Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ültessen tulipánt ősszel!

Ha a cím olvasása után egy kicsit összeráncolta a szemöldökét és azt kérdezi, hogy vajon mégis mi köze lenne a tulipánnak az őszhöz, akkor ne aggódjon, nem elírás történt, a következőkben mindent megmagyarázok!

Ha szeretné élvezni a kertjében a tulipánok szépségét, amikor a téli hónapok után ébred a természet, elolvad a hó, megjelennek az első zöld levelek és virágok, akkor bizony még lesz egy kis dolga a birtokon az ősz folyamán.

A tulipán kerti út mentén is jól mutat

Ahhoz, hogy tavasszal virágozzanak, ősszel kell elültetni őket

A tulipán a kertben

Ahol a tulipán megjelenik, ott a rózsának garantáltan vetélytársa akad - igaz tavasszal, a rózsát megelőzve. Ugyanis ezeknek a hagymás virágoknak a szépsége, üde megjelenése gazdag fajtaválasztéka igazán népszerűvé teszi ezeket a tavasszal nyíló, színes kis csodákat. Nem beszélve arról, hogy nincs olyan ember, akinek a szívét ne melengetné meg a szürke téli hónapok után megjelenő pompás virágzuhatag.

A tulipánágyás egymagában is olyan díszes és változatos lehet, mintha egy tucatnyiféle virágból állította volna össze az ágyást! A tulipánok további előnye, hogy nem csak színben és méretben, de virágzási időben is eltérnek az egyes fajták, így az okosan összeválogatott ágyásban heteken keresztül folyamatosan nyílhatnak az új virágok! A tulipán mellett szól, hogy tartása kifejezetten egyszerű, bátortalan, kezdő kertészkedőknek is jó szívvel ajánlhatóak ezek a dekoratív virágok!

A tulipán kerti út mentén is jól mutat

A tulipánok a tavasz fő színeit adják a kertnek

A sokszínű tulipánok

Felsorolhatatlanul sokféle típusa létezik a tulipánoknak. A kecses liliomvirágútól a teltvirágún keresztül a papagájvirágún át a rojtos szirmúig számtalan különlegességet fedezhet fel közöttük. Nem beszélve a különleges színárnyalatoktól: lehetnek tűzpirosak, napsárgák, lilák, rózsaszínek, de akár hófehérek vagy ezen színek keverékei is. Igen kedvelt a telt virágú tulipán, mint az 'Angelique', vagy az 'Abba' fajták, de a papagájvirágú tulipánok is igen feltűnőek a tavaszi kertben.

A tulipán kerti út mentén is jól mutat

Az 'Angelique' fajta

Ha nem szeretne időt tölteni a fajták összeválogatásával, akkor Önnek találták ki a fajtakeverékeket. A Triumph-tulipánok kecses termete, keskeny virágai is igen szerethetők. Ilyen típusú például az 'Attila' fajta. Persze, ne hagyjuk ki a sorból a híres fekete tulipánokat sem, amelyek egyik fajtája a 'Black Hero'. Ezen kívül számtalan változat létezik, amelyek közül kedvére válogathat az ember.

Mindezeket a kertészetemből is megrendelheti, ide kattintva a különböző tulipánokat is megismerheti részletesen.

Válassza meg jól a tulipánhagymákat!

Ha úgy döntött, hogy belevág az ültetésbe és még az ősz folyamán megalapozza a tavaszi virágágyását, akkor itt az ideje megvásárolnia a megfelelő tulipánhagymákat. Nem mindegy azonban, honnan szerzi be ezeket. Érdemes még a csomagoláson keresztül óvatosan megtapogatni a hagymákat, a puha hagymák valószínűleg nem lesznek megfelelők, ezeket nem érdemes megvásárolni Az is előfordulhat, hogy a feltüntetett mennyiségnél kevesebb hagyma kerül véletlenül a tasakokba, ezért nem hátrány, ha átszámolja a gumókat.

