Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Weigela 'Ebony and Ivory'® – Fehér virágú rózsalonc

4.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: vejgéla)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-4 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Weigela 'Ebony and Ivory'® – Fehér virágú rózsalonc főbb jellemző

 

Habitus: Gazdagon elágazó, sűrű, bókoló ágrendszerű lombhullató cserje. Levelei oválisak és közepes méretűek, az ágakon átellenesen helyezkednek el. Sötét bordó színűek, kihajtáskor pedig középzöldek. Kifejlett magassága 1,5 méter.

Virág: Fehér színű, tölcséres virágai májustól június végéig nagy tömegben nyílnak. Augusztusban gyakran történik egy gyérebb másodvirágzás is.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban- és humuszban gazdag enyhén savanyú vagy semleges talaj ideális a számára.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, kisebb árnyékolást elvisel, de ekkor kevesebb virágot nevel.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, rendszeres öntözést igényel, ennek hiányában korán vénül.

Gondozás: A virágzást követően formára alakítható, ha túlnőtt bármilyen irányban. A fiatalítás 3 időintervallumban végezhető, ha hanyagoltuk a metszést.

Ebben az esetben az ágak harmadát metsszük vissza, fokozatosan haladva először a belső ágakkal kezdve és innen kifelé haladva. Egyszerre ne az összes ágat metsszük vissza, adjunk időt magunknak és a növényünket is!

Társítás és elhelyezés a kertben: A rózsaloncok igen változatos növénycsoport, hiszen méretük, virágszínük és leveleik színe egyaránt a végtelenbe nyúlik. Ráadásul gondozásuk egyszerű és könnyen kivitelezhető, ha tudjuk biztosítani a rendszeres vízellátást.

Az 'Ebony and Ivory' egy drámai hatást nyújtó, közepes termetű díszcserje, melynek bordó lombja egész nyáron át díszít, ráadásul a tavasz végén – nyár elején megjelenő fehér virágokkal látványos kontrasztot alkot.

Társításba helyezve így nem csak a virágaival, hanem lombjával díszít. Ezt kihasználva több tő telepítésével egységes hátteret hozhatunk létre bármilyen társításnak, de színes lombú cserjékkel kiegészítve egész évben izgalmas kertrészt is kialakíthatunk.

Egy ilyen kertrész kialakításához válasszunk mellé ’Aureoveriegata’ aranytarka levelű fagyalt és ’Golden King’ zöld alapon sárgán pettyezett leveleivel díszítő babérsomot, e helyett vagy mellett a sötétzöld ’Blue Angel’ kék magyalt is ültethetjük.

Az oszlopos növekedésű élénkzöld lombú ’Golden Rocket’, és a pirosas narancssárga ’Fireball’ borbolyák is jól illenek az ’Ebony and Ivory’ rózsalonc lombszínéhez, kiemelik azt.

Az előtérbe, mint talajtakaró és szegély válasszuk a sötétzöld lombú és piros bogyójú örökzöld ’Streib’s Findling’ apró levelű madárbirset.

Társításra javasolt növényfajták:

Berberis thunbergii 'Golden Rocket'® – Oszlopos, sárgászöld levelű borbolya
Berberis thunbergii 'Fireball' – Japán borbolya
Ligustrum ovalifolium 'Aureovariegata' – Aranytarka levelű fagyal
Aucuba japonica 'Golden King' – Babérsom
Ilex meserveae 'Blue Angel' – Kék magyal (termős)
Cotoneaster microphyllus 'Streib's Findling' – Apró levelű madárbirs

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,2-1,5 m
Kifejlett szélesség: 1,5-2 m
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Május – Június 
Vízigény: Nagy vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye

 

Védett tartalom

Videók