Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ültessen tulipánt ősszel!

Ha a cím olvasása után egy kicsit összeráncolta a szemöldökét és azt kérdezi, hogy vajon mégis mi köze lenne a tulipánnak az őszhöz, akkor ne aggódjon, nem elírás történt, a következőknek mindent megmagyarázok! A helyet ugyanis az, hogy ha szeretné élvezni a kertjében a tulipánok szépségét amikor a téli hónapok után ébred a természet, elolvad a hó, megjelennek az első zöld levelek és virágok, akkor bizony még lesz egy kis dolga a birtokon az ősz folyamán.

Rendben, nem ködösítek tovább, mutatom, miről is van szó!

Ahol a tulipán megjelenik, ott a rózsának garantáltan vetélytársa akad, nem is akármilyen. Ugyanis ezeknek a hagymás virágoknak a szépsége, üde megjelenése gazdag fajtaválasztéka igazán népszerűvé teszi ezeket a tavasszal nyíló, színes kis csodákat. Nem beszélve arról, hogy nincs olyan ember, akinek a szívét ne melengetné meg a szürke téli hónapok után megjelenő pompás virágzuhatag.

A tulipán hatalmas előnye, hogy roppant fajtagazdag növény, vagyis kis túlzással végtelen számú szín-, és formaválaszték hozzáférhető belőlük, így egyedülálló módon úgy alakítható ki belőlük egy homogén virágágyás, hogy az egyes példányok (vagy csoportok) mégis nagy eltérést mutatnak.

Közérthetőbben fogalmazva a tulipánágyás egymagában is olyan díszes és változatos lehet, mintha egy tucatnyiféle virágból állította volna össze az ágyást! A tulipánok további előnye, hogy nem csak színben és méretben, de virágzási időben is eltérnek az egyes fajták, így az okosan összeválogatott tulipán ágyásban heteken keresztül folyamatosan nyílhatnak az új virágok! A tulipán mellett szól, hogy tartása kifejezetten egyszerű, bátortalan, kezdő kertészkedőknek is jó szívvel ajánlhatóak ezek a dekoratív virágok!

A tulipán kerti út mentén is jól mutat

Ha szeretné, hogy az Ön kertjében is nyíljanak tulipánok, akkor most mindent megtudhat az ültetéséről, a gondozásáról és a hagymák tárolásáról is.

Mit érdemes tudni a tulipánról?

Az egyik legfontosabb tudnivaló a tulipánokkal kapcsolatban, hogy egy rendkívül fajtagazdag növény. Olyannyira, hogy szín- és formaválasztéka szinte végtelen számú, így elképesztő tulipánágyást alakíthat ki a kertjében. Ezeknek a virágoknak a másik nagy előnye, hogy nem csak színben és méretben, de virágzási időben is eltérnek az egyes fajták. Ezért az okosan összeválogatott tulipán ágyásban heteken keresztül folyamatosan nyílhatnak az új virágok.

Milyen fajta tulipánok léteznek?

Felsorolhatatlanul sokféle típusa létezik a tulipánoknak. A kecses liliomvirágútól a teltvirágún keresztül a papagájvirágún át a rojtos szirmúig számtalan különlegességet fedezhet fel közöttük. Nem beszélve a különleges színárnyalatoktól, mely lehet tűzpiros, napsárga, lila, rózsaszín, de akár hófehér vagy ezek keveréke is.

Mindezeket a kertészetemből is megrendelheti, ide kattintva a különböző tulipánokat is megismerheti részletesen.

Válassza meg jól a tulipánhagymákat!

Ha úgy döntött, hogy belevág az ültetésbe és még az ősz folyamán megalapozza a tavaszi virágágyását, akkor itt az ideje megvásárolnia a megfelelő tulipánhagymákat. Nem mindegy azonban, honnan szerzi be ezeket. Érdemes még a csomagoláson keresztül óvatosan megtapogatni a hagymákat, a puha darabok nem lesznek jók, ezeket nem szabad megvenni. Az is előfordulhat, hogy a feltüntetett mennyiségnél kevesebb hagyma kerül véletlenül a tasakokba, ezért nem hátrány, ha átszámolja a gumókat.

