Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Teltvirágú tulipán 'Black Hero'

2.590 Ft

Csomagolt mennyiség: 5 db/tasak
A hagyma körmérete: 10/11 cm
Virágszín: lila, telt

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Teltvirágú tulipán 'Black Hero' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. A ’Black Hero’ egy kései virágzású, április-májusban nyíló, teltvirágú tulipán fajta.

A teltvirágú, mely azt jelenti, hogy egy-egy virágfej több sziromból áll. A virágok, amikor süti őket a nap teljesen kinyílnak, majd estére kissé összezáródnak.

A ’Black Hero’ nevével ellentétben nem teljesen fekete színű fajta, hanem nagyon sötét lila árnyalatú, ha tűző napos helyre ültetjük virágszíne kissé kifakulhat. A szirmok vége kissé kicsípett, megjelenésében a virágfej rózsára emlékeztet.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont. A tulipánok tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger.

Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk, ezek közül az egyik a ’Black Hero’ fajta, mely drámaiságot hoz a kertbe, hiszen igen sötét virágszínnel rendelkezik. Ezt a színt megragadva választhatunk, hogy kontrasztos árnyalatokkal kombináljuk, vagy hasonló színvilágban helyezzük el.

Ha a kontrasztos árnyalatok felé hajlunk, akkor telepítsük vegyesen a vele egy időben nyíló, teltvirágú, hófehér ’Mount Tacoma’ és a halvány rózsaszín ’Angelique’ fajtákkal. Ezek előterébe válasszunk barackszínű ’Gipsy Queen’ és rózsaszín ’Pink Pearl’ jácint fajtákat, melyek nem csak megjelenésükkel, hanem messziről érezhető, kellemes illatukkal is hozzájárulnak kertünk egyediségéhez.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Hyacinthus ’Gipsy Queen’
Hyacinthus ’Pink Pearl’
Tulipa ’Mount Tacoma’
Tulipa ’Angelique’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50 cm
Ültetési tőtáv: 15-20 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Április – Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, vegyes virágágy, hagymás kiültetés, hosszan díszítő kert

 

Védett tartalom

Videók