A tulipán kerti út mentén is jól mutat

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni a választott fajtáról

A legjobb, ha elfelejti a szupermarketekben kapható kiszereléseket és inkább megbízható helyről, kertészetben vásárol. Hiába akciós virághagyma, ha nem megfelelően tárolták vagy sérültek a gumók, nagyobb eséllyel lehet belőle alulfejlett, betegségekre fogékony növény. Rosszabb esetben pedig ki sem bújnak ki a talajból.

Miért fontos az őszi időszakban a tulipán ültetése?

Sokan gondolják, úgy, hogy az ősszel esedékes kerti munkák kimerülnek a talaj fellazításban és a gyümölcsfák érett terméseinek leszüretelésben, azonban ez koránt sem igaz. Ha szeretné, hogy a tavasszal a természettel együtt az Ön kertje is „látványosan” ébredjen és jó lenne, ha az első meleg napsugarakkal együtt színes virágok is nyílnának a birtokán, akkor a tavaszi hagymásokat is most kell elültetnie.

A kertészetemben számos, ősszel ültethető hagymás növényt talál, melyeket meg is rendelhet!

A tulipán kerti út mentén is jól mutat

Vágott virágként is alkalmazzák őket

Minden, amit a tulipánokról tudni érdemes!

A virághagymákat szeptember és október vége között lehet elültetni, a művelettel pedig akkor is bátran próbálkozhat, ha azelőtt még ásót sem fogott soha a kezében, ugyanis gyerekjáték az egész! Egészen kezdő kertbarátok is bátran próbálkozhatnak vele.

Lássuk, mit kell tennie, ha megvan az elhatározás!

1. Az ágyás elkészítéséhez válasszon napos helyet! Ha megtalálta az ideális helyszínt a tavaszi virágözönhöz, akkor itt az ideje ásót ragadnia és segítségével fellazítani, gyommentesíteni a területet.

2. A hagymákat 10-15 centiméter mélyen kell a földbe helyezni. Figyeljen rá, hogy semmiképpen ne fejjel lefelé ültesse el, mindig csúccsal felfelé kerüljenek a talajba a gumók!

3. Érdemes megjelölni valamilyen módon, pontosan hova ültette el a tulipán hagymákat, így biztos lehet abban, hogy más munkálatok során nem tesz kárt a kész ágyásban még azelőtt, hogy előbukkannának a növények.

4. Innentől kezdve az egyetlen feladat az Ön számára a türelmes várakozás egészen tavaszig, amikor megtérül az őszi munka gyümölcse.

Ha szeretne bővebben is olvasni a tulipánokról, akkor KATTINTSON IDE és olvassa el a cikkemet!

Az ültetéshez mindig használjon minőségi, tápanyagdús, a növények számára minden tekintetben kielégítő virágföldet! Kertészetem kínálatában ezeket is megtalálja ide kattintva!

Néhány évvel ezelőtt egy általános iskolában ültettünk tavaszi hagymás virágokat az ott tanuló diákokkal közösen, nem sokkal az iskolakezdés után. Ha kíváncsi rá, hogy zajlott mindez, ebben a videóban megtekintheti.

A kert mely részébe érdemes ültetni a tulipánokat?

Mindenképpen olyan helyre érdemes ültetnie, ahol nap mint nap gyönyörködhet a nyíló virágok szépségébe. Lehet ez az előkertben, a bejárat mellett, egy ablakból látható ágyásban de akár az utcafronton is. Kizárólag az Ön kreativitására van bízva, hogy milyen fajtákat ültet birtoka különböző pontjaira.

Ebben a videóban például egy utcafronti ültetés tekinthető meg:

 

Ahogy már fentebb említettem, fontos, hogy ne árnyékos részre ültessük a hagymákat. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ősszel, mikor megtervezzük az ágyást még egészen másként vetnek árnyékot az egyes növények, mint áprilisban. A szeptemberben termő szőlő ugyanis tavasz elején még épphogy kihajt majd, valamint a faj lombjai sem lesznek terebélyesek.

