Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Fűszerkert a balkonon? Így lehetséges!

Minden háziasszony tudja jól, hogy nincs ízletes étel friss és jó minőségű fűszer nélkül. A legfinomabb ételízesítőhöz úgy juthatunk, ha magunknak termesztjük a fűszernövényeket. A fűszertermesztéshez nincs szükség nagy helyre a kertben, elég egy parlagi sarkot betelepíteni, de akár a teraszon, vagy a konyhaablakban is nevelhetőek a növények.

Kerti körülmények között roppant egyszerű a dolgunk, csak egy kisebb területet kell elkülöníteni a célra, de például a konyhakerti zöldségek mellé, közé is ültethetünk. Jó ötlet a sakktábla elrendezésű fűszerkert, aminek a kialakításához csak egy bő tucatnyi kerti járólap lefektetése szükséges úgy, hogy lapok csak a sarkaiknál érintkezzenek, és a köztes területre már ültethetünk is. Az így kialakított kiskert könnyen átlátható és bejárható, és persze mutatós lesz.

A fűszerkert sajátos hangulatához hozzájárul a sokszor már messziről érezhető aromás illat, mely körbe lengi!

Aki csak erkélyen, teraszon tud gazdálkodni, használhat balkonládát, hagyományos virágládát, de ha kevés a hely, egy régi fémvödör, vagy egy nagyobb kaspó is megfelelő lehet erre a célra, de nézzük meg, mire kell figyelni és milyen növényekkel érdemes kísérletezni, ha cserepes fűszerkertet szeretnénk

A növények kiválasztása és beszerzése

Gyakorlatban addig, amíg a cserép méretét és a használt földkeverék minőségét a választott növény igényeihez igazítjuk, addig szinte bármilyen növényt választhatunk ilyen cserepes tartásra, azonban vannak olyanok, melyek kezdő kertészek számára is biztos sikert nyújtanak, ezek pedig a bazsalikom, az oregánó, rozmaring, kakukkfű, menta, metélő petrezselyem és citromfű.

A növényeket a későbbiekben részletesebben is bemutatom, de már ebből a felsorolásból is kitűnik, hogy vannak közöttük egynyári növények, évelők, sőt a rozmaring tekintélyes termetével már szinte cserjének számít. A növények beszerzése két módon történhet, vagy már előnevelt növényt veszünk vagy magunk szaporítjuk.

Az egynyári fűszereket magról könnyen szaporíthatjuk mi is, de az évelő fűszereknél jobb döntés már cserepes kifejlett gyökérzettel rendelkező növényt választani.

A cserepes fűszernövények nem csak hasznosak, de dekoratívak is!

Milyen cserepet válasszak?

Bár maga a kérdés feleslegesnek tűnhet érdemes a műanyag cserép és agyag cserép között mérlegelni. Ha szezonálisan tervezzük a fűszerek nevelését elégséges a műanyag változat, azonban ha hosszú éveken át szeretnénk megtartani növényeinket, esetleg évelő fajtákban gondolkodunk, akkor bizony az időjárás viszontagságait jobban bíró agyagcserepet válasszuk.

Itt megtekintheti kertészetem széles fűszernövény kínálatát és akár rendelni is tud belőlük!

Mindkét esetben egy dolgot ellenőrizzünk mindig: legyen vízelvezető nyílás, lyuk a cserép alján, így a beleültetett növények gyökerei nem fognak berothadni. A cserép ideális méretének választása során a 25 centiméteres átmérőjű vagy annál kisebb cserépbe csak egy növényt ültessünk és kisebb kifejlett magasságú fajt vagy fajtát válasszunk. A 45 centiméteres átmérőjű cserépbe már egymással kompatibilis fűszereket is ültethetünk, de ez a kezdőmérete a nagyobb termetű évelő fűszerek ideális cserépméretének.

A cserép méret illeszkedjen mindig a kiválasztott növény igényeihez!

Tökéletes földkeverék és tápanyag a fűszereknek?

Általában elmondható, hogy fűszernövényeink, porózus, jó vízáteresztő képességű talajt igényelnek, így mi készítünk földkeveréket, akár vásárolunk mindig keverjünk bele perlitet, így elkerülve, hogy a föld túlságosan összetömörödjön. A földkeverékbe érett marhatrágyát (ezt akár kis kiszerelésben is beszerezhetjük) vagy komposztot keverve kedvezőbb lesz a tápanyag ellátottság.

Az alábbi videómban a fűszernövények neveléséről beszélek:

A kertészetem házikerti- és veteményeskert kínálatát itt találja!

A fűszernövények esetében, ha házi földkeveréket készítünk az álljon egy rész komposztból (érett marhatrágya, gilisztakomposzt is lehet), egy rész perlit és egy rész homok és virágföld keverékéből, így biztosan nem károsodnak a gyökerek. A megfelelő ültetőközeg kiválasztásával együtt jár a tápanyagutánpótlás kérdése is. A frissen beültetett növények 4-6 hétig nem kell tápoldatozni, ezt követően viszont vegetációs időszakban 3-5 hetente általános tápoldattal „kényeztethetjük” őket.

