Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A csodálatos kakukkfű

Mi is az a kakukkfű?

A kakukkfű (Thymus vulgaris) az árvacsalánfélék családjába tartozik. A kakukkfű- félék száma elég sok, hiszen kb. 350 faj összefoglaló neve.

Közös jellemzőjük, hogy illatuk fűszeres, és emellett évelő növények. Több népies elnevezése ismert, ami nem csoda, hiszen már nagyanyáink is gyakran használták. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű.

Állítólag már az ókori egyiptomiak is használták. Népszerűsége máig töretlen, hiszen általánosan elterjedt gyógy-, és fűszernövény. Apró darabokva vágva, vagy morzsolva forgalmazzák számos helyen. Arra figyelni kell, hogy ha ételekhez használjuk, ne használjunk egyszerre túl sokat a főzéshez, ugyanis annyira erős az aromája, hogy megváltoztatja, eltorzítja az étel jellegét.

S hogy milyen hatásai vannak gyógynövényként?

Nagyon jó emésztést elősegítő-, és javító hatású, emellett görcsoldó is. Erős köhögésnél is használhatjuk a belőle készült szirupot, mert kiváló köhögéscsillapító hatással rendelkezik. Nyákoldó és fertőtlenítő hatású növény. Ha már ennyi pozitívumot elmondtunk a kakukkfűről, akkor kertészszemmel nézve is folytathatjuk a sort. Ugyanis kiválóan nevelhető cserépben, kertben és még a szaporítása is gyerekjáték.

Rendkívül könnyen nevelhető növény

Kakukkfű a konyhaablakban

Sokan teszik fel ezt a kérdést, hiszen akinek nincsen kertje, mégis hogyan neveljen a lakásban fűszernövényt? A kakukkfű cserépben történő nevelése nem is olyan bonyolult művelet, mint amilyennek hangzik, még kezdő kertbarátok is bátran próbálkozhatnak vele. Néhány szabály betartása mellett igazi mediterrán hangulatot varázsolhatunk otthonunkba. A nevelés során ugyanazon körülményeket kell biztosítani a cserepes kakukkfűnek is, mint a szabadföldön neveltnek.

Cserépben nevelve is sikerélményt ad

Fény- és melegigényes, a déli fekvésű területeket kedveli, de a napsütötte teraszon vagy az ablakpárkányon elhelyezve főzés közben is könnyen hozzáférhetünk. Közepesen vízigényes, fiatal korában jobban igényli a rendszeres öntözést, a pangó vizet azonban kerüljük. Az idősebb tövek már jól bírják a szárazságot, akár egy hétig is képesek víz nélkül megélni. Ahogy idősödik az állomány, egyre jobban válik a faggyal szemben érzékennyé.

Kakukkfű a kertben

A kakukkfű gondozása igazán egyszerű. A cserépben nevelt kakukkfűnél az elgyomosodás veszélye nem fenyeget bennünket, szabadföldön viszont oda kell figyelni az állományra. A gyomtalanítás különösen fontos, főleg a növekedés kezdeti időszakaszában, mert a lassan kelő állományt könnyen elnyomhatják a gyomnövények.

A gyomokat eleinte kézzel szedjük ki, nehogy kárt tegyünk az apró palántákban, mikor azok már elég nagyok, a sorközművelést végezhetjük kapával is. Szerencsés növénynek mondható, hiszen nem ismert kórokozója vagy kártevője és a továbbiakban nem szorul egyéb ápolási munkára.

A kakukkfű nevelése

Előkészületek

Ahhoz, hogy életerős, egészséges növényeket neveljünk, nélkülözhetetlen a gondosan előkészített terület. A kakukkfű a porhanyós, laza szerkezetű, tápanyagban dús, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. Mélyre hatoló karószerű gyökere a talajban dúsan ágazik el, ezért az ültető gödröt a gyökerek megfelelő fejlődésének érdekében célszerű kétszer olyan mélyre és szélesre tervezni, mint amekkora a vásárolt konténer. Megfelelő hely kiválasztása Mivel évelő növény, ezért olyan helyet találjunk számára, ahol előreláthatólag 5-6 évig nem lesz útban.

Ilyen gömbszerű bokrot is képesek nevelni

Jól mutat csoportosan a fűszerkertben, esetleg szegélynövényként a napsütötte kerti ösvények szélén vagy kertes házak déli oldalán kiültetve. Dekoratív látványt nyújt sziklakertekben más kakukkfű változattal vagy egyéb mediterrán eredetű fűszernövénnyel variálva.