A legjobb, ha elfelejti a szupermarketekben kapható kiszereléseket és inkább megbízható helyről, kertészetben vásárol. Ugyanis hiába akciós virághagyma, ha nem megfelelően tárolták vagy sérültek a gumók, nagyobb eséllyel lehet belőle alulfejlett, betegségekre fogékony virág. Rosszabb esetben pedig egyáltalán nem bújnak ki a földből.

Miért fontos az őszi időszakban a tulipán ültetése?

Sokan gondolják, úgy, hogy az ősszel esedékes kerti munkák kimerülnek a talaj fellazításban és a gyümölcsfák érett terméseinek leszüretelésben, azonban ez koránt sem igaz. Ugyanis ha szeretné, hogy a tavasszal a természettel együtt az Ön kertje is „látványosan” ébredjen és jó lenne, ha az első meleg napsugarakkal együtt színes virágok is nyílnának a birtokán, akkor a tavaszi hagymásokat is most kell elültetnie.

Minden, amit a tulipánokról tudni érdemes!

A virághagymákat szeptember és október vége között lehet elültetni, a művelettel pedig akkor is bátran próbálkozhat, ha azelőtt még ásót sem fogott soha a kezében, ugyanis gyerekjáték az egész! Egészen kezdő kertbarátok is bátran próbálkozhatnak vele.

Lássuk, mit kell tennie, ha megvan az elhatározás!

1. Az ágyás elkészítéséhez válasszon napos helyet! Ha megtalálta az ideális helyszínt a tavaszi virágözönhöz, akkor itt az ideje ásót ragadnia és segítségével fellazítani, gyommentesíteni a területet.

2. A hagymákat 10-15 centiméter mélyen kell a földbe helyezni. Figyeljen rá, hogy semmiképpen ne fejjel lefelé ültesse el, mindig csúccsal felfelé kerüljenek a talajba a gumók!

3. Érdemes megjelölni valamilyen módon, pontosan hova ültette el a tulipán hagymákat, így biztos lehet abban, hogy más munkálatok során nem tesz kárt a kész ágyásban még azelőtt, hogy előbukkannának a növények.

4. Innentől kezdve az egyetlen feladat az Ön számára a türelmes várakozás egészen tavaszig, amikor megtérül az őszi munka gyümölcse.

Ha szeretne bővebben is olvasni a tulipánokról, akkor KATTINTSON IDE és olvassa el a cikkemet!

Ha elfogad tőlem egy jó tanácsot, az ültetéshez mindig használjon minőségi, tápanyagdús, a növények számára minden tekintetben kielégítő virágföldet! Kertészetem kínálatában ezeket is megtalálja ide kattintva!

Néhány évvel ezelőtt egy általános iskolában ültettünk tavaszi hagymás virágokat az ott tanuló diákokkal közösen, nem sokkal az iskolakezdés után. Ha kíváncsi rá, hogy zajlott mindez, ebben a videóban megtekintheti.

A kert mely részébe érdemes ültetni a tulipánokat?

Mindenképpen olyan helyre érdemes ültetnie, ahol nap mint nap gyönyörködhet a nyíló virágok szépségébe. Lehet ez az előkertben, a bejárat mellett, egy ablakból látható ágyásban de akár az utcafronton is. Kizárólag az Ön kreativitására van bízva, hogy milyen fajta virágokat ültet birtoka különböző pontjaira.

Ebben a videóban például egy utcafronti ültetés tekinthető meg:

 

Ahogy már fentebb említettem, fontos, hogy ne árnyékos részre ültessük a hagymákat. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ősszel, mikor megtervezzük az ágyást még egészen másként vetnek árnyékot az egyes növények, mint áprilisban. A szeptemberben termő szőlő ugyanis tavasz elején még épphogy kihajt majd, valamint a fáj lombjai sem lesznek terebélyesek.