Ha például a gilisztakomposztból készült tápoldatot választunk, az jó alternatívát jelent, ugyanis használatunk nem jelent egészségügyi kockázatot és lombtrágyaként is kijuttathatók. Fontos, hogy ne tápozzuk túl a növényeket!

A földkeverék mindig legyen jó vízáteresztő, ne kössön meg túl sok vizet!

Fény, hő- és vízigény, ezekre a balkonon is figyelni kell!

A cserépben nevelt növény kicsit több odafigyelést igényel, mint a szabadföldi társai az öntözés szempontjából, azonban fényigénye és hőigénye ettől nem fog változni. Ha csoportos összeültetést végzünk, mindig közel azonos igényekkel rendelkező növényeket ültessünk egymás mellé.

Abban az esetben, ha a növényválasztásban bizonytalanok vagyunk, akkor egy növény több fajtáját telepítsük egymás mellé, így a bazsalikom esetében a ’Zöld Gömb’ és ’Bíbor Gömb’ fajták drámai zöld és bordó lombja még jobban érvényesül, de zöld-bordó lombú fahéjillatú bazsalikomot is beültethetjük közéjük!

A fényigényt könnyen orvosolhatjuk, hiszen cserepes növényeinket könnyen áthelyezhetjük naposabb vagy kevésbé napos helyre. Ha fűszerkertünk helye félárnyékos, akkor ültessünk mentát, de metélő petrezselyem és az oregánó is jó választás lehet.

A fényigény a növények fontos ismérve, ezért mindig hasonló fényigényű növényeket telepítsünk egy cserépbe!

A cserép kiválasztása során, említettem, hogy a túl sok víz károsítja a növényeket, hiszen ha nem tud elfolyni, akkor a gyökerek nem jutnak oxigénhez és a növény elpusztul. Ha jó vízáteresztő a talajunk és vízelvezető nyílás van a cserépen, akkor sok probléma nem lehet. Az öntözés gyakoriságát úgy válasszuk meg, hogy a talaj felső 1-2 centiméteres része száradjon ki két öntözés között!

Csípjük vissza a fűszereket!

Az öntözés és az esetleges tápanyagutánpótlás mellett a legfontosabb feladat a metszése. Ha használjuk a friss fűszereinket, ez a gondozási, ápolási feladat fel sem fog tűnni, azonban ha ritkán használjuk őket és inkább dísznövényként tekintünk rájuk, akkor mindig csípjük vissza növényeket, ezzel növekedésre ösztönözzük őket és sűrűbb, dúsabb habitussal fognak erkélyünkön, párkányon díszelegeni.

Cserepes (konténeres) nevelésre alkalmas fűszernövények

A következőkben egymással is kompatibilis fűszernövényeket gyűjtöttem össze, melyek fontosabb ismérveit röviden összefoglalva. A fentebb részletezett ültetés és gondozás mellett ezek a növények sikerrel nevelhetők.

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

A kellemes, aromás illatú, egynyári fűszernövény, melynek talán a legmelegigényesebb fűszerünk. Kifejlett magassága 40-60 cm, de folyamatosan visszametszés mellett 35-40 cm-es magasságban tartható. Nagy melegigénye miatt már az első fagyok tönkre teszik a növényt. Fényigénye is nagy, ne helyezzük árnyékos, félárnyékos helyre, mivel ekkor illóanyagtartalma csökken. A tavaszi fagyok elmúltával helyezhető ki a szabadba.

A bazsalikom gondozása egyszerű feladat, cserébe egészen az első fagyokig szüretelhetjük!

Ha részletesebben is olvasna a bazsalikomról, akkor ajánlom ezt a cikkemet!

Oregánó (Origanum vulgare)

A szurokfű, vagy oregánó a Földközi-tenger medencéjéből terjedt el Európa és Ázsia nagy részén. A növény maga egy évelő félcserje, mely tarackolva terjed. Kifejlett magassága elérheti az 1 métert, de rendszeres metszéssel ez szabályozható.

A szurokfű egy nagy fényigényű, de félárnyékba is helyezhető évelő fűszer, azonban ekkor illóolaj tartalma csökken. Hőigénye nagy, de ennek ellenére a tél folyamán sem fagy ki. Talajban nem válogat, gyenge talajokon is jól fejlődik.

Az oregánót sokféleképpen fel lehet használni. Olvasson erről részletesebben!

Az oregánót a mediterrán konyha egyik fűszereként tartjuk számon, aromás illata pedig a nyáron már messziről érezhető!

