik szintén tévesen a magnólia elnevezést mindkét növényre alkalmazzák, azonban ez csak a liliomfára vonatkozik. Emellett szintén komoly különbség, hogy míg a magnólia kora tavasszal bont virágot, addig a tulipánfa nyáron borul pompába, így teljesen más esztétikai funkciót is töltenek be.


Ha szeretné megtekinteni a magnóliát és többet megtudni róla, az alábbi videóra kattintva megtehetni!

 


Természetesen mindkét növény gyönyörű, bátran ültetheti mindkettőt a kertjébe, amennyiben kedveli a különlegességeket. Így tavasszal és nyáron is élvezheti valamelyik szépségét.

 

 

Milyen gondozást igényel ez a növény?


Ahogy már fentebb szó volt róla, a liliomfa tavasszal virágzik. Érdekessége, hogy előbb bontja a virágait és később fakad a lombja, ám ettől csak még különlegesebbé válik. Abban viszont biztos lehet, hogy ha virágzik a magnólia, akkor itt a tavasz!

 

Konténerben megvásárolva ültetése nagyon egyszerű, kezdő kertészek is bátran belevághatnak. Érdemes odafigyelni arra, hogy ha van rá mód, olyan helyre ültessük, ahol nap mint nap megfordulunk a kertben, ellenkező esetben ugyanis - például egy hűvösebb márciusban - nem élvezhetjük ki a virágainak szépségét.

 

 

 

Kinek ideális választás a liliomfa?


A tavasz szerelmeseinek, a virágrajongóknak és a különleges növények kedvelőinek egyaránt tökéletes választás a magnólia. A kompakt méretű díszfák között a liliomfa népszerűsége régóta töretlen, így Ön sem fog csalódni benne, ha mellette dönt.

 

 

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: liliomfa magnólia