Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A bazsalikom gondozása

A kerti bazsalikom (Ocimum basilicum) hazája Északnyugat-India, mediterrán és trópusi országokban évezredek óta termesztik. A mediterrán, és indiai konyha ételeinek kedvelt fűszernövénye. Hazánkba a múlt században került, azóta termesztik Magyarországon is. A bazsalikom kedvelt, illóolajtartalmú egynyári fűszernövényünk, melynek étvágyjavító, emésztést elősegítő, puffadást gátló hatása is van.

Asia eper fajtám

Hogy Ön sikeresen tudja termeszteni akár kertjében, akár erkélyén, mindenképp vegye figyelembe a növény igényeit!

Bazsalikom igényei

A bazsalikom meleg- és fénykedvelő növény. Sok napsütésre, jó vízgazdálkodású és tápanyagdús, középkötött talajra van szüksége. Termesztheti kertjében, erkélyén, vagy balkonládájában egyaránt.

Ha kertjébe szeretné telepíteni, elvetheti állandó helyre a növény magjait április végén - május elején, de palántákat is ültethet a tavaszi fagyveszély elmúltával, május közepén.

Termesztése csakis gyorsan melegedő, tápanyaggal jól ellátott, jó vízgazdálkodású közepesen kötött talajokon lehet sikeres. A tenyészideje alatt 550-600 mm vizet igényel. Vízigénye fejlődési szakaszai alatt eltérő.

Csírázáskor, hajtásnövekedéskor, és virágzáskor öntözést kíván. A bazsalikom termesztésének kulcspontja a meleg- és napfényigényének biztosítása, és a jó vízgazdálkodású, tápanyagdús talaj. A fagyokra, és a hűvösre nagyon érzékeny növény.

Tekintse meg fűszernövény kínálatomat!

A bazsalikom gondozása

Ápolása továbbiakban mechanikai gyomirtásból (kapálás, gyomlálás), és öntözésből áll. A cserepes bazsalikom gondozásánál szintén a legfontosabb a növény igényeinek biztosítása. Lakásában, vagy erkélyén helyezze napfényes, meleg helyre!

A bazsalikom szaporítása is egyszerű hajtásról. Nézze meg ezt a gyakorlatban is a videómban!

Ne öntözze túl, de ügyeljen arra, hogy soha ne száradjon ki teljesen a talaj. A bazsalikomról a hajtáscsúcsokat csípje vissza, így több oldalhajtást fog hozni.

A bazsalikom szüretelése

Ekkor van a növényben a legmagasabb hatóanyag- (illóolaj-) tartalom. Ebből a szedésből állítható elő a legjobb minőségű szárított fűszer. A második szedésre (vágásra) az új hajtások virágzásakor kerül sor, de még mindenképp az őszi fagyok beállta előtt. Ez már gyengébb minőségű alapanyagot ad.

Nézze meg az alábbi videómat, amelyben a bazsalikomot mutatom be Önnek!

A levágott növényanyagot száraz, szellős helyen kell szárítani, majd száradás után morzsolni, és tárolni. Tárolás során az illóolaj- tartalom csökken. Ételeinkbe a nyár folyamán folyamatosan felhasználhatjuk a bazsalikom frissen szedett hajtásait.

A cserepes bazsalikomról célszerű mindig a felső hajtásokat "szüretelni", lecsípni, mivel ez bokrosodásra, új hajtások képzésére ösztönzi a növényt. Semmiképp ne az alsó, nagy leveleket szedje le a cserepes bazsalikomtőről folyamatosan!

Neveljen Ön is bazsalikomot kertjében!

Tekintse meg fűszernövény kínálatomat!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!