Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Hazai földben termesztett növények
Képet küldünk, mielőtt kiszállítjuk
Segítünk a nyugdíjasoknak is!

Ismerjük meg a tulipánt!

A tulipán ( Tulipa ) a liliomfélék ( Liliaceae ) családjába tartozó növény. Színessé teszi tavaszainkat, és ha tulipán hagyma vásárlásra adjuk a fejünket, akkor rögvest elér minket a bőség zavara, hiszen millió és millió fajta és változat közül tudunk választani. Ismerjük meg őket kicsit jobban. Egyrészt azért, mert így talán könnyebb lesz választani közülük. Másrészt pedig úgy látom, sokan elakadnak a tulipán nevelés buktatóiban. Ebben is szeretnék kicsit segíteni.

A legfőbb jellemzők, ami nélkül nem tulipán a tulipán:

1. Hagymás növény.

2. Levelei hosszúkásak, simák, a hagymából fejlődnek ki.

3. A virágot a hagymából fejlődő tőkocsányon fejleszti ki.

4. A virág 6 lepellevélből áll. A virág színe fajtánként eltérő,változatos.

5. Toktermése van.

Na igen, de ezek csak az alapok A tulipánok nemzetsége ennél sokkal, de sokkal többet tud, ezt szeretném Önnek bemutatni a cikkemben, hiszen a tulipánoknak száznál is több faja, és több ezer nemesített fajtája ismert.

Hogyan igazodjunk el a rengeteg tulipánfajta között?

Különböző típusai vannak, íme a legfontosabbak:

  • Botanikai tulipánok: A szülőfajok bélyegei és természetes megjelenését nagyjából megőrizték. Vad fajok, és hibrid fajták összefoglaló neve. Alacsony száron hozzák virágukat. Magasság: 15 - 20 cm

Botanikai tulipán

  • Greigii tulipán hibridek: Virágzási idő: március közepe Magasság: 10 - 20 cm Fajták pl.: 'Yellow Dawn, 'Ontario'

Greigii tulipánhibrid

  • Kaufmanniana tulipán hibridek: Már február végén, március elejétől nyílnak. Magasság: 15 - 25 cm Napfényben szélesre tárulnak a virágaik. Fajták pl.: 'The First, 'Daylight'

Kaufmanniana tulipán

  • Korai tulipánok: Virágzási idő: április Magasság: 25 - 40 cm Fajták pl.: 'Diana', 'Brillant Star', 'Joffre'

Korai tulipán ('Diana')

  • Középkorai tulipánok: Virágzási idő: április Magasság: 40 - 60 cm / Darwin tulipánok / Fajták például: 'Golden Apeldorn', Hollands Glory', 'Elisabeth Arden'

A középkorai 'Holland's Glory'

  •  Kései tulipánok: Virágzási idő: április - május Magasság: 40 - 60 cm

'Kingsblood' késői tulipán

 

'Hamilton' rojtos tulipán

Zöld tulipán

  • Papagáj tulipán: Csipkés szélű lepellevelek jellemzik. Fajták pl.: 'White Parrot', 'Red Champion'

 

Papagáj tulipán

 A tulipán konténeres nevelése

Egy tavaszi, virágos erkély, teli tulipánnal, sok örömöt okozhat Önnek. Ahhoz, hogy tavasszal gyönyörködhessen az üde virágokban, már ősszel el kell ültetnie a tulipánhagymákat. Ehhez virágládára, tulipánhagymákra, kavicsra, homokra, és ültetőközegre lesz szüksége.

Ha kedvet kapott a tulipánneveléshez, nézze meg kertészetem tulipánhagyma kínálatát!

Hogyan ültessük a tulipánt virágládába?

1. A virágládánk aljára tegyünk kavics, és homokréteget.

2. Ültetőközegnek virágföldet használjunk.

3. Ültessük el a tulipánhagymákat kb. 10 cm mélyre.

