Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ligustrum ovalifolium 'Aureovariegata' – Aranytarka levelű fagyal

1.590 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: ligusztrum oválifólium)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2-5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Ligustrum ovalifolium 'Aureovariegata' – Aranytarka levelű fagyal főbb jellemző

 

Habitus: 2-3 méter kifejlett méretű, sűrű ágrendszerű, felfelé törekvő, télizöld cserje. Lombozata valóban aranyszínűnek hat, mivel levelei zöld alapszínű levelei sárgával szegélyezettek. Az ’Aureum’ fajtához képest leveleken nagyobb a sárga szín aránya.

Virág: Halvány krémszínű, illatos virágait június-júliusban hozza.

Termés: Fekete színű bogyó, mely egész télen át a bokron marad.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos fekvésbe egyaránt telepíthető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja, főleg virágzás idején, a nyári hónapokban.

Gondozás: A fagyalok esetében egy tavaszi és őszi plusz tápanyag kijuttatás minden évben megalapozza a dús lombozatot és a nyári gazdag virágzást. A hosszan tartó száraz, aszályos időszakokban öntözzük növényünket.

Szabad sövény esetében kisebb igazító metszésre lehet szükség csak. Nyírott sövény esetében folyamatosan, vegetációs időszak alatt a kívánt formára alakítható.

Társítás és elhelyezés a kertben: A fagyal (Ligustrum) fajták kifejlett magassága jellemzően 3-4 méter között alakul abban az esetben, ha nem nyírjuk őket rendszeresen, ebből kifolyólag nagyon jó háttérnövények, melyeket a kertünkhöz és elképzeléseinkhez tudunk igazítani.

Mivel betegségekkel szemben ellenálló, ezért egyre gyakrabban választják a buxus fajták helyet, melynek állományait a puszpángmoly az elmúlt években megtizedelte.

Az ’Aureovariegata' fajta színvilágában nagyon hasonló az ’Aureum’ fajtához, azonban az aranysárga szín az esetében még jobban dominál, ezt kihasználva, vágott sövényként alkalmazva a sötét lombszínű és erőteljes virágszínű növények számára egy kontrasztos egységes hátteret biztosít.

Előterébe telepíthetünk sötét vörös ’Roter Korsar ®’ parkrózsát, sötét lila ’Minerva™’ virágágyi floribunda rózsát, valamint sötétbordó ’Astrid Gräfin von Hardenberg®’ nosztalgia rózsát. Ezek egymással is jól harmonizálnak, de az ’Aureovariegata’ fagyal előtt még hangsúlyosabbá válik a virágszínük.

Az előtér növényeiként napos fekvés esetén ’Jose Aubergine’ varjúhájat, míg árnyékos fekvés esetén a sötétbordó ’Obsidian’ és a közel fekete ’Black Beauty’ tűzeső fajtákat telepítsük.

Társításra javasolt növényfajták:

Rosa ’Roter Korsar ®’ - Parkrózsa
Rosa ’Minerva™’ - Virágágyi floribunda rózsa
Rosa ’Astrid Gräfin von Hardenberg®’ - Nosztalgia rózsa
Sedum 'Jose Aubergine' - Varjúháj
Heuchera 'Obsidian®' - Tűzeső
Heuchera 'Black Beauty' - Tűzeső


Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-4 m
Kifejlett szélesség: 2,5-3 m
Ültetési tőtáv: 3 m
Virágzási idő: Június - Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Télizöld
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, rovarbarát kert, méhlegelő, szabad sövény, nyírott sövény

 

Védett tartalom