Ültethetjük cserepekbe is, melyekhez a konyhaablakba kihelyezve könnyen hozzáférhetünk főzés közben. Fagyérzékenysége miatt kerüljük a fagyzugos területeket, ültessük déli, meleg fekvésű helyre, ahol folyamatosan éri napfény.

Szívesen kipróbálná a saját kertjében vagy ablakában a kakukkfüvet? IDE KATTINTVA megnézheti a kínálatomat, és tud is rendelni!

Ültetés menete

Ha megtaláltuk a kakukkfű számára a legideálisabb helyet, akkor már csak maga az ültetés maradt hátra. Az előnevelt palánták kiültetésének ideje nyár elején történik. Ősszel ne ültessünk, különben a fiatal palánták könnyen elfagyhatnak.

A növényeket porhanyós, laza szerkezetű talajban helyezzük el, majd öntsünk rá 1-2 liter Dolce Vital általános virágföldkeveréket, ezt követve pedig alaposan öntözzük meg. A kakukkfű idősebb korában jól tűri a szárazságot, fiatalon viszont kifejezetten igényli a rendszeres vízellátást.

A kakukkfű szaporítása

A kakukkfű szaporítására többféle módszer is elterjedt, de a leggyakoribb a magvetés vagy dugványozás. A magról kelt állomány vontatottabban, bizonytalanabbul fejlődik, mint a dugványozással szaporított növények, ha időt akarunk megspórolni, célszerű előnevelt, életerős palántákat vásárolni.

Magvetéssel szaporítva:

• Legfontosabb lépése a megfelelő magágy előkészítése. A terület szervestrágyázását követően a talajt ősszel mélyen szántsuk fel, melyet aztán majd tavasszal elgereblyézünk. Az ideális magágy gyomoktól mentes, porhanyós, laza szerkezetű és jól elmunkált.

• A magvetés ideje márciusban vagy októberben esedékes, én azonban a tavaszi vetést javaslom, mert az ősszel vetett növények a keléskor gyakran kifagyhatnak.

• A vetést követően a magokat vékonyan takarjuk le Dolce Vital földkeverékkel. A csírázás lassú és vontatott, körülbelül 2-3 hét alatt indul meg, ezért a folyamatos öntözés és gyomlálás kulcsfontosságú szerepet tölt be a szaporítás e szakaszában.

• A palánták május elején ültethetők ki szabadágyba, de mielőtt kiültetnénk, a hajtásnövekedés érdekében vágjuk vissza a gyökereit és hajtásait.

A kakukkfű számos betegségre jótékonyan hat

Dugványozással szaporítva:

• A hajtásdugvánnyal történő szaporítás ideje májustól egészen augusztusig tart.

• Az idősebb bokros példány oldalhajtásáról metszőollóval csípjünk le több, 10-12 cm hosszú hajtásrészt, majd távolítsuk el az alsó levélpárokat.

• Ezután mártsuk bele gyökereztető porba a hajtások alsó részét, ezzel hamarabb és biztosabban elősegítve a meggyökeresedést, de házi módszerrel rakhatjuk őket vízbe is és pár hét múlva ugyanaz a hatás érhető el, mint a gyökereztető hormonnal.

• Az ültető cserepeket töltsük fel homok-perlit-föld keverékkel, szúrjuk bele a kis dugványokat és locsoljuk meg őket alaposan.

Dísznövényként is megállja a helyét, mivel rendkívül dekoratív

Ez után tegyük védett helyre őket, és hogy a megfelelő páratartalmat biztosítsuk, fedjük le műanyag fóliával a szaporító tálcát. A pár hét múlva begyökeresedett dugványokat szedjük szét és ültessük őket külön cserepekbe, majd végleges helyükre.

Számos díszváltozata van, hiszen nagyon dekoratív, kis igényű növény. Legismertebb a sárgás levelű Thymus citriodorus, vagyis Citromillatú kakukkfű.

 

Thymus citriodorus, a dekoratív dísznövény

Ön is beleszeretett ebbe is kis, fűszeres-aromás növénykébe? Nézze csak meg, tulajdonképp nincs rossz tulajdonsága. Próbálja meg a nevelését Ön is a konyhaablakban és a kertben is!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!