Az egyik kertben remek példákat találtam ezekre a kreatív megoldásokra, az alábbi videóban meg is örökítettem ezeket:

Tulipánhagyma ültetése virágládába

Ha lakásban él, akkor sem kell lemondania a csodálatos tulipánok látványáról, ugyanis cserépbe is viráglábába is elültetheti őket. A kertes házakban a kert mellett a teraszát is díszítheti ezekkel a virágokkal. Ha szeretné, hogy teraszán vagy erkélyén tavasszal szebbnél szebb színes virágokban gyönyörködhessen, akkor szintén még az ősz folyamán kell cselekednie.

Amire szüksége lesz:

- egy ideális méretű virágláda vagy cserép
- megfelelő helyről beszerzett tulipánhagymák
- kavicsok
- homok
- virágföld

A virágláda aljára helyezze el a kavicsokat, majd tegyen rá homok réteget! Erre kerül a virágföld, melyekbe 10 cm mélyen kell elültetnie a hagymákat figyelve arra, hogy a csúcsos felük legyen felül! Ha elkészült az ültetéssel, tegye a cserepet hűvös, árnyékos helyre és tél végéig csak minimálisan öntözze.

Amikor megjelennek az első hajtások, vigye át egy melegebb, naposabb részre és tegye gyakoribbá az öntözést. Legyen óvatos, ugyanis a pangó víz a hagymák rothadásához vezethet! Ha kinyíltak a virágok, érdemes újra hűvösebb helyre tenni a virágládát, ugyanis a melegben hamar elnyílnak a virágai. Ne feledkezzen meg a tulipánhagymák felszedéséről!

A tulipán kerti út mentén is jól mutat

A hagymákat ősszel érdemes felszedni

Akár a kertjébe, akár cserépbe ültette a virágokat, az elvirágzás után gondoskodnia kell a virághagymák felszedéséről. Erre azért van szükség, mert ellenkező esetben minden évben kisebb termetű, és virágú egyedek fejlődnek, valamint annak is fennáll a veszélye, hogy lassan eltűnnek kertből a tulipánok.

Amikor lehullottak a szirmok és a növény levelei is elkezdtek elszáradni, itt az ideje a hagymák biztonságba helyezésének. Ebben az időszakban ugyanis a gumók már regenerálódtak és visszahúzódtak, tehát óvatos mozdulatokkal felszedhetők. Mikor kikerültek a földből, félárnyékos helyen érdemes megvárni míg megszikkad. Ha a leváló pikkelyleveleket eltávolította, tárolásra készen állnak a gumók a következő őszig.

Ha szeretné látni, hogy zajlik mindez a gyakorlatban, az alábbi videóban megmutatom Önnek:

Hogy érdemes tárolni a tulipánhagymákat?

Mielőtt a felszedés után „pihenni küldi” a hagymákat, fontos, hogy végezzen el a megfelelő gombaölő szerrel egy speciális kezelés rajtuk. Ezt követően száraz, hűvös helyre kell tenni őket, egy kartondobozban például tökéletes állapotban kitartanak a következő szezonig 10 Celsius fok körüli hőmérséklet mellett.

Miért nem lehet tavasszal elültetni a tulipánhagymákat?

Azért nem, mert a tulipánhagymáknak minimum 6 hetes hideg-hatásra (jarovizáció) van szükségük ahhoz, hogy ki tudjanak hajtani és szépen virágozni. Abban az esetben, ha ez a hideg-hatás nem történik meg, a tulipánhagymák nem kellően, vagy egyáltalán nem hajtanak ki, nem is virágoznak és csak megrothadnak a talajban. Tavasztól őszig a pihenő időszakukat töltik a hagymák! Ezen nyugalmi időszakban nem tanácsos a hagymákat bolygatni, mert a virágzás kárára mehet.

Mindezeket a kertészetemből is megrendelheti, KATTINTSON IDE!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!