Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Varázsoljon mesebeli kertet magnóliával!

A liliomfa, más nevén a magnólia különleges ágai és rajta nyíló szépséges virágok teljesen átalakítják a kert atmoszféráját, és segítségükkel minden tavaszi időszakba kerül egy kis mesebeli hangulat.

Nem véletlen, hogy egy magnóliát látva sokak fejében megfordul, hogy ha Csipkerózsika vagy Hófehérke kertészkedne, legalább egy liliomfát biztosan ültetnének a kastélyuk kertjébe!

Virágba borult magnóliák

Szívesen megismerné közelebbről a magnóliát? Akkor dőljön hátra, és olvassa tovább ezt a cikket! 

Magnólia, liliomfa vagy tulipánfa?

Rögtön az elején érdemes tisztázni, hogy a magnólia és a liliomfa egy és ugyanaz a növény. A tulipánfa esetében viszont korántsem ez a helyzet. Bár mindkettő nagyon impozáns díszfa, a leginkább szembetűnő különbség közöttük, hogy a virágaik eltérő alakúak.

Ráadásul míg a magnólia kora tavasszal virágzik, addig a tulipánfa ideje e téren nyáron jön el. Fontos tehát, hogy semmiképpen ne keverje össze a különböző fajú növényeket, ellenkező esetben ugyanis előfordulhat, hogy utólag derül ki, rossz növényt választott.

Mivel nagyon fontosnak tartom a vásárlás előtti tájékoztatást, korábban már egy videómban is beszéltem a két növény közötti különbségekről, ezt most megnézheti Ön is: 

Mit érdemes tudni a magnóliáról?

Ez a különleges dísznövény nagyon korán virágot bont minden évben, jellemzően áprilistól már teljes pompájában tündököl a kertekben. A liliomfa virágai változatos megjelenésűek, jellemzően kecsesen felfele törő kehely alakúak, színválasztékuk gazdag.

Fontos tudni, hogy ez a díszfa még lomfakadás előtt hozza a virágait, melyek még elnyílás után is gyönyörű látványt nyújtanak, ugyanis leperegve szirom szőnyeget alkotnak a fa alatt.

Magnólia virágai

Később az egyedi alakú ágakon megjelenő zöld levelek segítségével ékesítik a kertet, így a virágzás után sem csökken dekorációs értékük. Szoliter növényként minden évszakban megállja a helyét, legyen szó bármilyen stílusú, összeállítású kertről.

A liliomfák mérete fajtától függően kismértékben eltérő lehet, az alacsonyabb 3-5 méteres típusok dézsában is nevelhetőek, így Ön a teraszát, vagy az előkertjét is dekorálhatja vele, a magasabb változatok pedig, melyek 7-10 méteresre nőnek, ezek a kert vagy akár az utcafronti rész egyedülálló ékei lesznek.

Ha úgy gondolja, nem merné az előkertbe vagy utcafrontra ültetni a magnóliát, az alábbi videóban mutatok egy nagyon jó példát erre, melyet egy Budapest mellett kis faluban fedeztem fel korábban, indítsa el az alábbi videót:

A magnólia gondozása nem bonyolult, ez a növény a betegségekre kevésbé fogékony, vízigénye közepes, nevelése kezdő kertészkedőknek sem lehet probléma.

Mivel különleges megjelenésű növényről van szó, sokan úgy vélik, kiemelkedő gondozást igényel, azonban ez korántsem igaz. Ha egy liliomfa valahol megkapaszkodik és gyökeret ereszt, már nem igényel különösebb odafigyelést.

A gyakorlatban a teendők az időnkénti öntözésre korlátozódnak, főképpen az aszályosabb nyári hetekben. Érdemes mulcsolni a növény körüli talajfelszínt, így nem csak szebb lesz az összhatás, de a gyomoktól is el lehet búcsúzni. 

magnólia virágosan

A magnólia nem igényel metszést, ugyanakkor időnkénti visszavágásával formája, alakja tetszés szerint alakítható, lehet dús bokor, vagy akár kisméretű fa is belőle!

A magnólia jó értelemben vett igénytelensége jól megfigyelhető az alábbi, korábban készült videóban is, ahol egy elhagyatott kertben találkoztam egy gyönyörű példánnyal, figyelje csak: 

Konténerben megvásárolva ültetése nagyon egyszerű, kezdők is bátran belevághatnak. Egy dologra azonban nem árt odafigyelni. Ha van rá mód, ültesse olyan helyre, ahol nap mint nap megfordul a kertben, ellenkező esetben ugyanis egy hűvösebb tavasz esetén nem élvezheti ki eléggé a virágainak szépségét.

Amennyiben jó helyet választ a lilomfa számára, egy hűvösebb kora tavaszi reggelen is bátran elkortyolhatja a kávéját, miközben gyönyörködik a szebbnél szebb, színes virággal borított ágakban.

Milyen fajta liliomfák léteznek? - kérdezi sok érdeklődő. Ezt még felsorolni is nehéz, ugyanis a nemesítési folyamatoknak köszönhetően ténylegesen számtalan magnólia változat létezik.

A hagyományos alapfaj mellett Ön választhatja a nagyvirágú változatot is, de a sötétebb színű, az egészen bordó, a különleges fehér virágú és a fehér csillagvirágú verziókban sem fog csalódni. Egy hosszabb utcafronti részt például akár két-három ilyen fával is díszíthet, és  biztos lehet abban, hogy mindenki a csodájára jár majd az otthonának!

magnólia virágok

Kinek jó választás a liliomfa?

Az örök romantikusoknak, a tavasz szerelmeseinek és a különleges növények kedvelőinek egyaránt tökéletes választás a magnólia. Ez a kompakt méretű díszfa mindenki szívébe melegséget csal, különösen akkor, mikor a természet még csak ébredezik, a liliomfa viszont már virágaival ékesíti a környezetét.

A gyakorlati oldalról közelítve a liliomfa tökéletes azoknak, akik egy olyan, átlagon felüli dekorációs értékű virágos dísznövényt szeretnének, ami nem támaszt túlzott elvárásokat a gondozást illetően.

A magnólia ezáltal kezdő vagy bátortalan kertbarátoknak is kiváló dísznövény, hiszen betegségei alig akadnak, gondozása egyszerű és nem igényel szakértelmet, tartósan szép marad gyakori beavatkozás nélkül is.

A méreteket illetően a liliomfa már a kisebb kertekbe is választható, a 2-3 méter magas típusok a legkisebb birtokokra is telepíthetők, sőt, akár egy nagyobb erkélyen is jól érzik magukat!

A nagyobb változatok kis-közepes díszfa méretűek lesznek, így nagy kertekben sem "vesznek el", alkalmasak akár központi, fókuszponti dísznövénynek is nyílt területekre.

 

Ha szeretné részletesen megismerni a különböző fajtákat, és rendelne is magnóliát, IDE KATTINTVA akár azonnal megteheti!

Amennyiben tetszett Önnek a fenti cikk, kérem, nyomjon egy 'tetszik'-et, vagy ossza meg írásomat ismerőseivel, barátaival!

Tartalomhoz tartozó címkék: liliomfa magnólia