Nézzen meg egy videót a tulipánokról!

Tulipán gondozása cserépben

A tulipán gondozása cserépben nem bonyolult, de odafigyelést igényel, mivel az ősszel cserépbe ültetett tulipánnak is biztosítani kell a megfelelő környezeti feltételeket.

1. Ezért lakásában is hűvös, árnyékos helyre tegye. Az ősztől tél végéig tartó időszakban csak kevés vizet adjon cserepes tulipánjainak, mivel a sok öntözővíz a hagymák rothadásához vezethet.

2. Tél vége felé, mikor az első hajtások megjelennek, a cserepes tulipánt már melegebb, napfényes helyre vigye át! Ügyeljen arra,hogy öntözés után a cserép ne álljon vízben huzamos ideig, mivel a tulipán nem tűri a pangó vizet.

3. A tulipán meleg szobában hamar elvirágzik. Azért, hogy tovább gyönyörködhessen a virágjában, hűvös, napfényes szobában helyezze el!

4. Az elvirágzás után várja meg, amíg a virág, és a levelek is elszáradnak, majd távolítsa el az elszáradt részeket! Ezt követően a tulipánhagyma kiemelhető a cserépből.

5. Sötét, száraz helyen tárolja, hogy ősszel majd újra elültethesse.

Ha a tulipánon kívül más hagymás dísznövény is érdekli, nézzen körül a kertészetemben és ha megtetszik valamelyik fajta, máris megrendelheti!

A tulipánhagyma felszedése

A következő tavasz virágpompája érdekében fontos, hogy felszedjük a tulipánhagymákat.

Hogyan történik a tulipánhagymák felszedése? A tulipánhagymákat az elvirágzás után kell felszedni, mikor már a levelei elszáradtak. A tulipánhagymák ilyenkor már biológiailag érettek, regenerálódtak, visszahúzódtak a talajba. Vigyázzunk, hogy felszedéskor a hagyma ne sérüljön!

A tulipánhagymákat felszedés után célszerű megszikkasztani, félárnyékos helyen. A könnyen leváló pikkelyleveleket el kell távolítani. A fertőzött hagymákat semmisítsük meg! Tulipánhagymáinkat hálóba téve áztassuk gombaölőszer oldatba! Ezután jól megszikkasztva tároljuk őket kiültetésig.

Az alábbi videómban megmutatom a tulipánhagymák őszi kiszedését a gyakorlatban is!

A tulipánhagyma tárolása

A botanikai tulipánok hagymáit nem kell minden évben felszednünk, viszont ha kerti tulipánok nyílnak tavasszal kertünkben, azzal számolnunk kell, hogyha nem szedjük fel a hagymákat, minden évben kisebb termetű, és virágú egyedek fejlődnek. Annak is megvan a kockázata, hogy lassan eltűnnek kertünkből tulipánjaink.

Mikor a virágzás után, a talajba visszahúzódott tulipánhagymáinkat felszedtük, a hagymákat az őszi kiültetésig tárolnunk kell.

A tulipánhagyma megfelelő tárolása után Önnek is ilyen pompás tulipán 'erdeje' lehet a kertjében!

Ha szeretne bővebben is olvasni a tulipánokról, akkor KATTINTSON IDE és olvassa el a cikkemet!

A tulipánhagymák tárolásánál a következő szempontokat kell figyelembe vennünk:

1. 10 °C körüli hőmérsékleten tároljuk őket!

2. Száraz,hűvös helyen, pélrául kartondobozban tároljuk tulipánhagymáinkat!

3. A felszedés utáni gombaölő-szeres kezelés mellett még kiültetés előtt is meg kell ismételnünk a csávázást, por alakú gombaölő szerrel.

Neveljen Ön is tulipánt a kertjében, rengeteg öröme lesz a kis tavaszi színpompájukban!

Ha kedvet kapott a tulipánneveléshez, nézze meg kertészetem tulipánhagyma kínálatát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!