Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Teltvirágú tulipán 'Abba'

2.490 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 11/12 cm
Virágszín: piros, telt

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Teltvirágú tulipán 'Abba' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. Ez egyik ezek közül a teltvirágú tulipánfajta. A teltvirágú azt jelenti, hogy egy-egy virágfej több sziromból áll.

A virágok, amikor süti őket a nap teljesen kinyílnak, majd estére kissé összezáródnak.

Az ’Abba’ korai virágzású (április), teltvirágú tulipánfajta. A levelei szélesek, épszélűek, közepesen zöldek, kissé ezüstös felületűek. A növények kifejlett magassága 30 cm. A virág tűzpiros színű. 

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

Tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk. Egyik változat ezek közül a teltvirágú tulipán.

Az ’Abba’ egy alacsony termetű, teltvirágú, tűzpiros színű tulipánfajta, amely igen meghatározó szerepű lehet a tavaszi kertben. Csoportosan ültesse, és társítsa más tulipánfajtákkal is. Ajánlom a Duo piros-lila színkeveréket, amelyet érdemes az ’Abba’ mögé ültetni, mivel magasabb termetű, ezt egészítse ki a szinte lángoló színű ’Ballerina’ fajtával.

A tulipánokat egészítse ki nárciszokkal és helyet kaphat a nyáron virágzó frézia is. Az őszi virágpompa dísze lehet az őszi kikerics ’Album’ fajtája, amely a társítás elülső részén kapjon helyet.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa Duo piros-lila színkeverék
Tulipa ’Ballerina’
Narcissus ’Cassata’
Narcissus ’Goblet’
Fresia teltvirágú színkeverék
Colchicum autumnale ’Album’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 30 cm
Ültetési tőtáv: 10-15 cm
Ültetési mélység: 15 cm
Virágzási idő: Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, közepes gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom

Videók