Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Fűszerek a kertben és a balkonon

Megyeri Szabolcs

Minden háziasszony tudja jól, hogy nincs ízletes étel friss és jó minőségű fűszer nélkül. A legfinomabb ételízesítőhöz úgy juthatunk, ha magunknak termesztjük a fűszernövényeket. A fűszertermesztéshez nincs szükség nagy helyre a kertben, elég egy parlagi sarkot betelepíteni, de akár a teraszon, vagy a konyhaablakban is nevelhetőek a növények.

Kerti körülmények között roppant egyszerű a dolgunk, csak egy kisebb területet kell elkülöníteni a célra, de például a konyhakerti zöldségek mellé, közé is ültethetünk. Jó ötlet a sakktábla elrendezésű fűszerkert, aminek a kialakításához csak egy bő tucatnyi kerti járólap lefektetése szükséges úgy, hogy lapok csak a sarkaiknál érintkezzenek, és a köztes területre már ültethetünk is. Az így kialakított kiskert könnyen átlátható és bejárható, és persze mutatós lesz. Aki csak erkélyen, teraszon tud gazdálkodni, használhat balkonládát, hagyományos virágládát, de ha kevés a hely, egy régi fémvödör, vagy egy nagyobb kaspó is megfelelő. Természetesen a konyha is lehet a termelés helyszíne, itt a növények mindig kéznél lesznek főzés közben! A menta és a petrezselyem például árnyékos helyen is szépen növekednek így ideális ablakkerti fűszerek. Az egyes fajták kiválasztása előtt mindenképp érdemes tájékozódni, hogy a kiszemelt helyszín adottságai mely fűszernövények igényeinek felelnek meg. A mediterrán fűszerek, mint például a bazsalikom, oregánó, majoranna, rozmaring sok napfényt igényelnek, viszont tápanyagban szegényebb közegben is jól érzik magukat, ezért őket a kert verőfényes részére, vagy világos erkélyekre helyezzük.

Tipp: a kerti fűszerkert akkor igazán jó, ha dekoratív is, érdemes a veteményest körcikkely, spirál, vagy sakktábla elrendezésben kialakítani!

Más fűszernövényeknek eltérő szükségleteik lehetnek, a kapor például fényigényes, de öntözni nem kell, és bármilyen földben megterem, a snidlig pedig kevesebb fénnyel is beéri, viszont tápanyagban gazdag földet kíván. A kamillát, körömvirágot nem csak fogyasztásra, hanem dekorációs célból is ültethetjük, a kakukkfű pedig pompás illatával hódíthat. Fűszernövényt legegyszerűbben palántaként vásárolhatunk, szinte minden nagyobb üzletben árulják őket kis műanyag edényekben. Érdemes tudni, hogy ezeket a növényeket feltétlen át kell ültetni, mivel általában tőzegbe helyezik őket, ami csak szabályozott, meghatározott ideig ható műtrágyát tartalmaz, és mire hozzánk kerül, többnyire kimerül. Az átültetéshez általános virágföldet, vagy palántaföldet használhatunk. 

Tartalomhoz tartozó címkék: fűszernövény balkonkertészkedés