Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tényleg kihalhat a vadgesztenye?

Az IUCN vörös listáján az igen veszélyeztett fajok szerepelnek. 

Azonban nyilván ott motoszkál mindenki fejében a kérdés, hogy tényleg ilyen súlyos lenne a helyzet? Vajon van mindennek reális alapja? Lehet, hogy az unokáink már nem is fogják ismerni ezt a fafajt? Ebben a cikkben összegyűjtöttem mindent, amit a témával kapcsolatban tudni érdemes.

A vadgesztenye kúp alakú virágzatai csodás látványt nyújtanak

A vadgesztenye kúp alakú virágzatai csodás látványt nyújtanak

Ha létezik olyan növény, amely tökéletesen szimbolizálja az őszi időszakot, akkor az bizony a vadgesztenye, ami nem csoda, hiszen ahogy lassan elmúlik a nyár és beköszönt a hűvösebb idő, egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel a fafajjal ligetekben, parkokban, utcafrontokon egyaránt. 

Olvasson bővebben a vadgesztenyéről ebben a cikkemben is!

Ráadásul szerintem nem nagyon van olyan gyermek, aki ne készített volna már gesztenyefigurát különleges terméséből. De nem csak az ősz, hanem a tavasz egyik méltó jelképe is, hiszen főként fehér, kisebb mértékben rózsaszín és sárga, bokrétaszerű virágzatai már távolról láthatók áprilisban és májusban. 

A vadgesztenye magja, termése sok gyermek kedvence ősszel

Emellett kiemelendő gyógyhatása is, miszerint igen sokoldalúan felhasználható az egészségünk megőrzése, valamint annak helyreállítása érdekében is. A patikákban, herbáriákban és drogériákban gyakran összefuthatunk a vadgesztenye krémekkel például, amelyek csodát tesznek az elnehezedett, visszeres lábakkal. 

A vadgesztenye mellett a szelídgesztenye is dekoratív faj. Olvasson növényvédelméről ebben a bejegyzésemben!

Most mégis a kihalás szélére került ez a nem mindennapi fa. A szövetség listáján jelenleg több mint négyszáz olyan fafaj szerepel, amely Európában őshonos és a kihalás veszélye fenyegeti. De mégis hogy halhatna ki ez a számos jótékony hatással rendelkező fa, amelyet már gyermekként megkedveltünk és felnőttként is előszeretettel gyönyörködünk bennük?

Mit jelent, ha a „vörös listán” szerepel egy fa?

Az IUCN listáján különböző jelzésekkel ellátott fafajok szerepelnek, a kihalttól, a súlyoson veszélyeztetetten át a mérsékelten fenyegetettig, így igen széles és részletes képet nyújt arról, hogy mi várható a jövőben Európában e téren.

Ezen adatok alapján elmondható, hogy a kontinensen honos fák több mint felét, egészen pontosan ötvennyolc százalékát fenyegeti a kihalás, ami elképesztően magas szám. Ezzel kapcsolatban a szövetség elnöke úgy nyilatkozott, hogy riasztó a helyzet, mivel a jelenleg ismert fafajok több mint fele teljesen eltűnhet.

Ősszel a vadgesztenye levélzete új színt ölt magára

Ősszel a vadgesztenye levélzete új színt ölt magára

Több szempontból is baj, amikor kihal egy fafaj!

Félreértés ne essék, már alapvetően az is hatalmas gondot jelent, ha egy fajt a kihalás fenyegeti, azonban egy fafaj eltűnése sok más szempontból is hatalmas problémákat okozhat.

Számtalan élőlény számára szolgálnak ezek a fák élőhelyként, valamint élelmiszerforrásként. Tehát a fa eltűnésével együtt otthonok és táplálék lelőhelyek is elvesznek, amely hosszú távon mindenkire hatással lehet.

Olvasson bővebben a szelídgesztenyéről is!

Az ökoszisztéma egy stabil, mégis nagyon könnyen megbontható rendszer. Minden mindennel összefügg, minden növénynek, állatnak, sőt, abiotikus tényezőnek is kihatása van minden másik élőlényre vagy tényezőre. Ha egy faj eltűnik, megbomlik a rendszer, amelynek veszélyes következményei lehetnek. 

Mi okozza a vadgesztenye kihalását?

A vadgesztenye fák számának folyamatos csökkenéséért elsősorban az úgynevezett vadgesztenye levélaknázó molyok (Cameraria ohridella) felelősek, amelyek eredetileg a Balkán hegységeiben voltak őshonosak, azonban néhány esztendővel ezelőtt Európa számos különböző részén is megjelentek. Ahol ott vannak, ott egyszerűen lerágják a gesztenyefák leveleit.

Kerti kártevők elleni tippeket adok ebben a cikkemben!

Méltán hívják bokrétafának is

1987-ben írták le őket az Ohridi-tónál, innen is kapták tudományos nevüket. Magyarországon először 1993-ban észlelték a jelenlétüket néhány helyen, 1997-re viszont már az egész országban elterjedtek és egy esztendőben jellemzően két-három alkalommal rajzanak.

Ám minekutána egy-egy generáció hernyói eltérő időpontokban bábozódnak be, olyan érzése van az embernek, mintha a nyári hónapok alatt folyamatosan aktívak lennének. Mivel a hernyó aknájában bábozódnak be, a levelek alatt kényelmesen kitelelnek, így nagyon nehéz bármilyen módon védekezni ellenük, hiszen ez tökéletes „rejtekhely” a számukra.

Tekintse meg kertészetem széles parkafa kínálatát!

Életmódjuk, szaporodási rátájuk miatt rendkívül nehéz ellenük a védekezés. A növényvédelmi stratégia betartását tovább nehezíti, hogy a vadgesztenye általában egy nagyméretű faj - a koros példányokat nehét permetezni. 

A vadgesztenye levélaknázó moly kárképe - ugye Ön is találkozott már vele...? (forrás ITT)

A szakemberek szerencsére folyamatosan foglalkoznak a kérdéskörrel, és mára már igen kiforrottá vált az injektálási metódus is, amely során a növényvédő szert a törzsbe fecskendezik, a növényi nedveken, a szállítórendszeren át a növény minden részébe eljut és megvédi a növényt.

A kertészetemben számos közterületre ültethető fát is talál. Kattintson ide és nézze meg őket!

A gyerekek egyik kedvence a vadgesztenye termése, mint

A gyerekek egyik kedvence a vadgesztenye termése, mint "építő elem"

Ráadásul úgynevezett monofág fajról beszélünk, ami azt jelenti, hogy az egyetlen táplálékot számukra a dél-európai vadgesztenye jelenti. Így ahol megjelennek, ott hosszú távon nincs maradása ezeknek a fáknak.

Tekintse meg kertészetem díszfa- és díszcserje kínálatát!

A védekezés mellett az egyetlen megoldás az őshonos fajok ültetése lehet, amelyeken Európa szerte dolgoznak a szakemberek. Vannak már hússzínű vadgesztenye változatok is, amelyeket nem támad meg a kártevő, több városban már inkább ezeket a fajtákat ültetik a közterületekre. 

Szerencsére vannak változatok, amelyet nem támad meg az aknázómoly. Nézzen szét kertészetemben, tekintse meg kínálatomat!

Amennyiben Önnek is tetszett ez az összefoglaló, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!