Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Aucuba japonica 'Golden King' – Babérsom

4.890 Ft

(ejtsd: aukuba jáponika)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 4 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Aucuba japonica 'Golden King' – Babérsom főbb jellemző

 

Habitus: Sűrűn elágazó hajtásrendszerű, dús lombú, kétlaki, örökzöld cserje. Levelei nagyok, fényes felületűek, formájuk a babéréhoz hasonlít, de szélük csipkézett.

A zöld levelek többféle sárga árnyalattal pettyezettek, így különleges hatást nyújtanak. Kihajtáskor a levelek világos, sárgás-zöldek, később a zöld rész sötétebb lesz.

Virág: Kétlaki növény. Termős virágzata vörösesbarna virágokból, míg a porzós virágzata pedig piros virágokból áll. A bogyók piros színűek novembertől egészen tavaszig a bokron maradnak.

Talajigény: Jó vízgazdálkodású, tápanyagban, humuszban gazdag, savanyú vagy semleges kémhatású talaj ideális a számára. Meszes talajra ne telepítsük.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos- és félárnyékos fekvésben egyaránt jó a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, rendszeresen, kisebb vízadagokkal érdemes öntözni, és fontos, hogy a gyökerek ne száradjanak ki. Célszerű lágy esővízzel öntözni.

Gondozás: Kis gondozási igényű növény. A telepítés során olyan helyet válasszunk a számára, ami kicsit védettebb. Öntözésekor pedig esővizet vagy lágy vizet használjunk. Télen tövét érdemes takarni, így az erősebb fagyok sem károsíthatják.

Tavasszal vagy ősszel metszhető, így magassága szabályozható. Ha szeretnénk, hogy termést érleljen a termős példányok közé telepítsünk porzós egyedet is! 

Társítás: A babérsomok fénylő leveleikkel és sűrű ágrendszerükkel nagy díszítőértékkel bírnak, felhasználhatjuk őket szabad- és nyíratlan sövények kialakítására, dézsában is nevelhetjük őket, de társításaink szerves részévé is tehetjük őket. A ’Golden King’ fajta, annyira feltűnő jelenség, hogy szinte nem is kíván maga mellé más növényt.

Ha társítani szeretnénk válasszunk hátterébe egységes hátteret adó cserjéket és fákat. Egy ilyen, nagyobb területigényű társításba telepítsünk a háttérbe páfrányfenyőt (Ginkgo biloba), melynek az előterébe válasszunk zöld- (Acer palmatum) és bordó lombú ('Atropurpureum') japán juhart.

Az örökzöldek közül a különleges formájú, szürkés-zöld leveleivel díszítő ’Keteleeri’ felfelé törekvő, kínai jegenyeborókát válasszuk. A virágzó cserjék közül a babérsom jó társnövényei a tölgylevelű hortenziák, de különlegesebb hatást érhetünk el, ha a redőslevelű bangiták közül, a dúsan virágzó ’Watanabe’ fajtát is elhelyezzük a társításban.

Társításra javasolt növényfajták:

Acer palmatum - Japán juhar
Acer palmatum 'Atropurpureum' - Japán juhar
Ginkgo biloba - Páfrányfenyő
Juniperus chinensis 'Keteleeri' - Keskeny kínai jegenyeboróka
Viburnum plicatum 'Watanabe' – Redőslevelű bangita

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2-3 m
Kifejlett szélesség: 100-150 cm
Ültetési tőtáv: 0,8-1,2 m
Virágzási idő: Május - Június
Méhcsalogató: Nem
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: árnyékos kert, cserje csoportok, fák alá, alacsony határoló, szoliter

 

Védett tartalom