Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Menta, a hűs nimfa

Megyeri Szabolcs
2014. 05. 09. 18:21:50

A mentának jópofa legendákkal övezett régi múltja van, a görög mitológiából is ismert, ott mint Menthe, a nimfa bukkant fel, akit Hádész változtatott gyógynövénnyé, hogy megóvja felesége, Persephone bosszújától. Más olvasatban a növénnyé válás már a dühös feleség bosszúja volt, de akárhogy is, az biztos, hogy a menta ősidők ismert gyógy-, és fűszernövénye. Aki például arab területre megy nyaralni, semmiképp ne hagyja ki az arrafele nyáron is forró italként kínált erős mentateát.

Dicső múltja mellett kifejezetten szép növényke, hajtásai pár centiméteresek, levelei párban ücsörögnek a szárakon, virágai kékek, fehérek, vagy rózsaszínűek, ha pedig bármelyik részét összemorzsoljuk, máris árad belőle a jellegzetes mentaillat.  A mentol néven közismert íz is természetesen kapcsolódik a mentanövényhez, de a rágógumik, cukorkák mentolja főképpen a borsmentából (Mentha × piperita) származik, ami a fent taglalt menta rokona.

Tegyünk kis kitérőt, mivel adja magát a kérdés, hogy a mentának és a rágókból, cukorkákból ismert mentolnak van-e közük egymáshoz. A válasz igen is, meg nem is, ugyanis a mentolt a borsmentából (Mentha × piperita), a menta rokonából nyerik ki. A család egyébként igen népes, ki ne ismerné például a fodormentát, de elterjedt a vizimenta, a narancs menta, és a vörös menta is.

A macskákra is delejes hatással van

A macskákra is delejes hatással van

A mentacsalád egyébként igen népes, ide tartozik a fodormenta, vagy a szintén elterjedt a vízimenta, a narancs menta, és a vörös menta is. Gyors növekedésének dacára cserépbe vagy balkonládába is ültethető. Már egy tő mentát az ablakpárkányra helyezve feldobhatjuk konyhánkat.

Mire jó a menta?

Rengeteg féle módon hasznosíthatjuk a kertünkbe ültetett mentabokrok hajtásait, nem véletlenül népszerű a hazai kertekben ez a növény. Levelét szedés után azonnal felhasználhatjuk, de kiszárított levelei télen is jó szolgálatot tehetnek. A menta sokoldalú növény, leveleit számtalan módon felhasználhatjuk. Tehetjük teába ízesítőként, illetve magát a levelet is forrázhatjuk, hogy tiszta mentateát kapjunk. Teáját emésztési zavarok esetén fogyasztják, naponta 3-4 csészével.

Tea otthon termelt mentából

Teája igen kedvelt az arab kultúrában, de hazánkban is rendszeresen fogyasztják gyógyhatása miatt. Nyáron is érdemes fogyasztani hűsítő hatása miatt. A menta csillapítja a köhögést, torokfájást, jótékony hatással van a puffadásra és emésztési zavarokra, és persze kiváló frissítő is. A növényből kinyert illóolajt mentolt tartalmaz, amit megfázás elleni teákba, krémekbe tesznek.

Menta tea felszolgálása

Menta tea felszolgálása

Nem csak gyógyászati célból használják, készül belőle szörp, likőr, mártás. Mindemellett köretekhez, salátákhoz is adagolható, de édesszájúak sütemény és fagylalt formájában is megtalálják, sőt mentás csokoládé is kaphatóFelnőtt korú kertbarátok pedig a vendégségek alkalmával koktélkeverő tehetségüket is megcsillogtathatják, a menta ebben is a segítségükre lehet.

Konyhakész menta

Hogy kell termeszteni a mentát?

A mentát sok kertben ültetik gyógy- és fűszernövényként. Hasznos és könnyen gondozható növény, bárki megpróbálkozhat az ültetésével. A menta számára legfontosabb a talaj tápanyagtartalma és a nedvesség. Terjedő töve miatt sok kertben egészen nagy telepeket képes létrehozni. Terjeszkedését ültetéskor tudjuk megakadályozni, azáltal, ha ültetőgödrét geotextillel béleljük ki. A borsmenta szívósabb növény, a szegényebb talajon is megél, míg nemesített társai, mint az eper vagy csoki aromájú menták kifejezetten igénylik a tápanyagban dús talajt.

Ha nem figyelünk, akkor könnyen elterjedhet bárhol...

A menta kerti haszonnövényként elsősorban magvetéssel honosítható meg, a vetésből származó menta levélhozama magasabb lesz, mint az előnevelt példányoké, így ha a kertbe szeretnénk telepíteni, ne cserepes mentát, hanem vetőmagot szerezzünk be. Magvetéskor cserepekbe, vagy ültetőládába szórjuk a magokat, lehetőleg laza szerkezetű, friss termőföldbe. Az edényt átlátszó fóliával takarjuk le, állítsuk napos helyre, majd a melegben kikelt magoncokat idővel ültessük a szabadba. A kerti menta gyorsan szaporodik, így számolni kell azzal, hogy pár éven belül nagy területen fog elterjedni a kertben. A mentatelep méretét évenkénti karbantartással, vagy magas ágyásba vetéssel kontrollálhatjuk. A kivadulást megelőzendő a menta nevelhető a kertben is cserépben, vagy nagyobb virágládában.

Menta ültetése cserépbe

A tavasz beköszöntével magról ültethetünk mentát, de egy meglévő mentabokor rizómáinak szétosztásával is próbálkozhatunk. A menta gyors, viszonylag erőteljes növekedésű növény ezért akár a néhány éves növények mellett is megjelenhetnek már a tőről kihajtott példányok. Ezeket óvatosan kiáshatjuk és átültethetjük a nekünk tetsző helyre. Akár cserépben is nevelhetjük új menta palántáinkat. Újonnan szaporított mentáinkat öntözzük bátran, a menta közepesen vízigényes növény, a jó begyökeresedéshez nedves talajt igényel.

A kis edénykében kapható növényeket otthon ajánlott minél hamarabb átültetni, ugyanis gyakran tőzegbe helyezve kínálják őket, ebben az esetben pedig amint az edénybe adagolt tápanyag (műtrágya) kimerül, a növény a legodaadóbb gondozás ellenére is lassan elsorvad, majd pedig elpusztul. Az átültetéshez jó vízáteresztő képességű, de a nedvesség megtartásában is jól teljesítő földkeveréket használjunk, ami ideális esetben általános virág-, vagy termőföld és tőzeg, homok, esetleg perlit keverékéből áll össze. Az edény, legyen bármilyen méretű vagy alakú, alul mindig lyukas legyen, hogy elkerüljük a gyökerek berothadását.

A menta a meleg évszakokban a kertben is nevelhető, de egy arra alkalmas ablakpárkányon az év bármely szakában termeszthető! Napos és félárnyékos kertekben is jól érzi magát. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük mentáinkat, mert vízigényes növények. A már kifejlett leveleket frissen kell leszakítani a felhasználás előtt, az idősebb, terebélyesebb mentatöveket pedig időnként erőteljesen vissza szükséges vágni, hogy a növény megújulhasson.

Hasznosnak találta a cikket? Kérem nyomjon egy Tetsziket.

Szeretne mentát vásárolni? Nézze meg kínálatomat

További bejegyzéseimet a Blogomban olvashatja, amit ide kattintva talál

Tartalomhoz tartozó címkék: menta