Rozmaring (Rosmarinus officinalis vagy Salvia rosmarinus)

Az agyműködés serkentőjeként számon tartott fűszer, mely később a szerelmesek szimbolikájában is helyet kapott, mint a hűség és a tisztaság jelképe. A növény megjelenését tekintve egy nagyobb termetű félcserje, mely 0,5-2 méter magas is lehet, így mindenképp nagyobb cserépméretet igényel.

Melegigényes növény, a téli fagyokat -10°C-ig sikerrel vészeli át, ez alatti hőmérséklet azonban károsítja. Jó szárazságtűrő növény, mely talajban sem válogat, sőt sziklás, meszes talajokon is megél.

Ebben a cikkemben arról olvashat, hogy hogyan neveljen otthon rozmaringot!

A rozmaring egy impozáns megjelenésű cserje termetű fűszernövény, mely akár a díszkertben is helyet érdemelhet!

Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)

A kerti kakukkfű egy alacsony termetű, elterülő félcserje, mely csupán 20-30 cm magas. Levelei aprók, virágai halványlila színűek. Nyáron már messziről érezhető kellemesen aromás illata. Hőigénye nagy, ezért a hosszan tartó hideg időszakokban vagy fagyzugos telepítés esetén károsodhat a növényünk, így kifejezetten előnyös a cserepes tartása.

Fényigénye kifejezetten nagy, már enyhe árnyékolás esetén is megáll a fejlődése. Szárazságtűrése az idős töveknek kiváló, a fiatalabb növények igénylik a rendszeres öntözést.

Hogyan neveljünk kakukkfüvet? Erről olvashat részletesebben ebben a cikkemben!

A kakukkfű párnaszerű habitusával nem csak fűszer, hanem igazi dísznövény is!

Menta (Mentha sp.)

A kertészetekben elérhető menta fajták közül számtalan különleges menta közül válogathatunk. Közös tulajdonságuk, hogy napos és félárnyékos területeken egyaránt jól fejlődnek, a hazai klímát jól tolerálják, a rendszeres öntözést pedig meghálálják.

Tarakcolva terjednek, ezért cserépben nevelve őket, könnyebb kordában tartani. Aromás, fajtára jellemző illatuk miatt felhasználási célnak megfelelően választhatunk fajták, például süteményekbe alma, ananász, banán, narancs sőt akár csokimentát is telepíthetünk, míg a hagyományos menta ízért telepítsük a borsmentát vagy a fodormentát.

Olvasson a mentáról részletesebben is, ezt a cikkemet ajánlom hozzá a témában!

A mentafélék ültetése nem igényel nagy előkészületet, de öntözésükre érdemes odafigyelni!

Levél petrezselyem (Petroselinum crispum)

A levél petrezselyem egy kétéves növény, melyet könnyű szerrel magról is nevelhetünk. Ahogy neve is mutatja, nem a föld alatti része lesz számunkra értékes, hanem levelei, ugyanis dús, párnaszerű levélzetet fejlesz, mely sötétzöld tömött párnaként díszít a cserépben.

A gyógynövények és a fűszernövények szinte elválaszthatatlanok. Tekintse meg kertészetem gyógynövény kínálatát!

A levél petrezselyem hőigénye alacsony, jó hidegtűrő, kifejlett növény -10°C-ot is átvészel. Fényigénye közepes, félárnyékba is elhelyezhető, nem romlik a minősége. Talajban a kötöttebb talaj ideális a számára, de minden talajtípuson jól fejlődik.

A levélpetrezselyem nem csak finom, de igen dekoratív fűszernövényünk!

Citromfű (Melissa officinalis)

A citromfű egy évelő növény, mely tarackokkal gyorsan terjed, így rövid idő alatt nagy állományra tehetünk szert belőle, cserépben nevelve megakadályozhatjuk túlzott elterjedését. Kifejlett magassága 50-80 centiméter, így egy közepes termetű fűszernövény, mely könnyen felismerhető csipkézett szélű, ráncos felületű leveleiről, melyet megdörzsölve kellemes citrusos illatot áraszt.

A kertészetem széles fűszernövény kínálatát itt találja, csak kattintson ide!

Közepes hőigényű növény, mely jó melegtűrő, de a hideget nehezebben viseli. Fényigénye nagy, bár félárnyékba sokszor telepítik, a hajtások a fény felé fordulnak és így lazább szerkezetű bokorrá fejlődik. Talajban a meszes talajokat preferálja, de szinte bárhol termeszthető. Kerüljük a fagyzugokba való telepítést és akkor hosszú éveken át lesz fűszerkertünk meghatározó illatú növénye.

A citromfűről ebben a cikkemben is olvashat!

A citromfű gondozása során a metszés egy fontos feladat!

Ugye, látja, mennyi örömet okozhat a fűszerkert a balkonon? Alkosson Ön is fűszerkertet, vagy bővítse ki a jelenlegi kertjét!

Tekintse meg kertészetem fűszernövényválasztékát ide kattintva!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!