Az egyik kertben remek példákat találtam ezekre a kreatív megoldásokra, az alábbi videóban meg is örökítettem ezeket:

Tulipánhagyma ültetése virágládába

Ha lakásban él, akkor sem kell lemondania a csodálatos tulipánok látványáról, ugyanis cserépbe is viráglábába is elültetheti őket. Amennyiben kertes házban él, a kert mellett a teraszát is díszítheti ezekkel a virágokkal. Ha szeretné, hogy teraszán vagy erkélyén tavasszal szebbnél szebb színes virágokban gyönyörködhessen, akkor szintén még az ősz folyamán kell cselekednie.

Amire szüksége lesz:

- egy ideális méretű virágláda vagy cserép
- megfelelő helyről beszerzett tulipánhagymák
- kavicsok
- homok
- virágföld

A virágláda aljára helyezze el a kavicsokat, majd tegyen rá homok réteget! Erre kerül a virágföld, melyekbe 10 cm mélyen kell elültetnie a hagymákat figyelve arra, hogy a csúcsos felük legyen felül! Ha elkészült az ültetéssel, tegye a cserepet hűvös, árnyékos helyre és tél végéig csak minimálisan öntözze.

Mikor megjelennek az első hajtások, vigye át egy melegebb, naposabb részre és tegye gyakoribbá az öntözést. Legyen óvatos, ugyanis a pangó víz a hagymák rothadásához vezethet! Mikor kinyíltak a virágok, érdemes újra hűvösebb helyre tenni a virágládát, ugyanis a melegben hamar elnyílnak a virágai. Ne feledkezzen meg a tulipánhagymák felszedéséről!

Akár a kertjébe, akár cserépbe ültette a virágokat, az elvirágzás után gondoskodnia kell a virághagymák felszedéséről. Erre azért van szükség, mert ellenkező esetben minden évben kisebb termetű, és virágú egyedek fejlődnek, valamint annak is fennáll a veszélye, hogy lassan eltűnnek kertből a tulipánok.

Mikor lehullottak a szirmok és a növény levelei is elkezdtek elszáradni, itt az ideje a hagymák biztonságba helyezésének. Ebben az időszakban ugyanis a gumók már regenerálódtak és visszahúzódtak, tehát óvatos mozdulatokkal felszedhetők. Mikor kikerültek a földből, félárnyékos helyen érdemes megvárni míg megszikkad. Ha a leváló pikkelyleveleket eltávolította, tárolásra készen állnak a gumók a következő őszig.

Ha szeretné látni, hogy zajlik mindez a gyakorlatban, az alábbi videóban megmutatom Önnek:

Hogy érdemes tárolni a tulipánhagymákat?

Mielőtt a felszedés után „pihenni küldi” a hagymákat, fontos, hogy végezzen el a megfelelő gombaölő szerrel egy speciális kezelés rajtuk. Ezt követően száraz, hűvös helyre kell tenni őket, egy kartondobozban például tökéletes állapotban kitartanak a következő szezonig 10 Celsius fok körüli hőmérséklet mellett.

Felvetődhet a kérdés, vajon miért nem lehet tavasszal elültetni a tulipánhagymákat?

Azért nem, mert a tulipánhagymáknak minimum 6 hetes hideg-hatásra (jarovizáció) van szükségük ahhoz, hogy ki tudjanak hajtani és szépen virágozni. Abban az esetben, ha ez a hideg-hatás nem történik meg, a tulipánhagymák nem kellően, vagy egyáltalán nem hajtanak ki, nem is virágoznak és csak megrohadnak a földben. Tavasztól őszig a pihenő időszakukat töltik a hagymák! Ezen nyugalmi időszakban nem tanácsos a hagymákat bolygatni, mert a virágzás kárára mehet.

Mindezeket a kertészetemből is megrendelheti, KATTINTSON IDE!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!